Kako ukrasti novac od Instagrama, Googlea i Microsofta pomoću dvofaktorne autentifikacijeBelgijski istraživač Arne Swinnen otkrio je način na koji je moguće ukrasti novac od kompanija kao što su Facebook (preko Instagrama), Google i Microsoft, koristeći njihove sisteme za glasovnu dvofaktornu autentifikaciju (2FA).

Većina kompanija koje primenjuju 2FA šalju korisnicima kodove putem SMS poruka. Ako korisnik to želi, on može da odabere da kodove dobija putem glasovnog poziva. Automat poziva broj telefona koji je povezan sa nalogom korisnika i glasno izgovara kod.

Belgijski istraživač je otkrio da je moguće napraviti Instagram, Google i Microsoft Office 365 naloge koji se mogu povezati sa premijum telefonskim brojem umesto sa običnim brojem.

Kada bi jedan od ova tri servisa pozvao telefonski broj povezan sa nalogom da bi dao korisniku pristupni kod, premijum broj bi registrovao ovaj poziv i naplatio to kompanijama.

Belgijski istraživač tvrdi da napadači mogu da naprave premijum telefonske servise i lažne Instagram, Google i Microsoft naloge, i da ih povežu.

Pomoću automatizovanih skripti, napadači bi mogli da traže 2FA tokene za sve naloge, pri čemu bi pozivi išli ka premijum servisu, od čega bi napadači mogli da zarade dosta novca.

Teoretski, na ovaj način bi hakeri mogli samo od Instagrama da zarade 2066000 evra godišnje, 432000 evra godišnje od Googlea i 669000 evra godišnje od Microsofta.

Swinnen je detalje o ovom napadu prosledio svim potencijalno ugroženim kompanijama. Facebook ga je nagradio sa 2000 dolara a Microsoft sa 500 dolara.


Izvor: informacija.rs