+ Odgovori
Rezultati 1 do 2 od 2


 1. #1
  Biblioteka tasana avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  515
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  3.283
  Pohvaljen 2.950 puta u 1.084 postova
  Moć reputacije
  65

  Garfield / Garfild

  Garfield / Garfild  Garfild (eng. Garfield) je naziv glavnog junaka istoimenog stripa koji se distribuira svakodnevno. Strip prati doživljaje i razmišljanja Garfilda, debelog narandžastog mačora, njegovog vlasnika, Džona Arbakla, i psa Odija. Osmislio ga je crtač stripova Džim Dejvis, a prvi put se pojavio 19. juna 1978. godine. Svake godine na taj dan Garfild u stripu slavi svoj rođendan.

  Od 2007. godine, strip se objavljuje u više od 2,500 dnevnih novina i časopisa i trenutno drži Ginisov rekord kao najrasprostranjeniji strip. Popularnost stripa je dovela do snimanja nekoliko animiranih televizijskih specijala, dve animirane televizijske serije (od kojih je jedna računarski animirana i trenutno se nalazi u produkciji), dva bioskopska dugometražna filma i tri računarski animirana filma, od kojih su dva trenutno u produkciji, kao i do proizvodnje velike količine artikala sa Garfildom kao zaštitnim znakom.

  Garfild ismeva vlasnike kućnih ljubimaca i njihov odnos sa životinjama, često prikazujući samog ljubimca kao pravog gospodara domaćinstva. Strip se bavi i čestim ljudskim pitanjima i problemima, kao što su dijete, apatija, dosada i ponedeljci.

  Biografija

  Garfild je narandžasti mačak, glavni junak stripa. Lenj je, halapljiv, sebičan, bez ikakvog poštovanja prema vlasniku Džonu i psu Odiju. On i Džon žive u Indijani (odakle je i autor stripa Džim Dejvis). Njegovo omiljeno jelo su lazanje. Najbolji drug mu je plišani medvedić Puki. Njegova (nešto kao) devojka zove se Arlin (ponegde prevedena i kao Elena) i Garfild skoro na svakom njihovom sastanku uprska stvar svojom željom za hranom.


  Likovi

  Odi je žuti pas koji se kao lik veoma rano pojavio u stripu i postao još jedan kućni ljubimac. Ima smeđe uši, često mu je isplažen jezik i maše repom. Garfild najčešće maltretira Odija, ali se ponekad i udružuju kako bi dohvatili pitu sa stola, napravili neki marifetluk ili sekirali Džona.

  Džon Arbakl je Garfildov vlasnik. Ima oko 30 godina i po zanimanju je crtač, mada u stripu nema gotovo nikakvih događaja u vezi s tim. Samo je u prvoj epizodi obelodanio da mu je zanimanje crtač, i jednom prilikom je rekao da ide na sabor crtača. Ume da svira na harmonici, a omiljena vrsta muzike mu je polka. Zaljubljen je u veterinarku Liz Vilson i često vodi Garfilda kod nje, čak i kada mu ništa ne fali, samo da bi pokušao da je izvede. Nekoliko puta je i uspeo u tome, ali svi ti sastanci su se završili neuspešno i to uglavnom zbog Garfilda. Jedini izuzetak je bio decembra 1981, kada je čak uspeo i da poljubi Liz. Nikada pre ni kasnije nije uspeo da unapredi vezu sa njom. Pokušavao je da se druži i sa drugim ženama, ali takođe bez većeg uspeha.

  Nermil je sivo mače, koje se prvi put pojavilo u stripu 3. septembra 1979. godine. Nermil je mače Džonovih roditelja koje je Džon trebalo da pričuva. On sebe smatra najslađim mačetom na svetu i često se podsmeva Garfildu. Zbog toga je Garfild pokušao da pošalje Nermila u Abu Dabi u poštanskom paketu. Kada ga je jednom prilikom Garfild upitao kako to da je sve vreme mače, Nermil mu je odgovorio da je on zapravo kepec. Iako je predstavljen kao mače Džonovih roditelja, nikada nije viđen na njihovoj farmi (kada Džon, Garfild i Odi odu tamo).

