+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1


 1. #1
  Forum admin Мрвица avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  fastserbia.com
  Postovi
  3.254
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  13.732
  Pohvaljen 13.749 puta u 3.166 postova
  Moć reputacije
  351

  Star Trek collection / Zvezdane staze kolekcija (1979-2017)

  Svet filma (Synopsis & Filmografija)
  Star Trek collection / Zvezdane staze kolekcija (1979-2017)

  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb  Zvezdane staze (Star Trek) je američka franšiza koja je počela igranom serijom Zvezdane staze: Originalna serija (Star Trek: The Original Series) 1966. godine, kada je 8. septembra prikazana prva epizoda pod naslovom Klopka za ljude (The Man Trap). Iako je serija tokom prvobitnog prikazivanja bila slabo ocenjena, tokom sedamdesetih godina stiče popularnost tokom repriznih prikazivanja. Rezultat ove popularnosti bila su nastojanja studija Paramaunt (Paramount) da se Zvezdane staze vrate na male ekrane pod naslovom Zvezdane staze: Faza II (Star Trek: Phase II), koja su 1979. godine proizvela Zvezdane staze: Igrani film (Star Trek: The Motion Picture). Za njega je po mišljenju mnogih zaslužan uspeh filma Zvezdani ratovi, i mada je generalno ocenjen kao neuspešan prvi pokušaj, ulaganje u produkciju poput vizuelnih efekata znatno se isplatilo u sledećim filmovima koji su je uspešno koristili sa boljim scenarijima. Godine 1987. serija se vratila na male ekrane pod nazivom Zvezdane staze: Sledeća generacija (Star Trek: The Next Generation), koju su sledile Zvezdane staze: Duboki svemir 9 (Star Trek: Deep Space Nine), Zvezdane staze: Vojadžer (Star Trek: Voyager) i Zvezdane staze: Enterprajz (Star Trek: Enterprise). Pored igranih, snimljene su i dve sezone animirane serije, koje su prikazivane 1973. i 1974. godine.

  IMDb
  IMDb
  IMDb  Serija Zvezdane staze, kasnije nazvana Originalna serija, prikazivana je 3 sezone: od 1966. do 1969. godine. Glavni likovi originalne serije su kapetan Džejms Tajbirijus Kirk (James Tiberius Kirk), njegov zamenik Spok (Spock), i brodski doktor Leonard H. Mekoj (Leonard H. McCoy), koji putuju međuzvezdanim brodom Enterprajz (Enterprise) na petogodišnjem istraživačkom zadatku i susreću se s raznoraznim vanzemaljcima i njihovim običajima, čime se realizuju dramski i akcioni zahtevi serije. Temelje serije postavili su razni pisci naučne fantastike pod vođstvom producenata Džina Rodenberija (Gene Roddenberry) i Džina Kuna (Gene Coon) i urednice scenarija Doroti Fontane (Dorothy Fontana), zbog čega se prva sezona serije generalno smatra najboljom. Kvalitet serije znatno opada u trećoj sezoni, kada joj se smanjuje budžet i kada je napušta Džin Kun. Zbog toga je njeno emitovanje prebačeno u manje popularan termin.[2] Serija se ukida na kraju treće sezone, mada je od samog početka bilo inicijativa za njeno ukidanje, i samo je insistiranje njenih poklonika sprečilo da se serija ne ukine već posle druge sezone.

