Roy Thomas / Roj Tomas

(1940 - )Biografija


Roy Thomas (rođen 22. novembra 1940.godine u Misuriju, SAD) urednik i tekstopisac, prvi "editor-in-chief" u Marvelu proglašen od Stan Leeja lično. Verovatno je najpoznatiji po svom radu na pulp magazinu "Conan the Barbarian" za American comics. Thomas je takođe poznat po svom doprinosu u Zlatnom dobu američkog super-herojskog stripa: posebno bitna 1940. godina po stvaranju JSA- Justice Society of America, zatim na vrhunskom radu na Marvelovim X-menima i Avengersima i DC-jevom "Comics' All-Star Squadrom".

Kao dečak, Thomas je bio oduševljeni fan stripova, tako je kao osnovac crtao svoj sopstveni strip i delio ga sa svojom porodicom i prijateljima. Prvi od tih "pionirskih" radova bio je njegov "All-Giant Comic", u kome je stvorio mnoštvo zanimljivih likova poput Elephant Giant. Diplomirao je na koledžu 1961. godine na odseku za istoriju i sociologiju, i kasnije je radio četiri godina kao profesor.

Thomas je postao jedan od aktivnih, ujedno i prvih članova "Silver Age comic book fandom" organizacije slične fan klubu koja je otpočela sa radom početkom 60-ih. Prvobitno je ova organizacija bila okupljena oko doktora Jerry Bailsa, čoveka čiji je entuzijazam u to vreme pokrenuo projekte za oživljavanje superheroja i doveo do objavljivanja fanzina (pojam koji označava neprofesionalnu publikaciju najčešće od strane najvernijih fanova) "Alter Ego", koja je pretstavljala jednu od prvih poduhvata ove organizacije.

Kao profesor engleskog, Thomas je bio pristalica "AE", tako je nakon Bailsovog povlačenja 1964. godine preuzeo mesto urednika. Thomasova pisma su se redovno pojavljivala u rubrikama Marvela i DC-a ostavljajući svoja zapažanja i kritike.

1965. godine Thomas dolazi u Njujork i preuzima posao u DC-ju kao pomoćnik Morta Weisingera, urednika Supermenovih naslova. Međutim, tu se zadržao samo par meseci nakon čega je preuzeo posao u Marvelu. Svoje početke opisuje ovako:

"Bio sam angažovan nakon razgovora sa Stan Leejem, i moj prvi zvanični angažman u Marvelu bio je kao posao pisca u scenarističkom timu. Nisam bio angažovan ni kao pomoćnik urednika, a kamo li sam urednik. Trebalo je da provedem 40 sati nedeljno pišući najrazličitije stvari. Sedeo bih za malim metalnim stolom sa pisaćom mašinom u skučenoj kancelariji menadžera Sol Brodskog. Svako ko bi došao u Marvel došao bi baš ovde, telefon je neprekidno zvonio, tako da je po ceo dan brujalo svuda oko mene... I tako, iako je proverio sve završene priče, Sten i Sol su me neprekidno proveravali zapitkujući me neprekidno da uradim ovo ili ono, kidajući i zadnje konce moje koncentracije, ili me je Sten prekidao nekim pitanjima (pošto sam u to vreme znao puno toga o Marvelu). Vremenom, uvidevši da moj rad na pisanju tekstova u scenarističkom timu nije funkcionisao, Sten me je prebacio na posao pomoćnika urednika, koji je odmah od početka funkcionisao mnogo bolje."

U to vreme, kada je editor-in-chief Lee bio glavni pisac u Marvelu, sa svojim bratom Larrijem Lieberom, koji je radio na nekim dodatnim scenarijima s vremena na vreme, Thomas je ubrzo postao prvi novi Marvelov pisac koji je opstao na sceni, u vreme kada veterani poput Roberta Bernsteina, Ernieja Harta, Leona Lazarusa i Dona Rica to nisu uspeli.

