+ Odgovori
Rezultati 1 do 3 od 3


 1. #1
  Forum admin Мрвица avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  fastserbia.com
  Postovi
  3.245
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  13.551
  Pohvaljen 13.386 puta u 3.145 postova
  Moć reputacije
  350

  ► Festivali → Domaćeg → Filma ◄  FestivaliDomaćegFilma


  Filmski festivali su povremeno održani kulturni događaji gde se prikazuje na određenom mestu nekoliko filmova, raspravlja se i ocenjuje od strane žirija, ali i publike, te se dodeljuju filmske nagrade. Nije nužno da uključuju i finansijsku donaciju.


  Neki od najpoznatijih filmskih i pozorišnih festivala koji se održavaju na prostorima bivše Jugoslavije, biće sažeti u ovoj temi, kao na primer:
  → Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) je festival novih tendencija u pozorišnoj umetnosti.
  → Joakimfest je festival najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstovima domaćih autora, koji se održava u Kragujevcu, Knjaževsko-srpskom teatru.
  → JoakimInterFest je međunarodni pozorišni festival malih scena, koji se održava u Kragujevcu, Knjaževsko-srpskom teatru.
  → Sterijino pozorje u Novom Sadu je festival na kome se takmiče predstave rađene po tekstovima domaćih pozorišnih pisaca.
  → Na polju filmske umetnosti, najeminentniji festival je FEST koji se početkom svake godine održava u Beogradu.
  → Ostali poznati filmski festivali su: Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji koji se održava od 1977. godine, Palićki filmski festival, Niški filmski festival, Kustendorf film festival, Pulski filmski festival, Motovun film festival, Zagreb film festival, Festival mediteranskog filma Split, Sarajevo Film Festival, Bliff - Banjalučki Internacionalni Filmski Festival i drugi.


  Svim članovima i posetiocima potforuma želimo jednostavan, prijatan i zabavan pregled sadržaja koji je upravo zbog njih i formiran.


  VašFSTim


 2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:


 3. #2
  Forum admin Мрвица avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  fastserbia.com
  Postovi
  3.245
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  13.551
  Pohvaljen 13.386 puta u 3.145 postova
  Moć reputacije
  350


  FestivaliPozorišogGlumišta  BITEF

  BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival) je jedan od pozorišnih festivala koji se organizuje u Beogradu svake godine. Osnovan je 1967. godine odlukom Skupštine grada Beograda kao stalna manifestacija od posebnog značaja za Grad. Od tada se kontinuirano održava, prateći i podržavaući najnovije pozorišne trendove. Postao je jedan od najznačajnijih festivala эa srpsku kulturu. Tokom šezdesetih godina 20. veka, osnivači festivala (Mira Trailović, Jovan Ćirilov i njihovi saradnici) pažljivo su pratili uzburkane događaje na svetskoj pozorišnoj sceni preplavljenoj avangardnim preispitivanjima. Osamdesetih, BITEF je Beogradu pokazao najveća pozorišna dostignuća, postavši jedan od nekoliko pozorišnih festivala koji su uspešno spojili eksperimantalne forme i klasična dostignuća. Uprkos političko-ekonomskoj krizi koja je zahvatila Jugoslaviju devedesetih, BITEF je, zahvaljujući pomoći međunarodnih kulturnih centara, vladinih i nevladinih organizacija, uspeo da nastavi tradiciju koja je promovisala nove pozorišne trendove i osnovne pozorišne vrednosti. Tako je BITEF zadržao svoje mesto u porodici velikih internacionalnih festivala i predstavlja jedan antitradicionalni fenomen i epohalnu vrednost srpske i evropske kulture. Godine 1999. BITEF je nagrađen specijalnom nagradom „Premio Europa per il teatro“ i tako je postao prvi internacionalni pozorišni festival koji je nagrađen ovom nagradom.

  Gran pri „Mira Trailović” Dodeljuje se najboljoj predstavi i tu nagradu dodeljuje petočlani stručni žiri.
  Specijalna nagrada Dodeljuje se za specijalni doprinos pozorišnoj umetnosti. Kao i u prethodnom slučaju, ovu nagradu dodeljuje žiri.
  Nagrada publike Ova nagrada se dodeljuje na osnovu ankete koju organizator sprovodi među gledaocima po završetku programa.


