..
Trojanac koristi TeamViewer da bi inficirani računar pretvorio u proxy


Maliciozni programi koji primenjuju popularni program TeamViewer da bi dobili neovlašćeni pristup inficiranom računaru nisu novost. Međutim, malver koga su otkrili istraživači ruske kompanije Doctor Web zajedno sa kolegama iz Yandexa je izuzetak jer on koristi TeamViewer za nešto potpuno drugačije.Istraživači iz kompanija Doctor Web i Yandex početkom ovog meseca otkrili su backdoor trojanca koji je nazvan BackDoor.TeamViewer.49.

Za širenje malvera BackDoor.TeamViewer.49 kriminalci koriste jedan drugi maliciozni program, dropper, nazvan Trojan.MulDrop6.39120, koji se krije u ažuriranju za Flash Player.

Kada korisnik pokrene izvršni fajl Trojan.MulDrop6.39120, instalira se Flash Player. U međuvremenu, on će na disku krišom sačuvati TeamViewer, BackDoor.TeamViewer.49 i konfiguracioni fajl. Tokom instalacije, prikazuje se legitimni prozor installera Flash Playera.

Ono što je ovde neobično je to što kriminalci ne koriste TeamViewer da bi dobili pristup inficiranom računaru.

Oni su fajl TeamViewera avicap32.dll zamenili malicioznom verzijom koja sadrži BackDoor.TeamViewer.49. S obzirom da TeamViewer automatski pokreće avicap32.dll u memoriji operativnog sistema, kriminalci treba samo da dodaju auto-run funkcije TeamVieweru i da sakriju ikonu aplikacije iz sistemska trake poslova Windowsa.

Kada kriminalci obave neophodne izmene i pokrenu TeamViewer, backdoor se preko šifrovanog kanala povezuje sa komandno-kontrolnim serverom čekajući instrukcije.

Istraživači Doctor Weba kažu da je glavna funkcija verzija backdoora koje su oni analizirali da funkcionišu kao web proxy, i da maskiraju pravu IP adresu kriminalaca.

“Iako ćemo ovo morati pažljivije da razmotrimo, pravi problem predstavlja instalacija malicioznog programa. Kada je sistem inficiran, kriminalci praktično mogu da urade sve sa tim sistemom”, rekao je portparol TeamViewera, koji je savetovao korisnike da zaštite svoje sisteme najbolje što mogu - adekvatnim antivirusom.Izvor: informacija.rs