..
Lažne aplikacije prevarile skener Google Play prodavnice aplikacija


Istraživači iz kompanije ESET pronašli su lažne aplikacije u prodavnici aplikacija za Android Google Play. Predstavljene kao cheats (varanja) za popularne igrice, kao što su Cheats for Pou, Guide for SubWay i Cheats for SubWay, ove aplikacije su za samo mesec dana instalirane više od 200000 puta.Ove aplikacije su veoma agresivni adware, koji prikazuje reklame tako da ometaju korisnike da normalno koriste svoje Android uređaje.

ESET lažne aplikacije detektuje kao Android/AdDisplay.Cheatsom. One primenjuju brojne metode da ih skener Play prodavnice čiji je zadatak da spreči pojavu malicioznih aplikacija u prodavnici, ne bi otkrio. Aplikacije sadrže i kod za “samoočuvanje” koji njihovo uklanjanje sa uređaja čini komplikovanim.

“Ove agresivne aplikacije koje prikazuju reklame pokušavaju da sakriju svoju funkcionalnost od istraživača primenjujući tehnike koje su im omogućile da za samo mesec dana budu preuzete više od 200000”, kaže Lukas Stefanko iz kompanije ESET. On kaže da aplikacije mogu da detektuju emulator ili Google Bouncer, i u tom slučaju, one neće prikazivati reklame već će raditi upravo ono što se od njih očekuje.

ESET je o ovim aplikacijama obavestio Google, tako da su one već uklonjene iz Play prodavnice.

“Iako je dobro što je Google uklonio ove aplikacije iz Android Google Play prodavnice pošto smo ih obavestili o ovom problemu, jasno je da će biti sve više pokušaja da se izbegne Bouncer i šire aplikacije koje sadrže neželjeni kod”, zaključio je Stefanko.Izvor: informacija.rs