..
Šta to beše privatnost: Facebook koristi lokaciju vašeg telefona da bi vam predložio nove prijatelje


Primetili ste verovatno da se među ljudima koje vam Facebook predlaže za prijatelje nalazi mnogo vaših poznanika, školskih drugova koje dugo niste videli i prijatelja onih koji su sa vama već povezani preko ove društvene mreže.

Možda ste u poslednje vreme primetili i da vam Facebook predlaže ljude koje ne poznajete, iako vam se možda neki od njih čine poznati. To je zbog toga što Facebook koristi lokaciju vašeg telefona da bi vas spojio sa ljudima koji su u blizini.

Osim što deluje pomalo jezivo, nije ni pametno da postajete prijatelj sa nekim na društvenoj mreži samo zato što je on fizički blizu vas ili je bio na mestu gde ste i vi bili. Iako vam ponekad ova mogućnost može delovati kao dobra ideja (na primer, upoznali ste neke ljude na sinoćnoj zabavi, ali ste zaboravili da razmenite brojeve telefona), ima mnogo scenarija koji vam se verovatno ne bi dopali. Recimo da ste sreli nekog nametljivog muškarca koga ste nekako izbegli. On ne zna vaše ime, niti bilo šta o vama, ali se može dogoditi da mu Facebook predloži vas kao osobu koju možda poznaje, zajedno sa vašim imenom, i ostalim informacijama sa profila.

Korišćenje podataka o lokaciji na ovaj način je veoma opasno, kažu stručnjaci. Posete lekarskim ordinacijama ili centrima za lečenje i rehabilitaciju trebalo bi da budu vaša privatna stvar. Međutim, ako vas Facebook spaja sa ljudima koji odlaze na ista mesta, vaše pravo na diskreciju je ozbiljno ugroženo.

Možda bi zato bilo dobro da ne dozvolite Facebooku da vas na ovaj način spaja sa ljudima tako što ćete onemogućiti Facebooku pristup vašoj lokaciji.Izvor: informacija.rs