..
Lažna aplikacija WhatsApp Gold je mamac koji vodi do malvera


Korisnicima WhatsAppa počele su da stižu poruke sa linkom na web sajt na koji treba da se prijave da bi preuzeli aplikaciju “WhatsApp Gold”, koja je predstavljena kao “ekskluzivna” verzija aplikacije WhatsApp.Aplikacija “Whats App Gold” ima neke dodatne funkcionalnosti koje su navodno ranije bile dostupne samo slavnim ličnostima. Ona omogućava slanje stotina fotografija odjednom, ima nove smajlije, omogućava video pozive, ima poboljšane bezbednosne funkcije i mnoge druge opcije. Problem je u tome što aplikacija pod takvim nazivom ne postoji.

Preuzimanje programa sa pomenutog web sajta inficiraće uređaj malverom, koji omogućava sajber kriminalcima da kradu podatke sa uređaja ili da prate kretanje i aktivnosti korisnika.

Ne tako davno, korisnici WhatsAppa dobijali su sličnu ponudu, samo što se tada aplikacija sa dodatnim funkcijama zvala “WhatsApp Plus”.

Na stranici WhatsAppa na kojoj se nalaze često postavljana pitanja se kaže da WhatsApp Plus nije aplikacija WhatsAppa kao i da autori ove aplikacije nemaju nikakve veze sa WhatsAppom. WhatsApp ne podržava WhatsApp Plus. WhatsApp ne može da garantuje da je izvorni kodWhatsApp Plusa bezbedan i da se privatne informacije korisnika ne prosleđuju trećoj strani bez njihovog znanja i dozvole. Ako WhatsApp otkrije da korisnik koristi neovlašćeni softver na telefonu, može mu biti onemogućeno korišćenje WhatsAppa sve dok korisnik ne ukloni neovlašćenu verziju i instalira legitimnu verziju aplikacije.

Najbolji način da se zaštitite od ovakvih prevara je da ignorišete i obrišete poruke u kojima se spominju aplikacije kao što su WhatsApp Gold i WhatsApp Plus.

Aplikacije treba preuzimati iz Google Play prodavnice, ako ste korisnik Androida ili iz App Store, ako ste korisnik Appleovih uređaja. Ako vam nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito - verujte svom instiktu, i ne prihvatajte takve ponude.Izvor: informacija.rs