Intel očigledno ima problema da zadrži informacije o svojim planovima u svojim odajama, pa tako imamo novi procureli roadmap; nakon što se pre par dana pojavio roadmap za NUC mini računare. Ovoga puta, planovi govore o Intelovim dolazećim Skylake-X i Kaby Lake-X procesorima, koji bi trebalo da se pojave tokom trećeg tromesečja 2017. godine.

Ovo nije prvi put da smo čuli informacije oi Skylake-X i Kaby Lake-X procesorima, koji su namenjeni entuzijastima. Ono što je novo i interesantno o ovim modelima iz najvišeg segmenta je da bi, iako su bazirani na različitim arhitekturama, mogli biti podržani istom platformom - kodnog imena Basin Falls-X.

Basin Falls-X će imati Intelov dolazeći Socket R4 (LGA 2066). Veći broj pinova u odnosu na LGA 2011 znači da svi aktuelni procesori neće biti podržani novim podnožjem. Zanimljivo, Basin Falls-X će podržavati četvorokanalnu memoriju za Skylake-X i dvokanalnu za Kaby Lake-X procesore.

Skylake-X će biti dostupan u istim konfiguracijama za jezgra kao i Broadwell-E, sa desetojezgarnim, osmojezgarnim i šestojezgarnim modelima. Modeli sa 10 i osam jezgara će imati 44 PCIe Gen3 linija, dok će model sa šest jezgara imati 28 PCIe Gen3. Sva tri modela će imati TDP od 140W. Kaby Lake-X će imati do 16 PCIe Gen3 linija. Jedini četvorojezgarni model će imati 8MB cache, Turbo Boost 2.0 (Skylake-X gobija Turbo Boost 3.0) i 112W TDP.Izvor: benchmark.rs