..
Malver maskiran u pasijans aplikaciju otkriven u Google Play prodavnici


Istraživači firme Lookout otkrili su pasijans aplikaciju u kategoriji igara u Google Play prodavnici koja je ustvari malver iz familije FruitSMS koja je poznata po SMS prevarama.

Lookout je upozorio Google na ovu malicioznu aplikaciju posle čega je ona odmah uklonjena iz prodavnice aplikacija.

“Oficijalne prodavnice aplikacija obično dobro štite svoje korisnike od malicioznih aplikacija, ali njijovi procesi provere nisu savršeni. Ova aplikacija je još jedan primer da su prodavnice aplikacija održiv metod distribucije za kriminalce koji traže načina da isporuče svoje maliciozne aplikacije”, kažu iz Lookouta.

FruitSMS je jednostavan malver koji trojanizuje legitimne aplikacije, a zatim naplaćuje korisnicima inače besplatne usluge putem premium SMS poruka. Ovakve prevare podrazumevaju da se korisnici prevare da pošalju SMS poruke na premium brojeve, a cena takvih poruka je veća od uobičajene.

Na sreću, ova aplikacija nije napravila veliku štetu. Preuzeta je svega između 50 i 100 puta pre nego što je otkrivena i pre nego što je Google upozoren na nju.

Pre nego što preuzmete aplikaciju pročitajte komentare. Ako vam se bilo šta učini sumnjivim, nemojte je preuzeti već potražite aplikaciju koja ima bolju reputaciju.Izvor: informacija.rs