..
U Rusiji otkriven novi ransomware Enigma


Novi ransomware nazvan Enigma pojavio se u Rusiji, gde ga je krajem prošlog meseca primetio Jakob Krustek, koji se bavi reverznim inženjeringom i analizom malvera u kompaniji AVG.Enigma šifruje fajlove koristeći AES enkripciju a zatim od žrtava traži da plate 0,4291 bitcoina (oko 200 dolara) da bi im fajlovi bili vraćeni.

Enigma se žrtvama obraća na ruskom. Još jedna zanimljivost je da se malver širi preko HTML fajlova koji sadrže sve što je potrebno da bi se kreirao izvršni fajl, sačuvao na hard disku i na kraju izvršio. Poslednjih meseci primetna je najezda ransomwarea koji se instaliraju preko JavaScript koda. Takav je slučaj i sa ransomwareom Enigma.

Malver šifruje podatke na sistemu žrtve, a svakom širfovanom fajlu biće dodat nastavak .enigma. Tako bi na primer fajl test.jpg posle šifrovanja postao test.jpg.enigma.

Kada se proces šifrovanja završi, žrtvi se prikazuje poruka o tome šta se dogodilo njenim fajlovima i link za Tor sajt na kome se može platiti otkup.

Kada žrtva klikne na link u poruci o otkupu usmerava se na Tor sajt na kome se od nje traži da učita fajl ENIGMA_[id_number].RSA da bi se prijavila. Kada to uradi, korisniku zaraženog računara biće prikazano obaveštenje sa instrukcijama kako da plati otkup. Kriminalci nude žrtvi mogućnost da besplatno dešifruje jedan fajl kako bi je uverili da mogu dešifrovati sve šifrovane fajlove. Na sajtu se žrtvi nudi i mogućnost razgovora sa operaterima.

Kada korisnik plati, biće mu dostupan link za preuzimanje ključa za dešifrovanje fajlova.

Dobra vest je da je u nekim slučajevima brisanje Shadow Volume kopija neuspešno tako da one mogu biti iskorišćene za vraćanje fajlova.

Osim ovog, za sada nema drugih rešenja. Prevencija je ključna reč. Redovan backup i instalacija antivirusa bi bili dobro rešenje za sprečavanje infekcije, a ako do nje ipak dođe, ako imate backup, možete vratiti fajlove bez plaćanja kriminalcima.

Enigma trenutno cilja samo korisnike u Rusiji, za razliku od trenutno aktuelnog ransomwarea Cerber koji zaobilazi računare korisnika u zemljama bivšeg SSSR-a. To samo pokazuje da niko nije bezbedan od ransomwarea.Izvor: informacija.rs