Microsoft je platio previše za LinkedIn zbog nadmetanja sa Salesforce,Google i Facebook kompanijamaMicrosoft je najavio prošlog meseca da preuzima LinkedIn za 26,2 milijardi dolara, a iako sama akvizicija nije preveliko iznenađenje, mnogi analitičati smatraju da je u pitanju previše novca. Iako sam Microsoft nije komentarisao cenu koju mora da plati za LinkedIn, izgleda da je kompanija učestvovala u nadmetanju sa drugim kompanijama.

Podnesak koji je podnet pred američkom komisijom otkrio je da Microsoft nije bio jedina kompanija zainteresovana za kupovinu LinkedIn-a, jer su i Salesforce, Google i Facebook takođe podneli svoje ponude za preuzimanje ove kompanije. Microsoft i LinkedIn su se prvi put zvanično sreli u februaru kako bi diskutovali o ovoj mogućnosti. Ipak, u martu je bilo još sastanaka sa predstavnicima drugih zainteresovanih strana, za koje se veruje da su Google, Facebook i Salesforce.

Microsoft i Salesforce su bile dve strane koje su navodno konstantno povećavale ulog u licitaciji, dok su Google i Facebook odlučili ipak da napuste ovo svojevrsno licitiranje. Salesforce je nastavio borbu protiv Microsoft-a za preuzimanje LinkedIn-a do kraja, ali su u Redmondu pobedili nakon što su pristali da plate 196 dolara po akciji. Salesforce jeste ponudio 200 dolara ali u akcijama i kešu, a LinkedIn je želeo ponudu isključivo u kešu. Microsoft je na kraju zbog velike konkurencije morao da plati pet milijardi više za LinkedIn nego što je smatrao da vredi.

Izvor: benchmark.rs