Bernard PrinceGovoreći o klasičnom pustolovnom stripu, serijal koji svakako izbija u prvi plan i kojeg ističu sve strip-enciklopedije je "Bernard Prince", dvojca Greg/Hermann. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, kada je strip imao status kakvog danas može samo sanjati, ovaj iznimno popularni serijal stekao je brojne obožavatelje među stripofilima. Većina ljudi koje stripovi zanimaju ili su ih nekad zanimali vjerojatno se dosta rano susrela sa Bernardom Princeom. U vremenima kada su praktički svaki dan na kioscima nicali novi brojevi raznih strip revija jasno je zašto je ovaj strip dosta brzo pronašao svoj put do čitatelja. Avantura je po mnogim kriterijima najuniverzalniji od svih žanrova, a Bernard Prince je (bio) izričiti i kvalitetni primjer svoje vrste. Stoga: kvalitetan, univerzalan + lako dostupan = dobro prihvaćen.


Serijal o Bernardu Princeu kreirao je sredinom šezdesetih godina Greg. Serijal je premijeru imao 4. siječnja 1966. godine u Tintinu, u kojemu je ukupno izašlo sedam kratkih pričica od svega nekoliko stranica (4-5, max. 6), i to se smatra prvim razdobljem. U njima Bernard Prince nastupa kao policijski inspektor koji rješava manje slučajeve. Međutim, kako je u to vrijeme u Tintinu izlazio sličan strip, "Ric Hochet" od Tibeta, Greg se odlučuje za transformaciju lika i nastaje pustolovni Bernard Prince kakvog znamo. Tako 1969. godine počinje drugo razdoblje, kada projekt preuzima izdavačka kuća Dargaud, za koju Greg i Hermann stvaraju ukupno trinaest cjelovitih albuma, plus kao četrnaesti izlazi album koji sakuplja one rane kratke pričice i dodaje četiri nove. Treće i posljednje (a većina bi se složila i najgore) razdoblje počinje 1980. godine, kada Hermann svojevoljno napušta serijal, a crtež prvo preuzima Dany (nacrtao ukupno dvije epizode - jednu 1980. i jednu 1989. godine), da bi potom štafetu prije finiša preuzeo Aidans (isto nacrtao ukupno dvije epizode - jednu 1992. i jednu 1999. godine).


Glavni lik serijala je sjedokosi Bernard Prince (Bernar Prins), bivši Interpolov agent kojemu je dosadio policijski život, pa je željan slobode na svom brodu krenuo ploviti oko svijeta, zarađujući za život morima i rijekama prevozeći svakoliki (često sumnjivi) teret za razne poslodavce. Kako i doliči jednom glavnom junaku, Bernard je mozak, glas razuma i "kočnica" svoje šarene posade. Desna ruka mu je crvenobradi Barney Jordan (Barni Džordan), nekad davno mladi revolucionar i veteran nesretnog Vijetnamskog rata, a danas stari čangrizavi mornar. Impulzivan i energetičan, uvijek je spreman na čašicu žestice i kakvu lučku kavgu. Bernard ga prvi put susreće u epizodi "Pirati Lokange", i od tada postaje stalni član posade. Iako naizgled kamena srca i komične pojave, Barney je hrabar i požrtvovan drug koji daje svoj obol u svakoj avanturi. Ujedno je prijatelj i očinska (možda bolje rečeno "djedovska") figura malom Djinnu. Dječak Djinn (Đin) je Bernardov posvojeni sin. Jednom mu je prilikom, dok je ovaj bio na zadatku u Karachiju, spasio život. Djinn najčešće protiv Bernardove i Barneyeve volje sudjeluje u njihovim pustolovinama, iako se ruku na srce veoma često snalazi puno bolje od njih dvojice. Neko ih je vrijeme pratio i Čupko, medvjedić kojega je Bernard jednom prilikom spasio od požara, a od prijatelja koje su putem susretali tu je svakako najinteresantniji orijaš El Lobo, Barnijev drug u pijančevanju i uništavanju kafana. Seljak turned revolucionar iz Koronada, kasnije je postao poslovni čovjek. Medo(Tako to i ide, jelte.) Moglo bi se reći da je četvrti član posade Bernardov brod – Cormoran (Kormoran), za ono vrijeme moderna mala jahta, koju je Bernard oporučno naslijedio od svog bogatog strica Leonarda. Cormoran je glavno prijevozno sredstvo vesele družine i 'proživio' je stvarno puno toga, od manjih kvarova do totalnog uništenja. Originalni je Cormoran kompletno uništen u dvanaestoj epizodi, pretposljednjoj koju je nacrtao Hermann, da bi u drugoj verziji (Danyjev crtež) 'uskrsnuo' moderniziran. No, izgleda da mu to nije naročito koristilo, budući da je nakon toga još jednom kompletno uništen. Treća odnosno posljednja verzija označila je povratak korijenima, izvornom izgledu, no to je tada malo kome bilo važno, budući da je kvaliteta serijala potonula na dno dna.


izvor - stripovi.com