..
Maliciozna aplikacija LevelDropper instalira druge aplikacije bez dozvole korisnika


Stručnjaci kompanije Lookout otkrili su aplikaciju za koju smatraju da je maliciozna i koja je najnoviji primer novog trenda u svetu mobilnih pretnji: autorooting malvera.Naziv aplikacije je LevelDropper i na prvi pogled izgleda kao obična aplikacija, ali dublja analiza stručnjaka Lookouta otkrila je njeno zlonamerno ponašanje.

Termin “autorooting malver” odnosi se na mobilne malvere koji krišom rootuju uređaj da bi obezbedili veće privilegije. U ovom slučaju, LevelDropper krišom rootuje uređaj da bi instalirao druge, neželjene aplikacije.

Nakon pokretanja LevelDroppera, korisnik će primetiti prazan iskačući prozor za LocationServices. To bi trebalo da bude upozorenje za žrtvu. To često ukazuje na potencijalni "crash" Android OS koji se može iskoristiti za podizanje privilegija.

Ubrzo zatim, pojavljuju se nove aplikacije koje nisu bile instalirane na telefonu. Aplikacija nikada ne pita korisnika da instalira nove aplikacije, što ukazuje na to da je ona dobila root pristup.

Što je duže vremena aplikacija na uređaju, to je veći broj aplikacija koje ona preuzima i instalira. Za oko 30 minuta koliko je bila instalirana na uređaju Lookouta, preuzela je 14 aplikacija, bez ikakve interakcije korisnika.

Lookout je obavestio Google o svom otkriću pa je aplikacija LevelDropper uklonjena iz Google Play prodavnice.

Prošle nedelje, stručnajci kompanije Trend Micro otkrili su malver Godless, koji koristi rooting exploite da bi rootovao Android uređaje i kasnije instalirao adware i neželjene aplikacije.Izvor: informacija.rs