  IMDb  Nakon uspeha poslednjih nekoliko filmova, studio Paramaunt vraća Zvezdane staze na televiziju pod vođstvom Džina Rodenberija. On okuplja nekoliko članova tima iz stare serije, uključujući Boba Džastmana (Bob Justman), Doroti Fontanu, Dejvida Džerolda (David Gerrold), i Bila Tajsa (Bill Theiss). Ipak, ova verzija neće biti nalik staroj — već za prvi film, u koji je bio najviše uključen, Rodenberi je počeo da pretvara Zvezdane staze u utopističku viziju budućnosti u kojoj nema siromaštva i kapitalizma, po čemu se nova serija znatno razlikuje od prethodne. Sledeća generacija beleži putovanja novog međuzvezdanog broda Enterprajz, sto godina nakon dešavanja originalne serije. Glavni likovi su: kapetan Žan-Luk Pikard, prvi oficir Vilijam T. Rajker, poručnik Dejta, poručnik Vorf, šef obezbeđenja Taša Jar (u prvom serijalu gine, a na njeno mesto dolazi Vorf), mašinski inženjer Džordi Lafordž, brodska savetnica Dijana Troj i brodska doktorka Dr Beverli Krašer. Konflikt između likova je znatno smanjen, a sama serija počinje da se bavi dugoročnim problemima u poznatom svemiru poput klingonske, kardasijanske i romulanske politike, više nego samim istraživanjem. Snimljeno je 7 sezona ovog serijala, od 1987. do 1994. godine. Brojni odnosi i rase predstavljeni u ovom serijalu postaće osnova pojedinih epizoda u serijalima Duboki svemir 9 i Vojadžer. Među poklonicima serijala i kritičarima ovaj serijal se smatra najboljim.

  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb
  IMDb  Duboki svemir 9 je treći serijal Zvezdanih staza. Serija se počela prikazivati 1993. godine, a snimljeno je ukupno sedam sezona. Radnja se odvija na svemirskoj stanici Duboki svemir 9, što izaziva kritike koje su upućivali poklonici serije (jer se radnja odvija u stacionarnom okruženju, a ne na svemirskom brodu), tako da se od treće sezone pojavljuje podrška stanici u vidu svemirskog broda USS Defiant. Serija je bolje prihvaćena od serije Vojadžer, ali ne tako dobro kao Sledeća generacija. U seriji su glavni likovi komandant Bendžamin Sisko, bejdžorska oficirka Kira Neris, oficir za nauku Džadzija Deks, narednik Majls O'Brajan, šef osiguranja Odo, doktor Džulijan Bašir, komandantov sin Džejk Sisko i ferengijski barmen Kvark. U četvrtoj sezoni posadi se pridružio i kapetan Vorf sa uništenog Enterprajza D. Krajem 6. sezone Džadzija Deks gine, a umesto nje se pojavljuje poručnica Ezri Deks.

  Vojadžer je četvrti serijal Zvezdanih staza. Seriju su stvorili Rik Berman (Rick Berman), Majkl Piler (Michael Piller) i Džeri Tejlor (Jeri Taylor). Serija je prikazivana od 1995. do 2001. godine. Radnja serije prati putovanje kući svemirskog broda „Vojadžer“ (Voyager), koji je usled nesrećnog spleta okolnosti prebačen na drugi kraj galaksije. Putujući kroz još uvek neistraženi deo galaksije, oni doživljavaju brojne avanture, kroz koje otkrivaju nove planete i vrste i ujedno traže način da putovanje učine što kraćim. Glavni likovi u seriji su: kapetan Ketrin Džejnvej, prvi oficir Čakotej, šef obezbeđenja Tuvok, glavni inženjer B'Elana Tores, kormilar broda Tom Paris, oficir za operacije i komunikacije Hari Kim, hologramski čovek Doktor, Niliks i Kes umesto koje se od početka treće sezone pojavljuje Sedma od Devet.

  Pored toga što predstavlja prvu TV seriju iz serijala „Zvezdanih staza“ sa računarski stvorenim specijalnim efektima, ova serija po prvi put uvodi lik ženskog kapetana svemirskog broda — Ketrin Džejnvej, što je dovelo do kritika i negodovanja jednog dela obožavalaca. Uprkos tome, kao i skromnoj oceni kritike, postigavši veliki uspeh kod TV gledalaca, serija je uspela da, zahvaljujući rastu popularnosti iz sezone u sezonu, osvoji preko 20 nagrada i duplo više nominacija.

