..
Safe Browsing od sada štiti i korisnike Chromea na Androidu


Google Safe Browsing godinama štiti više od milijardu korisnika browsera Chrome za desktop računare od malvera, neželjenog softvera i društvenog inženjeringa. Od ove nedelje ovaj korisni servis štitiće korisnike i dok surfuju internetom sa Androida.

Safe Browsing za Android je deo Google Play Services, počev od verzije 8.1. S obzirom da su Google Play Services na svakom Androidu, vi verovatno već imate Safe Browsing na svom telefonu ili tabletu, pod uslovom da koristite Chrome za Android, verziju 46 ili novije verzije. Chrome za Android je prva aplikacija koja koristi Safe Browsing. Da li je Safe Browsing uključen možete proveriti u okviru Settings > Privacy browsera Chrome na vašem Androidu.

Šta ovo konkretno znači za korisnike Androida? Kada se Chrome susretne sa opasnim sajtom, on će prikazati upozorenje koje vidite na slici desno.

Play Store već ima zaštitu od potencijalno štetnih aplikacija, ali mnogi problemi sa kojima se korisnici susreću mogu doći sa sajtova koje posećuju. To je razlog zbog čega je Safe Browsing stigao na Android.

Društveni inženjering, a posebno fišing, zahtevaju drugačiju zaštitu od one koju ima Play Store. Google stalno ažurira listu potencijalno opasnih sajtova da bi mogao da upozori korisnike koji surfuju internetom pre nego što upadnu u zamku.

Googleov tim se pobrinuo da Safe Browsing za Chrome korišćenje memorije i procesora kao i mrežni saobraćaj svede na minimum.Izvor: informacija.rs