The Steel Claw / Čelična Kandža

Biografija
Posle jedne nesreće u laboratoriji, Luis Krendl (Louis Crandell) je otkrio da ga je, uzimajući njegovu čeličnu šaku, električni šok učinio nevidljivim. Postao je tajni agent i stekao moć da naelektriše svaki provodnik koji dotakne. Tim uvodom počinje gotovo svaka epizoda ovog britanskog stripa. Premijeru je doživeo 1962. u strip magazinu Valiant, a najveću popularnost je imao osamdesetih kada je počeo da izlazi širom Evrope.

Najjače oružje mu je da postane nevidljiv i da odašilje električnu energiju visokog napona. Tu su još i prsti čelične šake iz koje može ispaliti metak, ispustiti gas koji parališe ili upotrebiti nož koji seče konopce ako je zarobljen. Na dlanu se još nalazi i radio-odašiljač koji služi za komunikaciju sa svojim saradnicima. Vrhunac delovanja je i mogućnost da pomoću daljinskog upravljača može upravljati čeličnom šakom i tako zavarati neprijatelja. Njegova nevidljivost budi strah kod pojedinca misleći da se radi o duhu ili utvari, kod mnogih stvara opštu paniku ili organizovanost da ga linčuju. Kod neprijatelja stvara izazov da se pobedi i tako stekne moć otkrivajući ''tajnu čelične kandže''. Mogućnost da se postane nevidljiv povlači sa sobom i usamljenost. Jedini prijatelj koji se pojavljuje je dečak Bleki. On sa svojom dečačkom nevinošću shvata Krendla i spreman je uvek da mu pomogne i ne smatra ga ''čudovištem'' nego prijateljem. ''Odred senki'' ga vešto upotrebljava i smatra ga svojim najboljim špijunom koji je kadar spasiti i čitav svet ako treba. On se hrabro bori i protiv osvajača iz svemira što dodatno potvrđuje da je strip naučno-fantastični.

Prvi autori su bili scenarista Kenneth Bulmer i crtač Jesus Blasco. Strip je doživeo niz saradnika scenarista (Peter Hogan i Tom Tully) i crtača (Massimo Belardinelli, Carlos Cruz, Tom Kerr, Sean Phillips, Suso, Studio Rosi, Robin Smith, Eduard Vano i Reg Bunn).

Spisak stripova u kojima je objavljivan lik Čelične Kandže na prostorima Jugoslavije: Denis, Eks, Ekstra Strip Vanredni, Gigant, Panorama, Stripoteka, Super Strip Biblioteka, ZOV.
Zanimljivosti
Royal Mail (britanska pošta) je 2012. godine objavila poštansku marku povodom 75 godina britanskog stripa sa likom Čelične Kandže koji je objavljivan u Valiantu.
Izvor - enciklopedija