Pokemon GO, hit igrica koja je donela mala čudovišta u stvarni svet, donela je i neke brojne, ozbiljne posledice. Pojedini igrači su opljačkani, teško povređeni i sl, tražeći Pokemone, uz još neke, mnogo bizarnije priče.
Dakle, igrica je izuzetno popularna, ali problem je što nije još uvek zvanično dostupna u svim zemljama, pa brojni traže razne načine da igraju, uključujući i download s neproverenih izvora.

Istraživači cyber kompanije Proofpoint objavili su kako su otkrili “zaraženi” link za Pokemon GO download. “Zaražena” aplikacija daje pristup 'trećoj strani' svim vašim informacijama koje su sačuvane na mobilnom telefonu.

Najbolji način da izbegnete ovaj malware, jeste da sačekate da igra bude dostupna i u vašoj zemlji. Međutim, kako verovatno to nećete uraditi, evo kako da budete sigurni šta “skidate” s interneta.

Downloadajte samo one APK Pokemon GO fileove sa stranica kojima “verujete” - ekipa s Tech Radara napravila je sjajno uputstvo kako to da uradite.

Jednom kad ste skinuli APK, proverite koje dozvole traži aplikacija. Pokemon GO svakako će tražiti dosta dozvola, kao pristup lokaciji, kontaktima i kameri. Ali, 'zaražena' Pokemon GO aplikacija tražiće i pristup da telefonira, čita vaše SMS poruke, snima audio i proverava šta vaš telefon pokreće na startupu. Ukoliko vidite ovo, skidate ili ste već skinuli lošu aplikaciju.

Jednom, kad se skine zaražena aplikacija, teško ju je razlikovati od zvanične – jedino mogućnost je da korisnik proveri dozvole koje traži aplikacija i vidi da li ima nešto čudno. Kako biste ovo uradili, kliknite na “Android Settings” i skrolujte do "Apps". Skrolujte dok ne dođete do Pokemon GO aplikacije i kliknite na nju, potom na "Permissions" i onda 'menu button' (tri tačke) da dođete do opcije "All permissions." Ovako ćete saznati šta aplikacija može da uradi na vašem telefonu.

Proofpoint ne objašnjava kako se rešiti zaražene aplikacije, dok Tech Radar kao najsigurniju opciju predlaže “Factory reset”. Ukoliko ovo budete radili – zapamtite da prethodno morate spasiti sve vaše fileove s telefona: slike, muziku i sl. To jeste problem, ali je to jedini siguran način da se rešite te aplikacije.

Korisnici iOS-a zasad nemaju ovih problema.

B92