  Arlin (Elena) je ružičasta mačka iz kraja. Prvi put se pojavila u stripu 17. decembra 1980. Garfild se često sastaje sa njom, što bi trebalo da liči na ljubavne sastanke, ali Arlin posle toga uglavnom bude razočarana Garfildovim ponašanjem. Uvek se ispostavi da Garfild više voli sebe ili hranu. Ona ima karakterističan razmak između prednjih zuba zbog čega Garfild ne propušta priliku da je „pecne“ zbog toga. I pored svega, njih dvoje se na neki način vole i sastaju uprkos svim nesuglasicama.

  Dr Liz Vilson je veterinarka u koju se Džon zaljubio čim ju je prvi put video, 26. juna 1979. Njoj se, međutim, Džon ne sviđa iz prostog razloga što je šonjav i trapav, ali i pored toga izašli su par puta. O njenom privatnom životu ne zna se mnogo. Jednom prilikom je rekla Džonu da ima momka po imenu Nik „Sekač“ Skarloti. U dva igrana filma ona iskazuje sasvim suprotan stav prema Džonu, a na kraju drugog nastavka se i udaje za njega.

  Irma je šankerica iz gostonice u koju Džon i Garfild ponekad svraćaju. Prvi put se pojavila 19. oktobra 1979. Uslovi u toj gostionici su očajni, tako da Džon i Garfild često nalaze razne „dodatke“ u jelu, kao što je to jednom bila potkovica u hamburgeru.

  Liman je prvobitni vlasnik Odija. On je 7. avgusta 1978. došao da živi kod Džona i sa sobom doveo svog psa. Nije se često pojavljivao u stripu, a uglavnom je razgovarao sa Džonom o raznim temama ili mu se pridruživao u pojedinim aktivnostima. 24. aprila 1983. se poslednji put regularno pojavio u stripu. Još je samo 19. juna 1988. g. njegov lik viđen u stripu, a to je bilo na Garfildovu desetogodišnjicu.

  Puki je plišani medvedić smeđe boje. Garfild ga je pronašao 23. oktobra 1978. u jednoj fioci i nazvao ga Puki. Od tada mu je taj medvedić najbolji prijatelj. Garfild ga toliko voli zato što se ne pokreće i ne može da mu krade hranu niti da mu otme devojku. Puki uvek pažljivo „sluša“ Garfilda kada mu ovaj nešto govori. Garfild ponekad Pukija koristi i da bi zbijao šale sa Džonom. Kada Pukiju otpadne neki deo tela to je za Garfilda prava katastrofa. Onda on ne može nikako da se smiri, sve dok Džon ne zašije i ne popravi malog Pukija.


  Izvor - wikipedia

 2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora tasana:


 3. #2
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.698
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.325
  Pohvaljen 3.741 puta u 1.729 postova
  Moć reputacije
  380

  Garfield  TVORAC LIKA
  Jim Davis
  GRAFIČKI TVORAC LIKA
  Jim Davis
  PREMIJERA
  19.6.1978.


  ŽANR
  Humoristični strip
  MJESTO RADNJE
  N/A
  VRIJEME RADNJE
  sadašnjost
  Vjerojatno svako dijete na svijetu danas zna tko je Garfield, ali ipak treba reći koju riječ o njemu jer je to svakako junak koji zaslužuje da se nadje medju onima kojima je posvećen prostor na ovim stranicama. Garfield je najljenija i vjerojatno najdeblja mačka na svijetu, a uz to još i lazanjoljubac («Još nisam sreo lazanju koja mi se nije svidjela»). U početku je bio još deblji, ali se njegov izgled vrlo brzo transformirao u današnji. To je izgled koji su milioni ljudi zavoljeli, a Jim Davis, čovjek koji je Garfieldu udahnuo život, se ne trudi da ga mijenja. Iz svake dlake Garfieldovog krzna izbijaju ironija i sarkazam pa je to i to je osnova na kojoj Davis gradi humor stripa. Svijet ga je zato brzo i prihvatio, jer kako sam Jim Davis kaze "Garfield je čovjek u tijelu mačka!"


