..
Robin Hud među ransomwareima: CryptMix obećava da će zaradu donirati u dobrotvorne svrhe


Psihološka manipulacija se često koristi u sajber napadima, posebno kada je reč o pokušajima fišinga i napadima ransomwarea.Istraživači iz kompanije Heimdal Security otkrili su ransomware nazvan CryptMix koji ima “filantropski” pristup koji nije uobičajen za kategoriju malvera kojima pripada a koji su poznati po iznuđivanju novca od žrtava, korisnika zaraženih računara.

Način rada malvera sličan je drugim ransomwareima. Ono po čemu se razlikuje CryptMix razlikuje od srodnih malvera je način na koji on prisiljava žrtve da plate otkup - CryptMix obećava da će ono što žrtva uplati donirati deci.

I po načinu širenja CryptMix se ne razlikuje od drugih ransomwarea. On se širi preko spam emailova i u drive-by download napadima.

Kada se pokrene, ransomware šifruje 862 vrste fajlova, i nazivu svakog šifrovanog fajla dodaje nastavak .CODE.

CryptMyx od žrtava traži da plate 5 bitcoina, što iznosi oko 2200 dolara. To je značajno više od sume koju obično traže drugi ransomwarei.

U obaveštenju koje je na lošem engleskom a koje potpisuje “Charity Team” se kaže da će novac biti potrošen u dobrotvorne svrhe, i da će zahvaljujući uplati žrtve mnogo dece dobiti poklone i medicinsku pomoć.

Žrtvi se preti da će ova “donacija” biti udvostručena ako otkup ne bude plaćen u roku od 24 sata. U obaveštenju se dalje kaže: “Verujemo da ste ljubazna i poštena osoba! Mnogo Vam hvala! Želimo Vam sve najbolje! Vaše ime će biti na listi glavnih donatora i ostaće upamćeno u istoriji dobročinstva!”

Za sada nema dokaza da ransomware drži reč, ali je teško poverovati u velikodušnost kriminalaca. Savet stručnjaka je da se otkup ne plaća.Izvor: informacija.rs