..
Google iz Play prodavnice uklonio šest aplikacija zaraženih trojancem Valeriy


Iako se Googleova prodavnica aplikacija Play i dalje smatra najsigurnijom prodavnicom aplikacija za Android, s vremena na vreme kriminalci kvare njenu reputaciju bezbedne oaze u ekosistemu Androida kada njihove maliciozne aplikacije nađu svoje mesto u ponudi prodavnice.Google je iz Play prodavnice uklonio šest Android aplikacija koje su prema tvrdnjama ruskog proizvođača antivirusa kompanije Doctor Web zaražene trojancem Android.Valeriy. Android.Valeriy.1.origin je trojanac implementiran kao maliciozni plug-in ugrađen u benigne aplikacije.

Sporne aplikacije su uglavnom igre i uslužni alati: Battery Booster, Power Booster, Blue Color Puzzle, Blue And White, Battery Checker i Hard Jump - Reborn 3D.

Pre nego što su uklonjene, ove aplikacije je preuzelo više od 15500 korisnika Androida. Međutim, stručnjaci Doctor Weba uspeli su da pristupe komandno-kontrolnom serveru (C&C server) trojanca i otkrili da je ustvari više od 55000 korisnika zaraženo trojancem Valeriy.

Trojanac stupa u akciju posle instalacije i pokretanja neke od pomenutih aplikacija. On kontaktira svoj C&C server od koga dobija spisak URL-ova koje zatim otvara u browseru uređaja.

Ovo je ponašanje tipično za adware i dovoljno je da aplikacije budu uklonjene iz Play prodavnice. Nažalost, trojanac se ne zaustavlja na ovome.

On pretplaćuje korisnika na premijum brojeve različitih partnerskih programa od kojih kriminalci koji stoje iza ovog malvera zarađuju. To se dešava prilično često, tako da ako malver opstane nekoliko dana na telefonu, korisnika bi na kraju meseca moglo da sačeka neprijatno iznenađenje u vidu velikog telefonskog računa.

O tome žrtva ne zna ništa, jer trojanac presreće SMS poruke za potvrđivanje pretplate na servis i tako sakriva od korisnika inficiranog uređaja šta se dešava.

Osim toga, trojanac može da otvara URL-ove i klikće na oglase ili na linkove za preuzimanje drugih aplikacija, uključujući i maliciozne aplikacije.Izvor: informacija.rs