  Jim Davis je rodjen 28.7.1945. godine u Marionu u Indijani u Sjedinjenim Državama kao sin Jima i Betty. Kao dječak, Jim je bio asmatičar, te zbog toga često prikovan za krevet. Vrijeme je provodio crtajući i ubrzo počinje da se interesira za strip. Ova ljubav, jednom probudjena, nije Jima napustila nikada. Nakon završenog koledža Ball State University u Indijani, radi najprije u lokalnoj agenciji za advertising, a zatim kao pomoćnik crtača Tom Ryana na njegovom stripu Tumbleweeds. Takodjer pokušava da stvori svog junaka. Bilo ih je nekoliko, koji bi se mogli nazvati najviše pokušajima, a prvi zapaženiji bila je stjenica po imenu Gnorm Gnat. Medjutim sa Gnorm Gnatom Jimu slabo ide. Svoj strip objavljuje u samo jednim lokalnim novinama. Mnogi ga izdavači odbijaju, jer "iako je sve to zabavno, ko još želi čitati strip o stjenici?!" Tada se posvetio proučavanju aktualnog stripa i zapazio da postoji mnoštvo pasa junaka, a da mačaka gotovo uopće i nema. Novi pokušaj je bio evociran i uspomenama iz detinjstva, jer na farmi na kojoj je odrastao njegova parodica je uvijek imala mnoštvo mačaka. Strip je stvoren u kuhinji Mama Leone's italijanskog restorana, pa mačak po imenu Garfield, vjerovatno zbog toga obožava da jede, a najvise lazanje. "Uzeo sam iz sjećanja sve osobine mačaka koje sam imao, a moja porodica ih je na farmi imala desetine, i te karakterne crte pomiješao sa crtama mog dede Jamesa Garfielda Davisa". Ovim je otkriveno i porijeklo Garfieldovog neobičnog imena.
  Strip je premijeru doživio u dnevnom novinskom izdanju 19.6.1978. Jedan od listova u kojima je izlazio na početku, bio je i Chicago Suntimes. Uprava ovog lista je nakon svega nekoliko meseci prekinula sa objavljivanjem Garfielda. To je izazvalo revolt jednog dijela auditorijuma, pa je strip ubrzo vraćen. To je bila prva pohvala vrijednosti Garfieldu. Danas nakon nakon velikog uspeha njegovog stripa, Jim Davis je dobitnik mnogih nagrada i počasti. Vrijedi spomenuti četiri Emmy nagrade koje mu je dodijelila Academy of Television Arts and Sciences za animirane televizijske emisije "Garfield on the Town" (1983), "Garfield in the Rough" (1984), "Garfield's Halloween Adventure" (1985), and "Garfield's Babes & Bullets" (1989), a svaka od trinaest epizoda napravljenih za televiziju CBS, bila je nominirana za ovu prestižnu nagradu. Dva su mu univerziteta, Ball State University i Purdue University 1991. godine dodijelila titulu počasnog doktora! Najveća američka strip asocijacija National Cartoon Society dodijelila je Davisu 1981. i 1986. nagradu za crtača godine. Isto društvo mu je 1985. dodijelilo Elzie Segar nagradu za izvanredan doprinos na polju stripa, a 1990. nagradu Reuben, za najbolji strip godine. Osim stripu, Jim je posvećen i borbi za zaštitu ljudske sredine. Na tom polju je takodjer dobitnik nekih važnih priznanja.


