Luiz Eduardo de Oliveira / Leo

(1944 - )Biografija


Luis Eduardo da Oliveira,poznat je po pseudonimu Leo (Rio de Janeiro 1944.) brazilski je autor stripa, najpoznatiji po svojoj naučno-fantastičnoj sagi "Aldebaran".
Leo je rođen u Rio de Žaneiru 1944. Iako je zaljubljenik u crtanje, upisuje se na inženjerske studije. 1968., nakon što je dobio diplomu, protestuje uz bok levičarski nastrojenih studenata. 1971., napušta Brazil kako bi izbegao represiju vojne diktature.

Odlazi u Čile, potom u Argentinu, a na kraju se 1974. u tajnosti vraća u svoju zemlju, u Sao Paolo. Odustaje od političkog angažmana i odlučuje da se posveti crtanju. Započinje karijeru kao ilustrator u jednoj američkoj firmi. Nakon nepunih godinu dana, napušta taj posao i nudi svoje ilustracije raznim novinama. Njegov prvi strip, znanstvenofantastična priča, objavljen je u časopisu O bicko sredinom 70-ih. U isto vreme, otkriva evropski strip na stranicama Pilota i Metal hurlanta. Odmah se zaljubljuje. Odlučuje da okuša sreću u Francuskoj i 1981. odlazi u Pariz. No, uspeh nije došao odmah. Uprkos nekolicini radova koji su izdani u Echo des savanes (1982.) i Pilotu (1985.), uglavnom je radio u reklamnim agencijama.

Sve se menja 1986.: Žan Klod Forest, tvorac Barbarele, ponudio mu je da crta realistične priče za časopis Okapi. 1989., Leo crta Gandijev život u albumu koji je izdao Les editions enturion. Jedna od tih priča zainteresovala je scenaristu Radolpha koji mu poverava crtež trenta, svoje nove serije. Prvi album Mrtav čovjek, izašao je 1991. Tada zapravo započinje Leova karijera. Dve godine kasnije, 1993., ostvario je stari san: objavio je prvi od pet tomova Aldebarana, naučnofantastične sage čiji je i scenarista i crtač. Potom 2000. izlazi prvi Betelgeuse, nastavak Aldebarana.

Neumorni Leo radi na više projekata. Radi na novim serijama, kao crtač, ali isto tako kao i scenarista, a uz to radi i na Trentu i Betelgeuseu. Tako u oktobru 2000. izlazi prva epizoda Kenye, mešavina akcije i fantastike koju je napravio zajedno s Radolphom. U maju 2002. izlazi, u isto vreme kada i Betelgeuse, prvi deo Dekster Londona, priče koju je Leo napisao za Serđa Garsiju, autora Geographie martienne.

Izvor - en.wikipedia/stripovi