BoneTVORAC LIKA
Jeff Smith
GRAFIČKI TVORAC LIKA
Jeff Smith
PREMIJERA
1991.
STRIP
ŽANR
humorističan fantasy
MJESTO RADNJE
Barrelhaven i okolna dolina
VRIJEME RADNJE
N/A
LIK
VJERNI PRATITELJ
Thorn, Bakica Ben, Zmaj, Lucius
NAJVEĆI NEPRIJATELJ
TKingdok i njegovi štakoroliki, Zakrabuljeni, Gospodar skakavaca
OMILJENO ORUŽJE
N/A
TIPIČNA UZREČICA
N/A
Serijal prati tri rođaka, Phonea, Phoneya i Smileya, koji su netom prognani iz rodnog Bonevilla zbog brojnih Phoneyevih prevara i prljavih poslova. Taj trio u osnovi oslikava tri temeljna tipa ljudi: naivnog dobričinu (Phone), podlog, pohlepnog lukavca (Phoney) i rasterećenog, lakomislenog zajebanta (Smiley).


Niz nezgoda razdvaja ovaj trojac i oni, svaki za sebe, pronalaze put do prekrasne doline u kojoj se upravo odigrava dramatičan sukob između sila dobra i zla. Boneovi bivaju umiješani u sukob i pridružuju se ljudima iz gradića Barrelhaven, koji brane dolinu od čudovišnih kreatura, “štakorolikih”, koje predvodi Kingdok, slugan “Zakrabuljenog“ (The Hooded One) i mističnog Gospodar Skakavaca. Radi se o tipičnom fantasy zapletu, što naročito dolazi do izražaja kada se otkrije da obitelj sa kojom boneovi žive u stvari pripada kraljevskoj lozi. Od tog trenutka, serijal polako kreće silaznom putanjom. Svakodnevnije, duhovite teme (kao što je Phoneova nesretna ljubav) padaju u drugi plan, a stereotipni sword & sorcery elementi zauzimaju sve više prostora. Čitava stvar naravno ostaje vrlo dobro izvedena, uz povremene bljeskove genijalnosti, ali ukupan dojam sve je niži, ponajviše stoga što je Smith dopustio da "Bone" postane epska fantasy saga na štetu duhovitih, spontanih gegova koji su sjajno funkcionirali u prvim epizodama. “Bone” je, u stvari, pao kada je počeo samog sebe shvaćati predramatično.
No, i ta (pre)kompleksna saga ima svoju pozitivnu stranu, jer iz nje nastaje niz složenih odnosa među likova, počevši od Thorn i bakice Ben, koja joj je čitavog života sakrivala istinu o njenom kraljevskom porijeklu. Ako izostavimo fantasy predznak “izgnane kraljevske obitelji”, radi se o tipičnom prikazu odrastanja i razotkrivanja prave složenosti života. Thorn je odrasla u idiličnoj dolini, okružena prijateljskim licima i simpatičnim životinjicama, kao u bajci. A onda, najednom, bajka kopni i ustupa mjesto drami. Tko od nas nije prošao kroz takav period? Pored toga, Smith suptilno daje nagovijestiti da je Thorn na pragu zrelosti, da postaje žena. Slika je, dakle, kompletna. Djevojčica iz šarenog svijeta bajki zakoračuje u bremenito područje zrelosti, ženstvenosti i prispadajućih problema, suptilno parafraziranih kroz fantasy zaplet. A možda i ne, možda Smith to uopće nije imao na umu, niti se time želio baviti. “Bone”, naime, ostavlja prostora za onoliko tumačenja koliko ih je čitatelj spreman potražiti – kao i uvijek, nije toliko važno “što je pjesnik htio reći”, nego “što je čitatelj želio čuti”. A, kako već znamo, vrlina umjetničkog djela je da potiče čitatelja na razmišljanje. S druge strane, stripove ponekad volimo baš zbog toga što nam dopuštaju da budemo lakomisleni, da budemo djeca. “Bone” dopušta oboje – i razmišljanje i bezbrižnost. I zbog toga je sjajan.


izvor - stripovi.com