Paolo Morales / Paolo Morales

(1956 - 2013)Biografija
Paolo Morales (23. avgust 1956. - 16. januar 2013.), italijanski crtač i scenarista stripova, najviše poznat po svom angažmanu na serijalu Marti Misterija, storyboard artist u TV i filmskoj industriji, te jedan od osnivača SRF-a, imao je karijeru dužu od trideset godina.


U svetu stripa javlja se 1978., kad za Studio Giolitti crta "L'uomo Mascherato" i horror priče za njemačko tržište. Radi za "Lancio Story" i "Scorpio" od 1981. do 1990., a zatim sarađuje s revijama "Torpedo", "Nero", "L'Intrepido" i "L'Eternauta". Za L'Intrepido stvara lik "Renè" za kojeg radi i scenarije i crtež.

Od 1984. do danas bavi se filmom i televizijom, gde radi kao storyboard artist na nizu filmova, i gdje je sarađivao s mnogim poznatim imenima filmske industrije, poput Frensisa Forda Kopole (Kum III), Martina Skorsezea (Bande Njujorka). Za televiziju je radio kao scenarista, story-editor i grafički urednik drugu i treću sezonu crtanog serijala "Sandokan - La tigre della Malesia", za RAI crtane serijale "L'Ultimo dei Mohicani" (po poznatom romanu Fenimorea Kupera) i Kim. To nisu njegovi jedini susreti s filmom, sarađuje i kao reditelj 2005. na drugom delu TV filma “L’amore e la guerra”, a 2006. radi TV film “Moscati” s Đakomom Kampiotijem.

I tako dolazimo do ključne tačke, 1991. godine, kad Morales počinje raditi za Sergio Bonelli Editore kao crtač, a poslije i kao scenarista na dugovečnom serijalu Marti Misterija. Ukupno je odradio 33 epizode na serijalu, što kao crtač, što kao scenarista. Prva epizoda koju crta, br. 128 u MM serijalu izlazi mu 1992. godine pod naslovom "Deca belih očiju" (MM VA #4). Redovno crta na serijalu solo ili u saradnji s Fabiom Grimaldijem gde se ističe radom na gigantu br. 2 "Ksanadu" ili almanahu "Opsesija velečasnog Dodgsona". Nedugo zatim, Morales se uspešno otisne u scenarističke vode, te tako mu 1997. izlazi njegov scenaristički prvenac "Kameni sarkofag" (MM SA 53/54).

Stvorio je novog Martina, starijeg i ozbiljnijeg, sporedni likovi dobijaju značajni udio u pričama, više je orijentisan na likove i odnose među likovima. Teme više nisu striktno alternativna istorija i tajanstvene zagonetke, češće su solo epizode izvan glavnog kontinuiteta.

"Već više od decenije, moj model i gorivo za narativne tehnike nisu stripovi, već američke serije. One su mi neprocenjive scenarističke lekcije, u kojima usput i uživam. Serije poput Dekstera, The Killing, The wire, Oz, Sopranos dosegle su narativnu kompleksnost i kvalitet pisanja da nadilaze 90% scenarija za film, kao i većinu dobre literature koja cilja na pričanje priča i likova."

Moralesa kao scenarista u MM kao da više zanimaju sporedni likovi, te nije neobično kad Marti sam nije apsolutno centralna ličnost priče. Tako u jednom intervjuu kaže: "Jedini pravi podsticaj da napišem priču su sporedni likovi, jer je jedina stvar koja me uistinu zanima jeste ispričati priču o odnosima između likova, a zaplet ili misterija, kako vam je lakše pojmiti, za mene je samo izgovor, iako bi bilo idealno da jedno podržava drugo u potpunosti. Iz tog razloga, umjesto da dam tim sporednim likovima sasvim sporedne uloge, u nekim priča Dijanu i Javu najrađe izbacim, tako da se mogu fokusirati na odnos između Martija i drugog "guest stara" epizode. Pokušavam ih koristiti jedino onda kad su isprepleteni u radnji i kad mi daju priliku da pokažem aspekte njihovih likova koje bi bilo nemoguće razviti kad Martin vodi igru."

Moralesu 2010. izlazi one-shot "Mohikanac" (u serijalu Romanzi a Fumetti #4) s Robertom Disoom kao crtačem. U pitanju je prvi njegov bonnelijevski izlet izvan MM-a, a priča je apokrifni nastavak romana "Posljednji Mohikanac" Džejmsa F. Kupera. U martu izlazi njegov posljednji rad "Ritorno a Berlino" u 6. broju novog Bonelijevog serijala "Le Storie", u saradnji s dugogodišnjim suradnikom Davideom De Cubellisom. Ukupno je napravio 4 priče za Le storie, jednu i nacrtao, a neke tek imaju da budu objavljene.

U poslednje vreme priznao je da ga je u slobodno vrijeme najviše opuštalo sviranje bubnjeva u vintage-rock grupi "The Vintage People" koju čine, kako sam kaže, šestorica staraca poput njega i dva pevača koji su lepši i mlađi od njih. U intervjuu povodom 30-godišnjice MM-a, Morales je izjavio da ga pisanje ispunjava, i sljedeće: "Nadam se da ću i sljedećih 30 godina crtati i pisati priče Martija Misterije..." Nažalost, zdravlje ga nije poslužilo, te se tokom pisanja ovog teksta (16. 1. 2013.) opraštamo od ovog izuzetnog crtača i tekstopisca...
Izvor - en.wikipedia/stripovi