..
Čiji su Android smart telefoni najbezbedniji


87% Android uređaja su podložni napadima malicioznih aplikacija i poruka, tvrdi grupa istraživača sa Univerziteta Kembridž.Oni su analizirali podatke koje je prikupila aplikacija Device Analyzer koja je deo naučno-istraživačkog projekta Univerziteta Kembridž. Zahvaljujući podacima koje prikupi sa uređaja korisnika koji dobrovoljno učestvuju u ovom projektu, aplikacija istraživačima pruža uvid u to kako ljudi koriste svoje smart telefona i omogućava da se iz prikupljenih podataka izvuku obrasci i trendovi.

Istraživači koriste ove podatke da bi napravili preporuke za poboljšanje smart telefona i ako se korisnici aplikacije Device Analyzer saglase sa tim, da prikupljene podatke podele sa drugim istraživačima.

Najnovija studija (PDF) je imala cilj da ustanovi koliko su nesigurni Android uređaji, i da otkrije razloge zbog kojih je to tako.

Prema rezultatima studije, krivci su proizvođači Android uređaja, jer većina ne obezbeđuje redovna bezbednosna ažuriranja. Proizvođači uređaja su usko grlo isporuke ažuriranja u ekosistemu Androida.

“Postoji asimterija u informisanosti između proizvođača koji zna da li je uređaj trenutno bezbedan i da li će dobijati ažuriranja i potrošača koji to ne zna. Zbog toga je motivacija proizvođača da obezbede ažuriranja mala”, kažu istraživači.

Oni tvrde da su uređaji koje proizvode LG i Motorola, kao i oni koji se isporučuju kao Googleov brend Nexus mnogo bezbedniji od drugih Android uređaja.

“Google je uradio dobar posao smanjujući mnoge rizike tako da preporučujemo korisnicima da instaliraju aplikacije samo iz Googleove Play prodavnice jer ona sprovodi dodatne bezbednosne provere aplikacija”, kažu istraživači. “Nažalost, Google može da uradi samo toliko, i skorašnji bezbednosni problemi Androida su pokazali da to nije dovoljno da se zaštite korisnici. Telefonima trebaju ažuriranja od proizvođača, a većina uređaja ih ne dobija.”

Istraživači se nadaju da će rezultati njihovog istraživanja biti od pomoći ljudima pri izboru telefona i da će se oni odlučivati za uređaje proizvođača koji ih brže ažuriraju. Bilo bi idealno kada bi ova studija podstakla proizvođače i mobilne operatere da blagovremeno isporučuju ažuriranja, kažu istraživači.Izvor: informacija.rs