Alex Ross / Aleks Ros

(1970 – )Biografija


Nelson Aleksandar - Aleks Ros (rođen 22. januara 1970. godine) je poznati američki strip slikar, ilustrator i ploter hvaljen zbog foto-realizma svojih dela. Ros je poznat po svojoj ljubavi prema staromodnom izgledu heroja i mitskim elementima superheroja. Od kasnih 1990-ih, Ros je dosta uradio za 2 najveće (i istorijski najbitnije) izdavačke kuće - DC i Marvel, mada je više poznat kao umetnik DC-a, jer je veliki deo njegovog rada vezan za DC (kao npr. ‘'Kingdom come''). Zbog mnogo vremena i truda potrebnog za njegove slike, unajmljivan je više za naslovnice nego za enterijer. Skoro sav njegov posao za Marvel od 1994. godine bio je rad na naslovnicama ili kao ploter.

Rođen je u Portlandu, Oregon ali je odrastao u Luboku, Teksas . Od detinjstva je hteo da se bavi stripom. 1987. se preselio u Čikago, gde će upisati Američku Akademiju Umetnosti (koju je studirala i njegova majka).

Njegovo prvo objavljeno delo je "Terminator: The Burning Earth" (1990), zajedno sa Ronom Fortijerom. Njegovo prvo superherojsko delo je bila naslovnica za Supermena - "Superman : Doomsday & Beyond". Fanove je oduševilo Rosovo neverovatno prikazivanje mnogih Marvelovih junaka poput Spajdermena, Kapetana Amerike, Fantastične Četvorke, Ljudske Baklje, Srebrnog Letača, X-mena i drugih. Međutim, njegov posao obuhvata i rad na igračkama , rad na naslovnicama za muzičke CD-ove i drugo.

Od mnogobrojnih nagrada koje je dobio za svoj rad, možda su najznačajnije:

• "Will Eisner award'' (1997.) - za "Kingdom Come"
•"National cartoonist society comic book award'' - za "Superman: Peace on Earth"

Izvor - UPPS