..
Novi ransomware Crysis polako zauzima prazan prostor koji je ostao iza TeslaCrypta


TeslaCrypt je stigao do kraja puta, a drugi ransomwarei već spremni da popune prazninu koja je ostala iza njega. Iako je novajlija na tržištu, ransomware Crysis već je zauzeo delove teritorije TeslaCrypta.Prva verzija ransomwarea pojavila se u februaru ove godine. Tada su žrtve ovog ransomwarea mogle da vrate svoje fajlove bez plaćanja.

Međutim, prema rečima istraživača iz kompanije ESET nova verzija malvera koristi jače enkripcijske algoritme. Crysis šifruje sve fajlove osim sistemskih fajlova Windowsa i svojih sopstvenih fajlova.

Svakom šifrovanom fajlu, ransomware dodaje ekstenziju .ID%variable%.%email_address%.xtbl, i zatim prikazuje poruku žrtvi u obliku txt fajla pod nazivom “How to decrypt your files” i/ili u obliku jpg fajla DECRYPT.jpg koji je postavljen kao wallpaper na radnoj površini.

U poruci se kaže da žrtve treba da kontaktiraju kriminalce direktno preko jedne od dve navedene email adrese. Pošto ih bude kontaktirala na ovaj način, žrtva će dobiti dalja uputstva. Od žrtava se traži da isplate od 400 do 900 evra u bitcoinima za dekriptor koji će im pomoći da vrate fajlove u prvobitno stanje.

Crysis se širi na različite načine. U većini slučajeva Crysis se širi kao atačment u emailovima, sa dve ekstenzije, pri čemu druga maskira da je u pitanju izvršni fajl.

Drugi način na koji se širi Crysis su maliciozni fajlovi koji izgledaju kao bezopasni installeri za različite legitimne programe, koji se šire preko raznih sajtova.Izvor: informacija.rs