..
Novi backdoor napada korisnike Windowsa


Backdoor je malver koji uglavnom služi da izvršava komande na zaraženom računaru. Po pravilu, sajber kriminalci koriste ovakve malvere da bi dobili daljinski pristup privatnim informacijama korisnika. Malver koga su nedavno otkrili istraživači ruske kompanije Doctor Web dobro reprezentuje pomenutu kategoriju malvera.

Trojanac BackDoor.Apper.1 se širi preko spam emailova koji sadrže Microsoft Excel fajl. Kada ga korisnik otvori, od njega će biti zatraženo da omogući makroe. Ako su makroi omogućeni, Excel fajl sadrži kod koji preuzima RAR fajl sa interneta, raspakuje ga i izvršava fajlove koje nađe u RAR fajlu.

BackDoor.Apper najpre kontaktira komandno-kontrolni server, a zatim počinje da prikuplja informacije o inficiranom sistemu koje šalje serveru. Informacije koje prikuplja malver uključuju ime računara, verziju operativnog sistema, informacije o hardveru, i druge. Backdoor prikuplja informacije o inficiranom računaru pre nego što se poveže sa serverom i generiše jedinstveni identifikator baziran na imenu računara i njegovoj MAC adresi.

Kada se pokrene, BackDoor.Apper počinje da se ponaša kao keylogger - beleži kucanje na tastaturi u aktivnom prozoru i ove informacije čuva u šifrovanom fajlu, da bi one s vremena na vreme bile poslate serveru.

Pored toga, trojanac može da obavlja različite aktivnosti, u zavisnosti od instrukcija koje dobija sa svog servera. Malver može da preuzima fajlove sa servera, da ih pokreće, da serveru šalje spisak fajlova koje nađe u folderu i da krade i šalje serveru sve ono što smatra važnim.

Osim toga, trojanac pravi snimke radne površine, nadzire određeni folder, i o svim izmenama obaveštava kriminalce koji stoje iza ovog malvera.

Iako se istraživači Doctor Weba nisu izjasnili da li je ovaj malver deo APT arsenala ili iza njega stoji neka kriminalna grupa koja ima finansijske motive, ono što je sigurno je da malver ima funkcije koje bi mogle biti od koristi u oba slučaja.Izvor: informacija.rs