PreacherPropovednik je američki strip serijal kojeg su kreirali Garth Ennis (pisac), Steve Dillon (Crtač) i Glenn Farby (Boja). Franšiza je izašla u ukupno 75 brojeva, od čega 66 redovnih izdanja, 5 celovitih priča i 4 broja pod nazivom Propovednik: Svetac ubica. Poslednji broj 66 izašao je u Oktobru 2000. godine.
Priča prati Jesse Custer-a, propovednika u malom Teksaškom gradiću Annville kojeg je zaposelo natprirodno biće Genesis koje je plod zabranjenog odnosa između anđela i demona. Vođen jakim osećajem dobra i zla Custer putuje širom SAD, doslovno pokušavajući da pronađe Boga koji je napustio raj nakon Genesisovog rođenja. Na tom putu on se upoznaje i sa novim moćima koje su mu date, a uskoro mu se pridružuje i njegova bivša devojka Tulip O'Hare i irski vampir sa neobuzdanom žeđu za krvlju Cassidy.
Kroz radnju serijala prepliću se različiti žanrovi poput vesterna, horora, akcione drame, pa čak i ljubavne priče. On umetnost grafičkog pripovedanja podiže na jedan sasvim novi nivo. Svojim nepomirljivim stavom o religiji i urbanim ritualima, usisava čitaoca u alternativni univerzum i pruža mu pravi prljavi, pakleni provod.