  Jedan od prvih stripova o Garfieldu
  Jimov strip, počevši od premijere, izlazi kao dnevni novinski strip. Izlazi u formi kaiša, a nedeljom i cijele table. Uglavnom u crno-belom ruhu, a rijedje u boji, do poslednjih pet godina, od kada je objavljivan isključivo u boji. U početku je objavljivan u četrdesetak američkih novina, a danas u oko 2 500 dnevnih izdanja širom svijeta. Zadivljuje Davisova sposobnost da svakodnevno pronalazi inspiraciju za duhoviti serijal. Ali on vješto barata upravo svakodnevnicom. Možda je sam najbolje ocijenio šta je to što jedan strip cini smiješnim i zanimljivim: "...Timing is everything. There's nothing better than a well-timed gag. I like slapstick, but I also like the element of surprise. I also think there are funny words and funny combinations of words. I liked the words "sick monkey" and "leaf weasels." Don't ask me why or how they got put together, but the words alone made me laugh and I had to somehow put them in a strip. I also think there are funny numbers. Forty-two is funny. Fifteen is funny. Twelve isn't..."
  Kao svoje uzore Davis spominje najprije Billa Wattersona i njegove legendarne Calvina i Hobbesa. Takodje i Gery Larsena i njegov neobični serijal Far Side, koji od ove godine imamo sreću da čitamo i u izdanjima beogradskog Politikinog Zabavnika. Osim ove dvojice nesumnjiv utjecaj na Jimovo stvaralaštvo imali su i Mort Walker, čiji rad kod nas nije dostojno ispraćen, te Lynn Johnston, Mike Peters i još neki stvaraoci koji su se bavili formom kratkog stripa.
  Tko su Garfield i njegovi prijatelji? Kao što smo već rekli, Garfield je najljenija mačka na svijetu, lazanjoljubac koji obožava gurati Odija sa stola te grebati poštara. Garfield mrzi ponedjeljke, pauke, dijetu i svoju vagu koja mu se često ruga. Također mrzi i malu, umiljatu mačkicu – Nermala. Garfield također posjeduje veliku brzinu i energiju kada se radi o hrani. Posebno mu je zadovoljstvo pojesti Jonov i Odijev ručak uz svoga. Mačka, koja bi trebala loviti miševe je prelijena za njih, te ih ne smeta u uništavanju kuće i odnošenju hrane. Posebno su zanimljive epizode stripa u kojima Jon pokušava natjerati Garfielda da istrijebi miševe iz kuće, koje Garfield rješava na komičan način. Poznati su i Garfieldovi nastupi na kućnoj ogradi koji završavaju neslavno, ali Garfield se ne predaje i stalno pokušava ponovo nastupiti. Garfield također ima svoju veliku ljubav-macu Arlene kojoj neprestano udvara, ali većinom bezuspješno. Arlene se prvi put pojavila 17.12.1980. godine i otada je neizostavni dio Garfieldova života. Nažalost Arlene nikad neće zavoliti Garfielda jer on previše voli sebe, a baš je to ono što ona mrzi. Jadni Garfield. Garfieldovo vječno pitanje o njoj jest čemu služi njezin razmak među zubima, na koje mu ona ne odgovara. Također treba spomenuti i Garfieldova najboljeg prijetelja- Pookyja njegovog plišanog medvjedića koji nikada ne govori, ali je «vrlo dobar slušalac». Star je koliko i Garfield i Garfield se jedino njemu povjerava. Uvijek spava s njim u krevetu i Garfield bez njega ne može zaspati.


  Garfield i Oddie u njihovoj omiljenoj igri
  Odie - vjerni Garfieldov pratitelj pas. Najgluplji dio stripa, ali i najsimpatičniji. Žuti pas, sa dugim isplaženim jezikom (kojega Garfield često veže). Prvi put se u stripu pojavio 8.10.1978. godine. Kada se prvi put pojavio, pripadao je Jonovom cimeru Lymanu, koji je otišao iz stripa, ali je Odie ostao. Odie je glupi pas, koji nikad ništa ne shvaća, ali jako voli Garfielda. Ovoga to često iznervira, pa na njihovom medjusobnom odnosu Davis često bazira humorističke momente. Tokom godina Odie je bio nebrojeno puta šutnut sa kuhinjskog stola. Način na koji Garfield iskazuje svoju nesumnjivu ljubav prema Odieu mogao bi sa uporediti sa "bolnom ljubavlju" mace Size u Herrimanovoj Crazy cat.
  Jon: Garfielde, jesi li gladan???
  Garfield: A je li Odie glup???


