Google uklonio 8 aplikacija iz Play prodavnice koje su obećavale povećanje broja pratilacaStručnjaci kompanije ESET otkrili su osam lažnih aplikacija u Google Play prodavnici koje su potencijalnim korisnicima obećavale povećanje broja pratilaca na društvenim mrežama.

Aplikacije su u Google Play prodavnici bile više od četiri meseca, i za to vreme ih je preuzelo između 250000 i 100000 korisnika.

Iluzija da je reč o korisnim aplikacijama je trik kojim se često koriste autori aplikacija koji nemaju dobre namere. Oni aplikacijama daju interesantna imena koja će privući korisnike, uz opis aplikacije koji ne odgovara onome što ona zaista radi.

Tako je bilo i u ovom slučaju - aplikacije koje su otkrili istraživači ESET-a nisu radile ništa od obećanog, ali su prikupljale informacije o korisnicima, prikazivale reklame i pretplaćivale korisnike na premium servise.

Kada se jedna ovakva aplikacija pokrene, od korisnika se traži informacija o modelu uređaja, korisničko ime, kao i da odabere broj novih pratilaca koji želi da dobije. Kada odabere da li želi 10000, 50000, 100000 ili 500000 pratilaca, i klikne na dugme “Start Generating”, sledeći korak je nešto što se zove “human verification”. Ova verifikacija je samo pokriće da se žrtva uvuče u beskrajni niz ponuda poklona, kupona, i besplatnih servisa, kao i da se od nje dobiju lične informacije koje uključuju ime, email adresu, telefon, datum rođenja, i pol. Od korisnika se traži pristanak da prima reklamne pozive i SMS poruke, koje se naplaćuju po posebnoj tarifi, tako da korisnika mogu koštati oko 4,8 evra nedeljno.

Jedina svrha anketa, reklama, ponuda, nagrada, poklon kupona i drugih marketinških trikova kojima su izloženi korisnici ovih aplikacija je da se od njih izvuče što više informacija i novca.

Zanimljivo je da su ove aplikacije ocenjene malim ocenama i da imaju veoma negativne komentare korisnika. Uprkos tome, one su uspele da privuku stotine hiljada korisnika.

ESET je obavestio Google o ovim aplikacijama, posle čega su one uklonjene iz Play prodavnice, tako da više ne predstavljaju opasnost za korisnike Androida. Ipak, važno je znati kako one rade, jer će se pre ili kasnije opet pojaviti slične aplikacije u Play prodavnici koje će koristiti iste trikove da prevare korisnike.


Izvor: informacija.rs