..
Apple uklonio iz prodavnice aplikaciju koja obaveštava korisnike kada ih neko špijunira


Apple je uklonio iz svoje prodavnice aplikaciju koja obaveštava korisnike kada treća strana špijunira njihovu komunikaciju ili ima pristup podacima na njihovim iPhone uređajima.

Sa stanovišta Apple, čiji je proces odobravanja aplikacija za App Store ponekad teško razumeti, aplikacija Stefana Esera “System and Security Info” je nepoželjna.

Ova aplikacija informiše korisnika da li je softver na njegovom telefonu autentičan. Ona funkcioniše kao alat koji otkriva anomalije tako da može da kaže korisniku da li na uređaju ima malvera ili drugog neželjenog softvera. Osim toga, aplikacija može da otkrije da li je uređaj jailbreakovan bez njegovog znanja.

Nažalost, aplikacija je uklonjena iz App Store posle četvrtog procesa provere. Eseru je rečeno da otkrivanje slabosti ili problema na telefonu korisnika nije dozvoljeno, i da može dovesti do potencijalno netačne dijagnostike koja može dovesti u zabludu korisnike iOS uređaja.

Eser je zbunjen zbog uklanjanja aplikacije iz App Store jer prema njegovim rečima, njegova aplikacija vrši istu funkciju kao i mnoge druge kojima je dozvoljeno da ostanu u prodavnici. Ipak, on kaže da neće objaviti jailbrekovanu verziju aplikacije, kojom bi izbegao Appleova ograničenja.

Appleova odluka da zabrani naizgled benignu aplikaciju koja je već prošla proces provere je čudna, naročito zbog toga što je ona dizajnirana da obavesti korisnike kada su na neki način špijunirani. Kritičari tvrde da Apple želi da spreči da moguće slabosti u platformi budu prikazane korisnicima, što ne bi bilo dobro za imidž kompanije.

Takođe, ova odluka je u suprotnosti sa stavom kompanije o odbrani privatnosti korisnika od špijuniranja, koji kompanija često javno ističe.

Osim što će ova odluka verovatno zbuniti korisnike, ona može biti obeshrabrujuća za programere jer sudeći po ovome, kompanija može odlučiti da zabrani aplikaciju zato što joj se ne sviđa.

Iz Applea nisu komentarisali ovaj slučaj.Izvor: informacija.rs