..
Google tvrdi da je Android bezbedniji nego ikad


Google je objavio godišnji izveštaj o bezbednosti Androida i ako je suditi prema tvrdnjama kompanije, mere koje su prošle godine preduzete u borbi protiv malvera i ranjivosti Googleovog operativnog sistema imale su pozitivan uticaj na ceo ekosistem Androida.

Android je poslednjih godina često bio meta kritika, zbog čega je Google bio primoran da preduzme mnoge mere u borbi protiv mobilnih malvera, da ispravlja bezbednosne propuste i sliku o Androidu.

Tokom prošle godine, Googleovi sigurnosni sistemi svakodnevno su pregledali šest milijardi aplikacija i 400 miliona uređaja, dok je Chromeov Safe Browsing za Android blokirao stotine miliona malicioznih sajtova dnevno.

Brojne mere koje je Google prošle godine preduzeo u borbi protiv malvera rezultirale su smanjenjem mogućnosti instalacije potencijalno štetnih aplikacija iz Googleove Play prodavnice za 40%.

Prema izveštaju koji je objavila kompanija, 0,08% svih instaliranih aplikacija sadržalo je malvere koji prikupljaju podatke (što je pad od 40% u odnosu na 2014.), 0,02% aplikacija je sadržalo spyware (smanjenje od 60%), i 0,01% aplikacija sadržalo je neki downloader (smanjenje od 50%).

Prošle godine je svega 0,15% instaliranih aplikacija iz Play Store sadržalo maliciozni kod, dok je taj procent nešto veći (0,5%) kod korisnika koji su aplikacije instalirali i iz Play prodavnice i iz drugih izvora.

Najveći problemi prošle godine bili su Stagefright bag i proces ažuriranja Androida.

Google je juna prošle godine uključio Android u svoj program nagrađivanja istraživača koji otkriju ranjivosti u njegovim proizvodima i servisima. Ovaj program je pomogao da se isprave mnogi bagovi.

Iako prozvođači mobilnih uređaja i dalje ozbiljno zaostaju kada je u pitanju ažuriranje Androida, Google im je sa svoje strane obezbedio sve alate potrebne da bi Android uređaji bili ažurirani i bezbedni od najnovijih pretnji.

Više detalja o ovome možete naći u izveštaju (pdf) koji je objavio Google.Izvor: informacija.rs