Blade of immortalŽANR
samurajski strip
MJESTO RADNJE
Japan
VRIJEME RADNJE
okvirno 1760-1770


LIK
VJERNI PRATITELJ
Asano Rin
NAJVEĆI NEPRIJATELJ
Itto-ryu škola
OMILJENO ORUŽJE
N/A
TIPIČNA UZREČICA
N/ASamurajske priče u stripu su stare kao i sama istorija japanskih mangi. Ali kada se pojavio Hiroaki Samura i realizovao svoj "Blade of the immortal" na stranicama Afternoon comics-a, to je bio pravi bum u strip industriji. Samurin nihilistički punk stil, majstorski crtež i naučno-fantastična priča učinile su da naglavačke prevrne ustaljenu temu "usamljenog mačevaoca na Bušido putu". Besmrtni samuraj Manji traži način da umre i nije ga briga ko će se naći na putu njegovog egzotičnog oružja. Tu je i mlada devojka Rin (čiji je Manji zaštitnik) koja je krenula da osveti smrt svoga oca, koga su ubili mačevaoci škole Itti-ryo i koji su verovatno jedini koji se manje drže bušido kodeksa od samog Manjija. Potraga za osvetom i spokojstvom je teška i ispisana je krvlju.
"Blade of the immortal" je nastao tako sto je autor poželeo da stvori novi žanr u svetu mangi. U početku je smatrao da je bolje da uradi klasičnu samurajsku dramu i da ne ubacuje naučno-fantastične motive. Međutim znao je ako pokuša da napravi totalno realnu priču da će biti izložen velikim kritikama ljubitelja-frikova samurajskih stripova oko detalja. Želeći to da izbegne, od samog starta je izabrao stil "ne opterećuj se detaljima, samo prati priču." Uopšteno govoreći o Haroaki Samuri se malo zna. Jedan od njegovih omiljenih stripova bio je strip "Tange Sazen" ( strip se prvi put pojavljuje 1927 godine; to je priča o samuraju koji nema jednu ruku i oko i u početku je bio sporedna ličnost, ali zbog svoje popularnosti uskoro postaje glavni lik; snimljen je i film po ovom junaku; autor je Hayashi Fubo), a uzor jedan od ilustratora Tange Sazena - Tatsumi Shimura. Stripom je počeo da se ozbiljno bavi po završetku koledža. Učestvovao je na jednom konkursu za mlade talente, dobro prošao i tako je uplovio u uskovitlane vode mangi. U svom stripu sva oružja, tehnike borbe i ideje su njegove sopstvene zamisli i kreacije. Isključivo radi u crno beloj tehnici jer ne voli da boji preko crteža. Olovka je njegovo najbolje "oružje". Kao i njegov poznati kolega Masamune Shirow i Samura odbija da se pojavljuje i fotografiše u javnosti. Ono što se zna jeste da je rođen 17.2.1970 u mestu kraj Tokija .I to je to. Smatra da je nebitno da bude pod okom javnosti, jer je jedino bitna umetnost i da po tome treba da ga cene ili znaju.


"Blade of the immortal" (originalni naslov na japanskom je "Muugen no Juunin" što znači nešto u stilu "stanovnik/žitelj beskraja") je krvlju natopljena priča o samuraju bez gospodara, Manji-u, koji vodi borbu sa svojim prokletstvom, svojom besmrtnošću. Kao ni jedna druga akciona priča iz sveta mangi, tj. japanskog stripa, ona je puna neverovatno nasilnih scena, ali ujedno obogaćena laganom komedijom, humorom ali i duboko emocionalnim dramama ljudi koji se pojavljuju kao junaci ovoga stripa. Ličnosti koje je stvorio Hiroaki Samure su izuzetno psihološki obojene i pokazuju i ispoljavaju sve ljudske osobine. I dobre i loše. U ovom delu ne postoje časne samurajske borbe između dva ratnika, nema veličanstvenih smrti, protagonisti ne vode računa o etičkim kodeksima pri borbama, ovde jednostavno mač seče meso, kožu ,kosti i nema prevelikog filozofiranja. Krv i delovi tela lete na sve strane. "Blade of the immortal" je pokupio mnogo nagrada kao jedna od najboljih mangi, dobio je najbolje ocene, kako za crtež tako i za priču.


izvor - stripovi.com