Facebook je ostao verovatno poslednji veliki servis za komunikaciju koji u svojoj aplikaciji ne nudi end-to-end enkripciju svih poruka. Ali, sada se i to počinje menjati. U kompaniji su odlučili da započnu s testiranjem potpune enkripcije kompletne komunikacije koja se odvija putem njihovog Messenger-a, pod opcijom "secret conversations" (tajni razgovori).

Uključivanjem ove opcije poruke razmenjene s određenim kontaktima biće u potpunosti kriptovane i moći će ih pročitati samo ona osoba kojoj su namenjene, i to na samo jednom uređaju, kažu iz Facebook-a. Takođe, Messenger će unutar ove opcije dobiti i mogućnost slanja nestajućih poruka, koja je proslavila Snapchat.

End-to-end enkripcija neće biti, kao primera radi kod WhatsApp-a, uključena svima, već će je trebati zasebno uključiti. Razgovori za koje je uključena moći će potom biti pročitani samo na onom uređaju na kojem je opcija uključena. Uvođenjem enkripcije korisnik će se tako morati odreći mogućnosti da istovremeno isti chat vidi i na računaru i na, primera radi, tabletu ili telefonu. Takođe, uključivanje tajnih razgovora onemogućiće korišćenje GIF animacija i videa u tom chatu.

Nove mogućnosti se testiraju i već su dostupne, ali tek ograničenom broju korisnika.


Izvor: itvesti.info