  Joakimfest

  JoakimFest je festival najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstovima domaćih autora. JoakimFest se odžava svake godine od 7-15. maja u Kragujevcu, Knjaževsko-srpskom teatru. Festival je dobio ime po Joakimu Vujiću (1772-1847), piscu, prevodiocu, učitelju stranih jezika, univerzalnom pozorišnom stvaraocu, direktoru Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu 1835/36. godine. Domaćin Festivala je Knjaževsko-srpski teatar, organizator Direkcija Festivala, a glavni pokrovitelj Grad Kragujevac.

  Joakimova nagrada za najbolju predstavu
  Joakimova nagrada za režiju
  Joakimova nagrada za tekst ili adaptaciju
  Joakimova nagrada za glumu
  Joakimova nagrada za scenografiju
  Joakimova nagrada za kostim
  Joakimova nagrada za originalnu muziku
  Joakimova specijalna nagrada
  Nagrada publike


  Sterijino pozorje

  Sterijino pozorje je ustanovljeno 1956. kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, u okviru proslave i obeležavanja 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića,. Od tada Sterijino pozorje svake godine organizuje pozorišni festival na kojem učestvuju pozorišta iz zemlje i inostranstva sa predstavama rađenim po tekstovima jugoslovenskih pisaca.

  U definisanju programa i statusa Sterijinog pozorja učestvovale su najistaknutije ličnosti našeg društva, kulture i umetnosti. U prvom Odboru Sterijinog pozorja, koji je imenovalo Gradsko veće Novog Sada, 29. marta 1956, bili su, između ostalih, Josip Vidmar (predsednik), Ivo Andrić, Milan Bogdanović, Branko Gavela, Velibor Gligorić, Dmitar Kjostarov, Mladen Leskovac, Veljko Petrović, Dušan Popović, Tomislav Tanhofer, Radomir Radujkov i Miloš Hadžić. Tada su jasno artikulisani i utvrđeni njegovi programski ciljevi i zadaci: da kroz stalni festival nacionalne drame unapređuje pozorišnu umetnost i podstiče razvoj dramske književnosti. U ostvarivanju tih ciljeva, Sterijino pozorje, pored festivala nacionalne drame, koristi i razvija i sve druge oblike rada i metode delovanja i nastoji da bude putokaz nacionalnom pozorištu u njegovom traženju sopstvenog stila, sistema i tipa, mesta i uloge u kulturi i društvu.

  Sterijino pozorje je vremenom ostvarilo ideje njegovih osnivača i postalo visokostručna pozorišna institucija za unapređivanje nacionalnog pozorišnog izraza i dramske književnosti. Uvek nastojeći da fenomen pozorišne umetnosti tretira integralno, Pozorje je svoje programe, kroz kontinuiran razvoj, uobličilo u jasnu i zaokruženu celinu sistematskih stručnih poslova na području pozorišta i dramaturgije. Tokom pet decenije svoga postojanja, Pozorje je utemeljilo i razvilo niz poslova značajnih za jugoslovensku pozorišnu kulturu i postalo važan i pouzdan instrument za identifikovanje i verifikovanje scenskih i dramskih vrednosti i, umnogome, oslonac naučne i teorijske misli o pozorištu i drami.


  Najbolje predstave domaćih i stranih teatara rađene po tekstovima naših pisaca
  Najbolje predstave domaćih pozorišta rađene po tekstovima stranih pisaca

  Petočlani žiri donosi odluke o Sterijinim nagradama za umetnička ostvarenja pokazana na festivalu: najbolja predstava, tekst savremene drame, dramatizacija, adaptacija, režija, scenografija, kostim, scenska muzika i (četiri nagrade) za glumačka ostvarenja. 4. #3
  Forum admin Мрвица avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  fastserbia.com
  Postovi
  3.245
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  13.551
  Pohvaljen 13.386 puta u 3.145 postova
  Moć reputacije
  350


  FestivaliFilmskogStvaralaštva  FEST

  FEST Međunarodni filmski festival održava se svake godine u Beogradu. Prvi FEST je održan između 8. i 16. januara 1971. pod sloganom „Hrabri novi svet“, u Domu sindikata. Festival je otvoren filmom `Meš` Roberta Altmana. Tokom prvog festivala na pet programa je prikazano ukupno 73 filma koje je videlo oko 105.000 gledalaca. Rekord u gledanosti, Fest je dostigao 1977. godine, kada je zabeleženo 252.332 gledaoca. Tokom devedesetih festival je upao u krizu, 1997. je čak i prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu, 1993. i 1994. nije ni održan.


