Alexander Raymond / Aleksandar Rejmond

(1909 - 1956)BiografijaAleksandar Gilespi Rejmond (Aleksander Gillespie Raymond ) je rođen 2. oktobra 1909. godine u Njujorku. Pošto je izgubio oca kada je imao samo dvanaest godina morao je da se potruditi da bi sebi obezbedio stipendiju za srednju školu i kasnije za Univerzitet Notr Dejm ( Notre Dame ). Najbolji način za to je bio da bude dobar sportista. Kada je diplomirao zaposlio se na čuvenoj Njujorškoj berzi . Međutim, velika ekonomska kriza, koja je dovela do sloma berze, značila je kraj njegove berzanske karijere. Tada Rejmond odlučuje da upiše likovnu akademiju i da se bavi onim što ga je oduvek privlačilo, ali što nije mogao, jer je prvo morao sebi obezbediti finansijsku stabilnost.To je bio početak njegove strip karijere.

Počeo je raditi kao asistent na stripovima “Blondi “(Blondie)i “Tim Tajler “(Tim Tyler’s Luck), tada najpoznatijim stripovima. Zatim je dobio stalni posao u King Features Syndicate i konačno je mogao uraditi neki svoj strip. Tako su se 1934. godine istovremeno na stranicama Njujorških novena pojavila dva nova lika koja je uradio ovaj autor. To su bili Fleš Gordon i Džim iz džungle koji su sledili stil započet u “Tarzanu” i “Baku Rodžersu”.Pored ovih junaka Rejmond je radio još i na Tajnom agentu X-9 i na Ripu Kirbiju, za kojeg je dobio Ruben nagradu (Reuben Award) Američkog nacionalnog udruženja strip autora 1949. godine.

Inspirisao je svojim radom mnogobrojne umetnike i stvaraoce, među ostalima i Džordža Lukasa, koji je izjavio da je dobio ideju za svoj film (kasnije serijal) Ratovi zvezda zahvaljujući Aleksu Rejmondu.
Imao je petoro dece, dva sina i tri kćerke koje je nazvao po devojci Ripa Kirbija - Džudit, Lin i Helen (Hani).
Bio je u srodstvu sa glumcem Metom Dilonom.

Godine 1944. je prestao da radi na svom najusrešnijem stripu Flešu Gordonu, anjegov rad je nastavio Ostin Bridžs (Austin Briggs), zatim Mek Reboj (Mac Raboy), ali niko posla Rejmonda nije dostigao njegov uspeh. Aleksandar Rejmond je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1956. godine i tada je strip izgubio jednog odličnog autora.

Izvor - en.wikipedia/netsrbija