..
Prodavnica u prodavnici: aplikacija u Apple App Store nudila korisnicima prodavnicu piratskih iOS aplikacija


Kineski programeri, autori aplikacije pod nazivom 开心日常英语 (Happy Daily English), uspeli su da zaobiđu Appleov proces provere aplikacija i da ubace potpuno funkcionalnu prodavnicu iOS aplikacija unutar pomenute aplikacije koja se mogla preuzeti preko Appleove oficijelne prodavnice aplikacija, a koja je korisnicima u Kini nudila mogućnost da instaliraju izmenjene verzije iOS aplikacija na nejailbreakovanim uređajima.Aplikaciju potpisuje firma XY Helper, koja je ovo uradila tako što je napravila iOS aplikaciju koja se različito ponaša u zavisnosti od geografske lokacije korisnika.

Za korisnike izvan Kine, aplikacija je jednostavna edukativna aplikacija koja kineske korisnike uči engleski, ali za kineske korisnike, aplikacija se transformiše u prodavnicu aplikacija koja im omogućava da instaliraju piratske ili krekovane aplikacije.

Aplikacija je odobrena jer oni koji su je pregledali a koji nisu u Kini, nisu primetili ništa čudno, jer su mogli da vide samo njen edukativni interfejs. Međutim, pravo lice aplikacija prikazuje samo onima koji se nalaze u Kini.

Aplikacija je kodirana u programskom jeziku Lua, što omogućava programerima da daljinski ažuriraju aplikaciju tako da ne pokrenu Appleov proces provere aplikacija.

Aplikacija je bila dostupna za preuzimanje u App Store tri i po meseca, od 30. oktobra prošle godine pa do kraja prošle nedelje, kada je uklonjena.

Istraživači iz firme Palo Alto nisu primetili da ova “prodavnica u prodavnici” koju su nazvali ZergHelper ima bilo kakve maliciozne funkcionalnosti, ali s obzirom na njene mogućnosti, ona se može smatrati rizičnom. Oni su otkrili više od 50 verzija aplikacije koje su distribuirane preko alternativnih kanala.

ZergHelper omogućava instalaciju modifikovanih i potencijalno malicioznih verzija iOS aplikacija, zloupotrebljava sertifikate firmi i personalne sertifikate za potpisivanje i distribuciju aplikacija, traži od korisnika da unesu Apple ID i koristi ga za prijavljivanje na Appleov server da bi izvodio operacije u pozadini, i nudi validne ID-jeve korisnicima koji ih nemaju ili ne žele da koriste svoje sopstvene. Još uvek se ne zna odakle su došli ti Appleovi ID-jevi.

Izgleda da ZergHelper nije krao informacije o nalozima, već je samo prikupljao neke informacije o uređajima za potrebe statistike.

“Izgleda da je glavna funkcionalnost ZergHelpera da omogući još jednu prodavnicu aplikacija koja uključuje piratske i krekovane iOS aplikacije i igre”, kažu istraživači.Izvor: informacija.rs