Stan Lee / Sten Li

(1922 - )Biografija

Sten Li (Stan Lee), jedno od najvećih imena u istoriji stripa, rođen je 1922. u Njujorku, pod imenom Stenli Martin Liber. Već kao mali je pokazivao sklonost ka pisanju i maštao da jednog dana napiše „veliki američki roman“ (Great American Novel). Sa samo 17 godina, uz pomoć rođaka Robija Solomona, počeo je da radi u strip kompaniji Timely Comics, delu firme Timely Publications. U početku je bio samo pomagač, a 1950. vlasnik firme Martin Gudman mu je dao priliku i da se okuša kao autor novih superjunaka.

Poslušavši savet svoje žene da unese nešto novo i eksperimentiše sa omiljenim junacima, Li je odlučio da promeni dotadašnji koncept superjunaka, savršenih bića bez ikakvih smrtničkih briga i problema, i osmislio kompleksnije, prirodnije likove, likove koji mogu da imaju nezgodnu narav, loše dane, nalete sujete itd. Tada je i prvi put upotrebio pseudonim Sten Li, odlučivši da svoje pravo ime sačuva za objavljivanje pravih književnih dela.

Prvi junaci koje je Sten Li stvorio zajedno sa Džekom Kirbijem jesu članovi Fantastične četvorke. Ogroman i brz uspeh ovog stripa za rezultat je imao stvaranje serije novih superjunaka.

Zajedno sa Džekom Kirbijem, Sten Li je stvorio Hulka, Ajron Mena, Tora i X-mena, sa Bilom Everetom Deredevila. a sa Stivom Ditkom Doktora Strejndža i Spajdermena.
Ogroman uspeh ovih stripova doveo je do toga da se kompanija Timely Comics pretvori u veliku strip kompaniju Marvel Comics.
Još jedna od novina koju je Sten Li uneo u svet stripa jeste pisanje imena svih osoba koje su učestvovale u stvaranju stripa, ne samo pisca i crtača, već i osobe zadužene za tuš i pisanje slova.

Sten Li je jedno vreme bio i predsednik Marvel Comics kompanije, a profesionalno se ostvario i kao glumac, producent, izdavač i autor televizijskih emisija.
Od 2010. postoji i Fondacija Stena Lija, posvećena pisanju, obrazovanju i umetnosti.
Sten Li živi i radi u Los Anđelesu.


Izvor - Čarobna knjiga