..
Novi ransomware PadCrypt nudi žrtvama podršku uživo


PadCrypt je novi ransomware koji se od drugih srodnih malvera razlikuje po tome što je žrtvama, korisnicima inficiranih računara, obezbeđena podrška uživo, preko chat prozora, zajedno sa programom za uklanjanje ransomwarea.

PadCrypt nastao je po uzoru na stariju verziju čuvenog ransomwarea CryptoWall.

Još uvek se ne zna pouzdano kako se ransomware širi, ali postoje indicije da malver stiže na računare žrtava preko emailova koji sadrže PDF fajlove koji kriju malver.

Ako žrtva otvori PDF fajl, PadCrypt stupa u akciju, i šifruje fajlove, briše shadow volume podatke, i sprečava softver za oporavak hard diska da napravi kopije originalnih nešifrovanih fajlova. To znači da žrtve nemaju mnogo izbora ako žele da vrate svoje fajlove - ili će morati da plate otkup kriminalcima ili da iskoriste neki stari backup, ako ga imaju, pod uslovom da je sačuvan offline, na mestu gde je bezbedan od kripto-malvera.

Ransomware ostavlja obaveštenje o infekciji i uputstvo za plaćanje otkupa u obliku teksta i HTML fajlova, i to u svakom direktorijumu u kome ima šifrovanih fajlova, ali prikazuje i iskačući prozor sa istim obaveštenjem u kome se od žrtve traži da plati 320 dolara.

U tom prozoru se nalazi link, u donjem levom uglu, a klik na link otvara “Live Chat” prozor za podršku koji omogućava žrtvi da komunicira sa kriminalcima. Trenutno ova opcija ne radi, jer je komando-kontrolni server malvera offline.

Mnoge verzije CryptoWalla takođe imaju podršku uživo, ali kod njih je reč o chatu na web sajtu koji žrtve moraju da posete da bi platile otkup. Međutim, ova opcija kod PadCrypta radi direktno na računaru žrtve, bez potrebe za pokretanjem browsera ili instaliranja Tora.

Još nešto po čemu je PadCrypt jedinstven je fajl uninstl.exe. Nažalost, taj fajl neće pomoći žrtvama da dešifruju podatke, već on samo uklanja tragove ransomwarea koji je zaključao fajlove.

Kako sada stvari stoje, PadCrypt nema propuste u enkripciji, tako da žrtve moraju sačekati da uporni istraživači pronađu propuste i rešenje za dešifrovanje njihovih fajlova, ako ne žele da sarađuju sa kriminalcima.Izvor: informacija.rs