  Palićki filmski festival

  Festival evropskog filma Palić osnovan je 1992. godine od strane Opštine Subotica. Od samih početaka izvršna produkcija je poverena Otvorenom univerzitetu koji je od malih i nepretencioznih filmskih večeri načinila jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Regionu i mesto okupljanja autora sedme umetnosti. Danas, Festival evropskog filma Palić prikazuje oko 85 filmova u osam programskih celina, na pet lokacija i predstavlja tačku susreta publike sa savremenim filmskim tokovima u cilju boljeg razumevanja socijalnog, kulturnog i životnog konteksta vremena u kojem živimo. Pored novih filmskih ostvarenja i susreta sa njihovim autorima, Palić je ugostio i mnoge velikane filmske umetnosti od Kena Rasela, Ištvana Saboa, Kena Louča do Jiržija Mencla i mnogih drugih dodelivši im nagradu Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Kako bi svoju misiju proširio na celu godinu i usmerio se ka filmskoj edukaciji publike, od 2006. godine Festival započinje cikluse filmova „Velikani evropske kinematografije“ jednom nedeljno, često uz predavanja i gostovanja filmskih kritičara i autora. Takođe smo stvorili i prostor za nove autore iz Subotice i Srbije za predstavljanje svojih radova, kao i za festivale iz Regiona koji imaju mogućnost da svoje filmske programe podele sa lokalnom publikom.


  „Filmski susreti“ - Niš

  Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“ - Niš je jedinstvena manifestacija filmske umetnosti koja isključivo vrednuje kreativni rad filmskih glumaca. Festival je počeo sa radom davne 1966. na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije, projekcijom filmova na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. Po prvi put su se tada glumci okupili u Nišu da bi se družili i nagradili one koji su pružili najbolje kreacije na filmskom platnu. Do raspada Jugoslavije niški Filmski susreti su bili festival glumačkih ostvarenja svih tada bratskih republika Jugoslavije a od njenog raspada festival glumaca Srbije.


  Kustendorf

  Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf (engl. International Film and Music Festival Küstendorf) je filmski i muzički festival koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre Gore u Srbiji. Osnivač i direktor festivala je filmski reditelj Emir Kusturica. Selektori festivala su sam Emir Kusturica i njegova ćerka Dunja Kusturica. Osnovan je 14. januara 2008. sa ambicijom da se mladim filmskim stvaraocima pruži šansa da prikažu svoja ostvarenja. Kustendorf filmski festival je zamišljen i kao mesto susreta velikana savremenog filma, mladih filmskih stvaralaca i studenata režije koji učestvuju u takmičarskom delu sa svojim filmovima kratkog metra, i afirmisanih svetskih reditelja i glumaca čiji se filmovi prikazuju van takmičarske konkurencije. Festival predstavlja i susret muzičkih sastava koji svake festivalske večeri održavaju koncerte.


  CINEMACITY - Novi Sad

  Festival CINEMACITY održava se u Novom sadu. Tokom osam dana Novi Sad postaje grad - festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Filmski program festivala predstaviće 14 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama. Preko 150 filmova, više od sto premijera prikazivaće se u 7 zatvorena i 2 open air bioskopa, a festival dodeljuje 20 nagrada za domaći, internacionalni i low budžet film. Centralna bioskopska lokacija ove godine postaće Arena Cineplex, novi multipleks bioskop sa 5 najsavremenijih sala i jedinstvenom dolby 3D salom u Srbiji. Po prvi put proradiće Drive in Cinema na Petrovaradinskoj tvrđavi, na mestu na kome se svake godine tokom jula nalazi Exitov main stage.


