Yahoo je u procesu prodaje kompanije, a možda ipak nije najzainteresovanija strana za ceo postupak. Neobičnom igrom sudbine, najveći dobitnik u svemu ovome može biti Mozilla, koja bi mogla da dobije čak milijardu dolara.

Recode je otkrio da je imao uvid u ugovor koji Mozilla ima sa Yahoo-om i u kome stoji klauzula da ukoliko im se ne dopadne budući kupac Yahoo-a, Mozilla može da zahteva tri godišnje isplate od po 375 miliona dolara do 2019. godine. Sve to napravljeno je kao deo dogovora koji je direktorka Yahoo-a Marisa Mejer napravila sa kompanijom Mozilla 2014. godine.

Tada se Mozilla prebacila na Yahoo sa Google-a, nakon što je Marisa ponudila mnogo unosniji ugovor. Glavni prihod koji ima Mozilla dolazi od sporazuma o pretrazi (oko 90 posto), navodi Recode, a iako je Google ponudio 300 miliona dolara godišnje, Marisa je imala unosniji ugovor na stolu.

U izveštaju se ne navodi nikakav kriterijum po kom bi moglo da se kvalifikuje da Mozilla dobije novac, ali bi to moglo da zavisi od razloga zbog kojeg kupac želi kompaniju. Naravno, ne treba zaboraviti da je Yahoo-ov patentni portfolio jako primamljiv, a verovatno su mnogi zainteresovaniji za osnovnu tehnologiju nego za pretragu.


Izvor: benchmark.rs