..
Cerber, novi kripto ransomware koji govori


Korisnici Windowsa od nedavno su suočeni sa novom pretnjom, kripto ransomwareom koga su autori nazvali Cerber.

Još uvek nije jasno kako Cerber dospeva na računare žrtava.

Cerber ima nekoliko osobenosti po kojima se razlikuje od drugih malvera ove vrste.

Prvo, on primorava računar da se ponovo pokrene, prikazujući pri tom žrtvi čudno napisana lažna sistemska upozorenja. Računar se zatim ponovo pokreće u Safe Mode. Kada se žrtva prijavi, malver ponovo restartuje računar, ovoga puta u normalnom režimu rada. Kada se to dogodi, Cerber počinje sa šiforvanjem fajlova.

Druga specifičnost ovog malvera je obaveštenje o otkupu koje sadrži VBScript tako da kompjuter emituje glasovnu poruku sledeće sadržine: “Pažnja! Vaši dokumenti, fotografije, baze podataka i drugi važni fajlovi su šifrovani!”. Ta poruka se neprestano ponavlja.

Po svemu ostalom, Cerber se ne razlikuje mnogo od drugih kripto ransomwarea. On šifruje širok spektar različitih vrsta fajlova na sistemu AES-256 enkripcijom, i svakom fajlu koji šifruje dodaje ekstenziju .cerber.

Cerber zaobilazi računare korisnika u zemljama članicama bivšeg SSSR-a.

Ransomware prikazuje obaveštenje sa instrukcijama kako platiti otkup od 1,24 bitcoina, a kao znak poverenja nudi žrtvama mogućnost besplatnog dešifrovanja jednog fajla.

Ovaj malver ne distribuiraju njegovi autori. Oni ga na forumima ruskog sajber podzemlja nude zainteresovanim sajber kriminalcima koji su zapravo odgovorni za njegovo širenje.

Distributeri malvera dobijaju Cerber besplatno, uz obavezu da deo prihoda koji ostvaruju ucenjivanjem žrtava od kojih traže otkup proslede autorima malvera.

Za sada, žrtve nemaju mnogo izbora jer još uvek nema besplatnog rešenja za dešifrovanje fajlova. Ostaje im da plate i da se nadaju da će kriminalci poslati ključ za dešifrovanje ili da se pomire sa tim da su njihove slike, dokumenti i drugi važni fajlovi sa računara zauvek izgubljeni.

To naravno važi za one koji nemaju backup. Onima koji ga imaju ostaje da očiste računar i da vrate fajlove iz backupa.Izvor: informacija.rs