  Franšiza Zvezdane staze je trenutno u vlasništvu kompanije CBS. Uvodnu rečenicu: „da hrabro idu gde čovek ranije nije išao“ koristila je Bela kuća posle lansiranja sovjetskog satelita Sputnjik 1957. Glavne ličnosti (Kirk, Spok, Mekoj) su opisane na isti način kao u klasičnoj mitologiji.

  Rodenberi je u početku želeo kroz seriju kritikovati političke stavove omladine, međutim, marketinški efekat je u kasnijim serijalima nadvladao, tako da se ljudsko društvo na osnovu svojih grešaka iz prošlosti, pretvara u društvo lišeno nasilja. Ekstreman primer su Vulkanci, koji su imali veoma nasilnu prošlost, ali su naučili da kontrolišu svoje emocije. Pozdrav Vulkanaca sa razdvojenim prstima se koristio kod ranih jevrejskih sveštenika.

  Serijali Zvezdane staze su veoma popularni u čitavom svetu, i trenutno se prikazuju na mnogim televizijskim programima širom sveta.[24] Kulturni uticaj Zvezdanih staza je daleko iznad uticaja njihovih tvoraca. Konvencije ljubitelja serijala su veoma popularne. Na konvencijama se govori klingonskim jezikom, a ljubitelji serijala se popularno nazivaju Treki. Čitava kultura koja je iznikla iz serijala je opisana u istoimenom filmu.

  Franšiza Zvezdane staze je uticala na dizajn mnogih savremenih tehnologija, kao što su Tablet PC, PDA, mobilni telefon i magnetna rezonanca (zasnovana na dijagnostičkoj tabli Mekoja). Takođe, koncept teleporta kao uzajamnog pretvaranja materije i energije vodi poreklo iz serijala. 1976, posle pisane kampanje, NASA je nazvala svoj prototip spejs šatla „Enterprajz“, po svemirskom brodu iz serijala.  fastserbia.com
  Svet filma (Synopsis & Filmografija)


  Kolekcija:

  Prvi serijal filmova:

  Star Trek: The Motion Picture / Zvezdane staze (1979)

  Star Trek: The Wrath of Khan / Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)

  Star Trek III: The Search for Spock / Zvezdane staze 3: Potraga za Spokom (1984)

  Star Trek IV: The Voyage Home / Zvezdane staze 4: Povratak kući (1986)

  Star Trek V: The Final Frontier / Zvezdane staze 5: Konačna granica (1989)

  Star Trek VI: The Undiscovered Country / Zvezdane staze 6: Neotkrivena zemlja (1991)

  Star Trek: Generations / Star Trek VII / Zvezdane staze 7: Generacija (1994)

  Star Trek First Contact / Star Trek VIII / Zvezdane staze 8: Prvi kontakt (1996)

  Star Trek Insurrection / Star Trek IX / Zvezdane staze 9: Pobuna (1998)

  Star Trek: Nemesis / Star Trek X / Zvezdane staze 10: Nemeza (2002)

  Drugi serijal filmova:

  Star Trek / Zvezdane staze (2009)

  Star Trek: Into Darkness / Star Trek 2 / Zvezdane staze 2: Prema tami (2013)

  Star Trek Beyond / Zvezdane staze 3: Izvan granica (2016)

  Animirana serija

  Star Trek / Star Trek: The Animated Series / Zvezdane staze: Animirana s.(1973–1975)

  Serije:

  Star Trek / Star Trek: The Original Series / Zvezdane staze: Originalna s.(1966–1969)

  Star Trek: The Next Generation / Zvezdane staze: Sledeća generacija (1987–1994)

  Star Trek: Deep Space Nine / Zvezdane staze: Duboki svemir 9 (1993–1999)

  Star Trek: Voyager / Zvezdane staze: Vojadžer (1995–2001)

  Enterprise / Star Trek: Enterprise / Zvezdane staze: Enterprajz (2001–2005)

  Star Trek: New Voyages / Star Trek New Voyages: Phase II (2004– )

  Star Trek: Discovery / Zvezdane staze: Diskaveri (2017– )

 2. Sledeća 7 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 06:55.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1