..
Ransomware za Mac, KeRanger, je ustvari verzija malvera Linux Encoder


Nedavno otkriveni prvi funkcionalni ransomware za Mac, nazvan KeRanger, je kopija Linux Encodera, kripto-ransomwarea koga su u novembru prošle godine otkrili stručnjaci ruske firme Doctor Web.Enkripcijske funkcije su identične i imaju iste nazive: encrypt_file, recursive_task, currentTimestamp i createDaemon. Enkripcija je ista kao i ona koju primenjuje Linux.Encoder.

Ovo tvrde stručnjaci kompanije Bitdefender koji su ranije otkrili propuste u enkripciji u prve tri verziji Linux Encodera, koji je uglavnom ciljao web servere koji rade pod Linuxom, i ponudili korisnicima rešenje za vraćanje šifrovanih fajlova u originalno stanje, bez plaćanja otkupa.

Iz Bitdefendera kažu da je KeRanger četvrta verzija Linux Encodera, ali ova kompanija još uvek nema alat za dešifrovanje koji bi mogla da ponudi žrtvama kao pomoć.

KeRanger je distribuiran sa popularnim open source Transmission BitTorrent klijentom za Mac, sa službenog sajta Transmission projekta.

Predstavnik projekta Džon Klej izjavio je za Rojters da je trojanizovani klijent preuzet oko 6500 puta tokom 32 sata koliko ga je bilo moguće preuzeti sa sajta projekta.

On je rekao da se ovo dogodilo zbog toga što je glavni server bio kompromitovan, ali nije izneo više detalja o tome kako se to dogodilo.

Osim što je Apple brzo reagovao, srećna okolnost je i to što je malver čekao 72 sata pre nego što bi započeo proces enkripcije, što je spasilo neke korisnike. Pored toga, malver nije šifrovao Time Machine backup fajlove, tako da su čak i oni kojima su fajlovi šifrovani mogli da povrate fajlove iz backupa.

I sam Linux Encoder nije originalni ransomware, jer je deo njegovog koda uzet od Hidden Teara, malvera koji je delo turskog studenta koje je bilo deo njegovog eksperimenta koji je pošao naopako jer je njegov kod zloupotrebljen za stvaranje 24 ransomwarea.

Iz Bitdefendera kažu da su autori Linux.Encodera ili proširili svoje delovanje na Mac OS X ili su dali svoj kod grupi koja je specijalizovana za napade na Mac OS X.Izvor: informacija.rs