..
Novi trojanac Spymel koristi digitalne serifikate da ga ne bi otkrili antivirusi


Istraživači iz firme Zscaler otkrili su novog trojanca koji se širi preko spam emailova i koristi digitalne sertifikate da bi inficirao računare i da ga ne bi detektovali antivirusni programi.

Trojanac je nazvan Spymel a do računara koje će pokušati da inficira dolazi kao arhivski fajl u emailovima. Ako se preuzme i dekompresuje, on pokreće izvršenje JavaScript fajla koji preuzima i instalira malver.

Pošto arhivski fajl ne sadrži malver, antivirusni programi ne detektuju ovaj fajl kao opasan. Sam malver koristi digitalni sertifikat koji je verovatno ukraden a koji je izdao DigitCert kompaniji SBO INVEST.

Prvi talas infekcija trojancem Spymel u Zscaleru su primetili početkom decembra prošle godine. Zscaler je o ovome obavestio DigitCert koji je opozvao sertifikat. Čim se to dogodilo, kriminalci koji stoje iza Spymela u roku od dve nedelje su počeli da koriste drugi sertifikat, takođe izdat kompaniji SBO INVEST. I taj sertifikat je opozvan kada je Zscaler obavestio DigitCert.

Inače, trojanac Spymel je klasičan kradljivac informacija koji inficira računare, identifikuje hardverska i softverska podešavanja, kontaktira komandno-kontrolni (C&C) server, i čeka instrukcije o tome šta treba da ukrade.

Spymel može da pravi screenshotove, snima video o dešavanjima na desktopu, beleži kucanje na tastaturi i da ukradene informacije šalje serveru.

Pored toga, Spymel može da deluje i kao payload downloader, da pokreće druge fajlove na sistemu i da samog sebe deinstalira.

Pored toga što koristi digitalne sertifikate da bi se sakrio od antivirusa, Spymel ima još neke trikove u rukavu. Trojanac naime, ima modul nazvan ProtectMe, koji kada se učita, ima mogućnost da spreči korisnika da završi proces malvera pomoću alata kao što su Process Explorer, Task Manager i Process Hacker.

Istraživači Zscalera kažu da je C&C server malvera negde u Nemačkoj, i da je verovatno reč o rentiranom serveru, čiji se pravi vlasnik verovatno nalazi na nekom drugom mestu.Izvor: informacija.rs