  Jon Arbuckle - Garfieldov vlasnik. Slabić, vječni pehist, neuspješan u ljubavi, ali ogledalo ljubavi prema Garfieldu, pristojnosti, i svih ostalih dobrih osobina koje Garfield nema. Za Garfielda je Jon tu da mu daje hranu, krevet te televiziju. Jon je najčešće nesretni gubitnik u stripu. Razlog zašto Jona cure odbijaju je zato što je dosadan i staromodan. Takvog ga i Garfield stalno ismijava, ali u rijetkim Garfieldovim ozbiljnim trenutcima doznajemo kako je on ustvari jako privržen Jonu i kako voli Jona iako to ne želi priznati. Takva povezanost Garfielda, Jona, pa i Odia je ono što me je privuklo ovome stripu. Njegova velika ljubav je veterinarka Liz kojoj on često vodi Garfielda u nadi da će ona s njim jednom izaći. Možda Jon jednom uspije odvesti Liz na večeru, ali se Garfield nikada neće otarasiti Nermala (mali umiljati mačak kojega svi vole - osim Garfielda, naravno- koji ga kada ga ovaj najviše iživcira, pošalje ga u Abu Dhabi ili neku drugu egzotičnu zemlju). Kroz strip se provlači još puno likova kao Jonovi roditelji i brat Dave čiji dolazak u velegrad Garfield uvijek poprati ciničnim komentarom. Tipični seljaci poput njih, koji u grad dovode pijetla da ih budi, su ustvari «nacrtani» roditelji autora stripa Jima Davisa. Često se pojavljuje i poštar kojega Garfield očerupa.
  Garfield je još jedan strip junak čiji su uspjeh i slavu slijedile brojne ekranizacije u crtanim filmovima. 1988. je pokrenut i serijal crtanih filmova "Garfield and Friends", koji je takodjer doživio uspjeh. Od devedesetih naovamo, Garfield je junak brojnih kompjuterskih igara. Sam strip spada u najprodavanije i najviše objavljivane u posljednjoj četvrtini prošlog vijeka. Neke cifre su zaista impresivne. Objavljivan je na preko 25 jezika u visš od 70 država svijeta i sa više od 220 miliona ljubitelja koji svaki dan pročitaju novi kaiš Garfieldovih avantura. Od svih zbirki kaiša koje je objavila izdavačka kuća Ballantine Books, čak 33 su bile na The New York Times Best Sellers list, a 11 naslova stiglo je i do prvog mjesta. Za samog Garfielda se još može reći i da je vjerovatno jedan od najprepoznatljivijih i samim tim najkomercijalnijih junaka današnjice, pa ne čudi što je čest motiv razglednica, suvenira, igračaka i reklama.
  Garfield je karakter u kom će se prepoznati vjerojatno svatko od nas. U tome leži tajna njegovog uspjeha, koji traje do danas i nastavlja se! Jer on je skup mnogih ljudskih slabosti, a šale na račun ljudskih slabosti imponiraju ljudima i pokazale su se kao sjajan recept za držanje pažnje publike. Kod nas, Garfield je izlazio kao mali dodatak mnogih stripova, a svoj magazin je dobio 1998. u izdanju Bookglobea iz Zagreba i trenutno uživa popriličnu popularnost i uspjeh i na našem tržištu! Nadamo se da će nas još dugo uveseljavati svojim dogodovštinama !


  izvor - stripovi.com 4. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora lily:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 20:37.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1