  SOFEST - Sopot

  Jedan od najstarijih festivala u Srbiji, sa dugom tradicijom slobode izražavanja.


  Festival igranog filma u Puli

  Festival igranog filma u Puli, najstariji hrvatski filmski festival koji se od 1954. održava jednom godišnje u rimskom amfiteatru poznatom kao pulska Arena. Kad je utemeljen 1954. godine nazvan je jednostavno Filmskim festivalom da bi već 1958. počeo nositi naziv Festival jugoslovenskog filma, te je ubrzo postao najvažniji nacionalni filmski festival u SFR Jugoslaviji. Od 1961. nosio je službeni naziv Festival jugoslavenskog igranog filma u Puli.


  Motovun film festival

  Motovun film festival, filmski festival u srednjovekovnom gradu Motovunu prvi put je održan 1999. godine. Posvećen je filmovima nastalim u malim i nezavisnim produkcijama diljem sveta. Festival ne obeležavaju crveni tepih i glamur. Naprotiv, projekcije filmova su pod otvorenim nebom, uske ulice grada žive 24 sata svih dana festivala, nema protokola, VIP salona. U početku festival je bio netakmičarskog karaktera, ali s godinama broj nagrada je rastao. Iako iznimne, nagrade i nagrađivanje nikada u potpunosti nisu obuzele ovaj festival.


  Zagrebački filmski festival

  Osnovan 2003. godine, Zagrebački filmski festival pozicionirao se među najznačajnija hrvatska kulturna događanja. U vreme festivala, prostori Studentskog centra i kina Europa pretvaraju se u svojevrsni grad u gradu koji živi od 9 sati ujutro do 4 u noći ostavljajući sve dvorane, predvorja i barove na raspolaganje festivalskim zbivanjima. Već svojim prvim izdanjem 2003. godine festival je privukao pažnju javnosti na SC kao na frekventno mjesto prezentacije, kreacije i saradnje i potakao ga da joj se otvori i takvim ostane i tokom cele godine.


  FMFS

  Međunarodni festival mediteranskog filma Split (FMFS) šestodnevna je smotra filmova s područja Mediterana koju splitska, ali i hrvatska publika, nema priliku videti u redovnoj kino distribuciji. Festival se održava bioskopu Zlatna vrata tokom dana, a u večernjim satima na otvorenome, u prekrasnom ambijentu letnjeg bioskopa Bačvice, udaljenom svega nekoliko metara od mora. Glavni takmičarski program čine dugometražni i kratkometražni filmovi mediteranske regije. Žiri profesionalaca dodeljuje nagradu Udica festivala najboljem filmu iz obe kategorije. Popratni program festivala sastoji se od tematske retrospektive, dečjeg programa, koncerata, zabave, izložbi te raznih predavanja.


  Sarajevo Film Festival

  Prvi Festival održan je u opkoljenom gradu pod granatama, a kroz deset godina razvio se u najvažniju smotru regionalne filmske scene. Najvažnija odrednica sarajevskog festivala je upravo Regionalni program u kojem se premijerno prikazuju filmovi autora iz bližeg i daljeg susedstva Bosne i Hercegovine. Njime se želi ukazati na kvalitet i vitalnost regionalne produkcije, kao što se želi i unaprediti promocija i distribucija tih filmova na evropskom tržištu.


  Banjalučki filmski festival

  Banjalučki filmski festival zamišljen je kao sedmodnevno filmsko događanje koje uključuje projekcije u takmičarskoom i revijalnom programu, radionice i seminare te propratne kulturne, umetničke i zabavne aktivnosti koje festivalskim duhom prožimaju ceo grad. Cilj BLIFF-a je stvaranje jedinstvene platforme za saradnju lokalnih talenata i međunarodnih filmskih profesionalaca, podržavanje razvoja bosanskohercegovačke filmske industrije i plasiranja tih filmova na svetsko tržište. Takođe, organizatori kao cilj ističu i razvijanje pristupačnosti kvalitetnog filma banjalučkoj publici, te predstavljanje Banje Luke i njenih kulturnih vrednosti izvan granica regije.  Izvor:WikipediaFilmski.net


 5. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 20:34.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1