Njegov debi kao pisca u marvelu bio je rad na romantično-akcionom naslovu "Modeling with Millie" #44 (decembra 1965. godine). I baš u tom debiju desio se i debakl: tokom uredničke obrade, ispuštena su imena autora, kao i sam naslov stripa tako da je njegova zasluga na radu u ovom naslovu bila maltene zaboravljena. Njegov prvi pravi rad na superherojskom naslovu bio je pisanje na dodatku Iron Manovog naslova "My Life for Yours". Thomas je bio razočaran činjenicom da je skoro polovina njegovog prvobirnog teksta i zapleta bila prepravljena.

U prve naslove koje je radio za Marvel ubrajaju se i "Patsy and Hedy" #104-105, tinejdžerski romantični naslov, kao i dva "Doctor Strange" naslova (zaplet takođe napravljen od strane Leeja i Ditka), "Strange tles" #143-144.

Thomas je prihvatio da njegov prvi dugoročni projekat bude Marvelov naslov, u okviru WW2 serijala "Sgt. Fury and his Howling Commandos" počevši od broja 29 pa sve do 41, pritom radivši i na nekoliko godišnjih specijala istog naslova. Takođe je radio i na "Uncanny X-men" od 24. do 42. broja (između 1966. i 1968.) i konačno, preuzeo "The Avengerse", odpočevši od 35. broja (decembar 1966. godine) i nastavivši sa radom sve do 1972. godine Njegov rad ostavio je utisak vrlo smišljenog i kontinuiranog pisanja.

Kada je serijal X-mena doveden do granice ukidanja Thomas je u saradnji sa Nealom Adamsom, krenuvši od 53. broja sve do 63., uspeo da napravi nezapamćen preokret učinivši ovaj serijal nagrađenim kao kreativni bum Srebrnog doba.

1971. godine u saradnji sa Stan Leejem i Gerry Conwayem, Thomas stvara "Man-Thing", jendog od zapaženijih Marvelovih likova i piše prvi full-color Man-Thing strip, nakon prvobitnog uvođenja lika u magazinu "Savage Tales".

1971. godine , kada je Lee postao Marvelov glavni izdavač, Thomas je zauzeo mesto editor-in-chief urenika. U periodu od tri godine koliko je bio glavni urednik, Thomas je napisao na stotine Conanovih priča za crno bela izdanja ovog junaka. U to vreme, on i Shith su stvorili jednog od najpoznatijih Conanovih pratioca: lik Red Sonje.

Thomas je takođe nastavio i sa pisanjem mainstream naslova, uključujući i najprodavanije "The Fantastic Four" i "The Amazing Spider-Man". Pokrenuo je i niz zanimljivih naslova poput "What if?" - naslov zadužen za pisanje alternativnih pravaca u razvijanju priče. Pomogao je pri stvaranju Ghost Ridera, koji je kasnije postao jedan od najpopularnijih novonastalih likova. Inicirao je i početak stvaranja danas slavnih strip adaptacija "Star Warsa".

1981. godine Thomas potpisuje ekskluzivan trogodišnji ugovor sa DC-jem. U ovom periodu radio je na naslovima "Wonder Woman", ali i njemu posebno dragim "Justice Society of America (JSA)". U tom serijalu je pokrenuo niz sjajnih zapleta i uveo mnoge stare likove, ali i radio na stvaranju novih.

Po isteku trogodišnjeg ugovora, usledio je još jedan trogodišnji ugovor za vreme koga je radio i na Marvelovim naslovima poput "Doctor Strange", "Thor" i "West Coast Avengers".

Tokom devedesetih Thomas se preorjentisao na saradnju sa DC-jem sve manje radeći na Marvelovim naslovima. Takođe je radio i na pisanju mnogih TV serija (poput "Xena: Warrior Princess" i "Hercules: The Legendary Journeys").

Danas Roy Thomas živi u Južnoj Karolini i vodi dobrotvornu strip kuću "The Hero Initiative"
Izvor - UPPS - Nikola Ilić