Michael Turner / Majkl Tarner

(1971 - 2008)Biografija
Majkl Lejn Tarner rođen je u Crosvilu 1971. gdje je i proveo djetinjstvo. Bio je student na University of Tennessee, prije nego što je odselio prvo za Aspen u Colorada, a poslije u San Diego u Kaliforniji gdje je radio kao trener borilačkih vještina. Volio je video igre, a osvojio je razne nagrade u sportskoj disciplini skijanja na vodi. S obzirom da je imao širok krug interesovanja, ne iznenađuje mnogo da je sa vremenom došao u kontakt sa stripovima.

1990. godine sreo je Marca Silvestrija na jednom strip festivalu, susret koji će promijeniti Turnerov život. Silvestri je bio oduševljen Turnerovim radom, tako da mu je odmah ponudio posao u svojoj novoj izdavačkoj kući Top Cow Productions. Ispočetka je bio pomagač raznim crtačima na taj način što je crtao većinom pozadine i dopunjavao crteže. Ubrzo je počeo da radi kao glavni crtač na seriji Witchblade, stripu koji mu je donio popularnost i to ne samo u Americi, već i širom svijeta.

Već ovdje je pokazao svoj veliki talenat za crtanje i važio je u devedesetim godinama kao renomirani crtač i pokretač novog stila zajedno sa ljudima kao što su Marc Silvestri i Todd McFarlane. Crtao je perfektne likove, žene perfektne konstrukcije sa čednim licima zavodljivog pogleda i muškrace sa mišićavim, steroidnim tijelima, grubih crta lica. Za kratko vrijeme stekao je mnogo obožavatelja svojih radova, prije svega zbog vizuelno perfektnog crteža, barem za to vrijeme. Mora se reći da je nekoliko godina poslije ova vrsta crteža postala mainstream, međutim u to vrijeme radilo se o revolucionarnom i posve novom crtanju stripova.

Nakon dvije godine rada na Witchblade, 1998. godine se po prvi put okušao kao kompletan autor pokrenuvši seriju Fathom,. U međuvremenu je nacrtao i mnoge druge stripove kao mini seriju Ballistic i crossover Tomb Raider/Witchblade.

Witchblade

Početkom 2000. godine Michael Turner je otkrio da ima rak kostiju. Usljedile su mnogobrojne operacije, tako da su mu doktori sa vremenom morali odstraniti desni kuk. Nakon mnogobrojnih kemoterapija, morao je da se povuče sa posla i prestane da crta. Međutim, to je vrijeme iskoristio da smišlja nove ideje za stripove i pravi skice za moguće projekte. 2002. godine otvorio je svoju sopstvenu izdavačku kuću Aspen LMT. Istovremeno je napustio Top Cow jer je tamo bio ograničen, te nije mogao da sprovede svoje ideje onako kao je on to zamišljao. Došlo je do sudskog procesa jer je Michael Turner htio da ima prava nad likovima koje je on stvorio, dok su funkcioneri iz Top Cow smatrali da sve što je napravljeno u toj izdavačkoj kući pripada samo njima. Na kraju je Turner dobio sudski proces i totalnu kontrolu nad strip likovima koje je sam stvorio. Fathom je bila glavna serija njegove nove izdavačke kuće, dok su u međuvremenu izašli su i mnogobrojni drugi serijali, kao što su Shugged! i Iron and the Maiden.

2004. sklopio je partnerstvo sa izdavačkom kućom DC Comics, za koje je nacrtao prije svega mnogobrojne naslovnice za serije Justice Lague of America, Identity Crisis, Supergirl i Flash. Godinu dana kasnije radio je to isto za konkurenciju Marvel Comics, gdje je crtao naslovnice za serije Civil War i Fantastic Four.

27.06.2008., Michael Turner je preminuo poslije duge i mukotrpne borbe sa rakom.

Naš prijatelj je umro prošle noći, to je veliki gubitak za sve nas., pogotovo za one koji su ga dobro poznavali. Mike je bio jedinstven, najjači čovjek kojeg sam sreo u životu, bez pretjerivanja. Bio je dugo vremena teško bolestan, ali to nikada nije pokazao, čak je rijetko ko i znao sa čime se svakodnevno bori. Nedostajaće strip industriji, nedostajaće meni. On je dao mnogo za nas, dao je mnogo onima koji idu njegovim stopama. Mike, ti ćeš živjeti uvijek u nama, brate.

Marc Silvestri

Izvor - wikipedia/stripovi