Carlo Ambrosini / Karlo Ambrozini

(1954 - )Biografija

Karlo Ambrozini (15. aprila 1954., Azano Mela, Italija) - italijanski crtač stripa, scenarista i ilustrator.
rodio se 15. travnja 1954. u mjestu Azano Mela, u provinciji Breša. Po završetku Akademije započinje karijeru strip-crtača, crtajući ratne stripove za izdavačku kuću Dardo iz Milana (edicija Super Eroica). Nakon toga srađuje s izdavačkim kućama Corno i Ediperiodici da bi za Mondadori realizirao nekoliko stripova iz serija Istorija Italije u stripu i Istorija Rima u stripu.

Njegova saradnja s Bonelijem počinje 1980. baš na Kenu Parkeru, za kojeg je nacrtao ukupno 8 epizoda u samo 4 godine. Njegov je rad na Kenu uglavnom dobro prihvaćen i ocenjen; očito je bilo da se radi o vrsnom crtaču koji se, međutim, dosta udaljio od vlastitog stila kako bi se što više približio Milacu koji je pak, zbog Ambrozinijeve početne sporosti, morao završiti prve dve epizode.

Nakon gašenja Kena Parkera (zadnja priča, Donovanovi dečaci, je baš Ambrozinijevo delo), Ambrozini 1984. stvara lik srednjevjekovnog plaćenika, Nicca Macchie, koji je izlazio u reviji Orient Express, a posle i u albumima za Glenat Italia. 1987. s epizodom Kanal 666 debituje na Dilanu Dogu, još jednom Bonelijevom serijalu na kojem će ostaviti primetan trag, prvo crtački, a posle i scenaristički. Scenarističkim angažmanom na Dilanu Dogu zadobija Bonelijevo poverenje koje mu je ubrzo donelo i vlastiti serijal. 1997. kreće Napoleone, strip-noir serijal o bivšem policajcu koji postaje vlasnik hotela u Ženevi. Isprva zamišljen kao mini-serija od osam epizoda, nakon izvanrednog uspeha prvih priča, serijal se produžuje, da bi okončao tek u avgustu 2006., nakon 54 epizode.

Ambrozini je 2004. dobio nagradu časopisa Fumo di China za najboljeg autora, a Napoleone za najbolji serijal godine. Ambrozini se ubraja među izabran krug crtača koji su crtali specijalno izdanje Texa, a nakon gašenja Napoleona pokrenuo je novi serijal, i dalje za Bonelija, pod nazivom Jan Diks. Nažalost, i Jan Diks je ugašen nakon 14 brojeva.
Izvor - stripovi