Stručnjaci Cisco Talos tima otkrili su novi ransomware koji ne poštuje nepisano pravilo ransomwarea - da se žrtvi vraćaju fajlovi kada plati otkup.

Sajber kriminalci koji šire ransomware uglavnom su se držali tog nepisanog pravila zbog toga što bi njihov, inače unosan biznis sa ransomwareima vremenom propao, ako bi korisnici prestali da im veruju da će im fajlovi biti vraćeni kada plate.

Ipak, bilo je i slučajeva kada kriminalci nisu ispunili svoje obećanje, pa su žrtve ostajale bez svojih fajlova iako su platile njihovo dešifrovanje. U većini takvih slučajeva razlog je bio bag u ransomwareu, koji bi bio ispravljen u kasnijim verzijama.

Stručnjaci su ipak izričito protiv plaćanja otkupa, a u slučaju ransomwarea nazvanog Ranscam koga su otkrili istraživači Cisco Talos tima, plaćanje zaista nema svrhe: platili ili ne, Ranscam svakako briše fajlove. Razlog je, prema mišljenu istraživača, to što je Ranscam loše napisan program.

Problem sa Ranscamom je u tome što on, pošto inficira računar, briše sve fajlove. Nije jasno da li je u pitanju bag ili je to njegova funkcija.

Ranscam ne samo da briše sve fajlove, već i sve ključne Windows izvršne fajlove odgovorne za funkciju System Restore, skrivene kopije hard diska, i nekoliko registry ključeva povezanih sa pokretanjem Windowsa u Safe Mode. Osim toga, malver menja registry ključeve da bi isključio Task Manager.

Sve ovo značajno otežava vraćanje fajlova, i sprečava uklanjanje ransomwarea sa inficiranog računara.

Kada sve ovo završi, ransomware prikazuje obaveštenje u obliku JPEG fajla.

Ranscam obaveštava žrtvu da su njeni fajlovi šifrovani i premešteni na skrivenu particiju, ali to nije istina. Oni su obrisani i ne mogu se više vratiti.

Ispod obaveštenja je dugme na koje žrtva treba da klikne kada plati 0,2 bitcoina na ime otkupa. Ali dugme je lažno i ne radi ništa, tako da plaćanje neće biti od pomoći.

Sa desne strane se nalazi forma preko koje žrtva može da pošalje email kriminalcima. Istraživači su kontaktirali autore Ranscama koji su bili vrlo ljubazni pokušavajući da ih ubede da plate otkup.

Jedina uteha je da Ranscam za sada nije veoma raširena pretnja, kao što je to slučaj sa drugim ransomwareima.


Izvor: informacija.rs