..
Ransomware CryptoHost zaključava fajlove u RAR fajl zaštićen lozinkom


CryptoHost koji je poznat i pod imenom Manamecrypt je ransomware koji je poseban po tome što ne koristi enkripciju da bi blokirao pristup fajlovima već određene vrste fajlova premešta u RAR arhivu zaštićenu lozinkom.CryptoHost na zaraženom računaru traži 34 ekstenzije, i kada nađe fajlove sa takvim ekstenzijama on ih zaključava u folder "C:|Users|[username]AppData|Roaming”. Ransomware zatim prikazuje obaveštenje na desktopu u kome od žrtve traži 0,33 bitcoina (oko 140 dolara).

CryptoHost ne koristi komandno-kontrolni (C&C) server, već u određenim vremenskim intervalima samo proverava da li je žrtva platila otkup.

Dobra vest je da žrtve ne moraju da plate otkup jer je tim koga čine Majkl Gilespi, i istraživači iz MalwareForMe, MalwareHunterTeam i Bleeping Computera otkrio kako doći do lozinke RAR fajla i vratiti fajlove.

Ransomware koristi kombinaciju ID broja korisnikovog procesora, serijskog broja matične ploče i serijskog broja hard diska da bi generisao SHA1 hash koji se koristi za davanje imena RAR fajlu, ali je takođe i deo lozinke fajla zajedno sa Windows korisničkim imenom žrtve.

Ali da bi žrtva došla do svojih fajlova i otključala arhivu, potreban je još jedan korak, a to je da se zaustavi ransomware. To je moguće uraditi iz Windows Task Managera, gde treba naći proces cryptohost.exe i zatim otvoriti RAR fajl.

Kada žrtva vrati svoje fajlove, potrebno je da ukloni ransomware sa računara, što može da uradi većina antivirusa.

CryptoHost inače automatski zaustavlja antivirusnu zaštitu kada inficira računar.

Oni koji nemaju instaliran antivirus, mogu da prate uputstvo kako da sami uklone ransomware, koje je objavljeno na blogu Bleeping Computera.Izvor: informacija.rs