..
Microsoft upozorio na novi ransomware Zcryptor


Microsoftov centar za zaštitu od malvera upozorio je korisnike na novi ransomware nazvan Zcryptor koji se ponaša kao crv koji se kopira na prenosne diskove u nadi da će oni u nekom trenutku biti povezani sa drugim sistemom i da će se tako infekcija širiti.Za širenje ovog malvera sajber kriminalci koriste spam emailove, makro malvere ili downloadere koji su predstavljeni kao installer, najčešće za Flash Player.

Kada žrtva instalira lažno ažuriranje za Adobe Flash ili omogući Office fajlu da pokrene makroe, ransomware Zcryptor je instaliran na računaru. Pre nego što počne da šifruje fajlove, Zcryptor nizom unosa u registru obezbeđuje svoje pokretanje svaki put kada se računar ponovo uključi.

Zcryptor šifruje 88 različitih vrsta fajlova, mada neki istraživači kažu da su analizirali uzorke koji šifruju još četrdesetak vrsta fajlova, što znači da autori ransomwarea još uvek dodaju novi kod i razvijaju malver.

Ono po čemu je ovaj ransomware jedinstven je njegovo ponašanje koje je tipično za kompjuterske crve, što znači da se ovaj ransomware širi na ciljeve u blizini. Drugim rečima, on ostavlja svoje kopije na prenosnim uređajima, čineći upotrebu USB memorijskih stikova veoma rizičnom.

Sve ostalo je manje-više već viđeno kod drugih ransomwarea - malver žrtvama prikazuje prepoznatljivo obaveštenje o tome šta se dogodilo fajlovima na računaru. Nazivu fajlova koje šifruje ransomware dodaje se ekstenzija .zcrypt, po kojoj je ovaj malver i dobio ime.

Kao i uvek kada su u pitanju ransomwarei, korisnicima se savetuje da redovno prave backup svojih važnih fajlova i da backupove čuvaju odvojeno od sistema koji svakodnevno koriste.

Ako dođe do infekcije ovim ransomwareom, imajte na umu da je svaki USB stik ili drugi prenosni disk koji je priključen na sistem takođe inficiran, i da bi ga trebalo očistiti pre ponovne upotrebe.Izvor: informacija.rs