..
Facebook koristi WhatsApp za špijuniranje korisnika da bi im prikazivao odgovarajuće reklame


Google, WhatsApp i Facebook praktično špijuniraju svoje korisnike da bi otkrili njihova interesovanja na osnovu kojih se korisnicima servisa ovih kompanija prikazuju odgovorajuće reklame. Ovo je izjavio direktor kompanije Avast, Vinsent Stekler, koji je rekao i da korisnici verovatno znaju za ovu praksu.

On je podsetio da Googeovi prihodi u suštini dolaze od AdWords.

Stekler je rekao da je špijuniranje korisnika da bi se saznalo šta ih interesuje i prikazivanje odgovrarajućih reklama poslovni model ovih kompanija, i da u tome nema ničeg lošeg, ako se pretpostavi da korisnici znaju da se to dešava.

Facebook i Google su poznati po ovakvoj praksi. Međutim, u društvu "špijuna", kako tvrdi direktor Avasta, nalazi se i WhatsApp. Prema njegovim rečima, podaci prikupljeni iz WhatsAppa se koriste za prikazivanje odgovarajućih reklama korisnicima Facebooka.

“Dobijate reklamu na Facebooku na osnovu razgovora koje ste imali na WhatsAppu”, kaže Stekler.

On kaže i da korisnici WhatsAppa narušavaju privatnost svojih kontakata u telefonu, deleći njihove detalje da bi mogli da koriste aplikacije na mobilnim telefonima.

“Da bi ste koristili WhatsApp, morate da podelite celu bazu svojih konatakta. To znači da vi dajete Facebooku kontakt podatke svih svojih prijatelja i kolega. Da li imate prava da to uradite?” upitao je Stekler.

Facebook za sada nije komentarisao tvrdnje direktora Avasta.Izvor: informacija.rs