..
Ramdo, malver koji klikće na reklame, se vratio


Bot mreža Ramdo (Redyms) otkrivena je u januaru 2014. godine, zahvaljujući istraživačima Microsofta. Posle toga, ona je bila relativno mirna. Posle godinu dana pauze, u januaru prošle godine, aktivnost bot mreže je počela da raste da bi dostigla vrhunac u septembru 2015.

Sada istraživači iz Dell SecureWorks i Palo Alto Networks tvrde da imaju dokaz nove i pojačane aktivnosti Ramdo bot mreže.

Glavni deo ove bot mreže je Ramdo, malver koji je specijalizovan za prevare sa klikovima.

Kada Ramdo inficira računar, on najpre proverava prisustvo virtuelne mašine ili sandbox okruženja, kako bi bio siguran da neće biti predmet analize istraživača.

Ako je sve u redu, Ramdo preuzima verziju Chrome Extended Framework, koji je okosnica Chromium Web browser projekta, i koristi ga za klikove na reklame, od kojih zarađuju operateri bot mreže.

Kad god malver otkrije virtuelno okruženje koje je uobičajeno za računare istraživača koji se bave problemima bezbednosti, on koristi drugačiji sistem za povezivanje sa svojim komando-kontrolnim serverom.

To ne samo da je upozorenje za napadače da je malver pokrenut u takvom okruženju, već može odvesti istraživače na pogrešan put.

Uprkos tome što malver koristi trikove da bi izbegao istraživače, oni su uspeli da uz pomoć tehnike sinkholinga, tokom sedam dana analize, otkriju da je bot mreža imala više od 70000 konekcija sa oko 1000 različitih IP adresa, od kojih je nešto manje od polovine iz SAD. Sinkholing tehnika podrazumeva usmeravanje botova ka serverima koje kontrolišu istraživači umesto da zaraženi računari kontaktiraju servere koji su pod kontrolom napadača.

Ramdo je ozbiljna pretnja, iako nije opasan kao ransomware ili bankarski trojanci. On otežava rad korisnika na računaru jer utiče na njegove performanse, koristi internet i prouzrokuje finansijske gubitke za online oglašivače.Izvor: informacija.rs