+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1


 1. #1
  Aktivan član
  Datum registracije
  06.02.2013
  Postovi
  41
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  0
  Pohvaljen 30 puta u 21 postova
  Moć reputacije
  12

  Joker / Džoker

  Joker / Džoker  Biografija

  The Joker je fiktivni lik, stripski superzlikovac koji se pojavljuje u izdanjima DC Comicsa. Džokera su stvorili Džeri Robinson, Bob Kejn i Bil Finger, a prvi put se pojavio u stripu Betmen #1 (proleće 1940.). Kao Betmenov najveći protivnik, Džoker se redovno pojavljivao u filmovima, na televiziji, igrama i dr. Samo pitanje autorstva ostaje sporno jer i Kejn i Robinson sebi svojataju dizajn lika, dok Fingeru priznaju autorski doprinos.

  Kroz svoja stripska pojavljivanja, Džoker je prikazan kao visoko inteligentni kriminalac. Izvorno predstavljen kao psihopata s uvrnutim, sadističkim smislom za humor, Džoker je tokom kasnih 50-ih pretvoren u komičnu figuru kako bi se zadovoljili cenzorski zahtevi, da bi se početkom 70-ih ponovo vratio svojim mračnijim korenima. Kao Betmenov najveći protivnik, Džoker je bio dio velikog broja ključnih priča o Mračnom vitezu, tokom kojih je, primera radi, paralizirao Barbaru Gordon i ubio Džejsona Toda, drugog Robina. Sama geneza lika varirala je tokom godina i izdanja, ali danas najprihvaćenija verzija je ona u kojoj je Džoker upao u rezervoar s hemijskim otpadom što mu je izbledilo kožu, kosu obojilo u zeleno, a usne u bordo boju. Kritičari su ga konstantno analizirali kao savršenog protivnika za Betmena; njihov dugi, dinamični odnos često je upoređivan s konceptom jinga i janga.

  Kao jedan od najupečatljivijih i najpoznatijih zlikovaca, Džoker se našao na prvom mestu Wizardove liste 100 najvećih zlikovaca svih vremena. Na IGN-ovoj listi 100 najboljih stripskih zlikovaca bio je na drugom mestu, na Empireovoj listi najboljih stripskih likova našao se na osmom mestu (najviše rangirani zlikovac), dok je na Wizardovoj listI o 200 najboljih stripskih likova stavljen na peto mesto (takođe kao najviše rangirani zlikovac). Stranica Fandomania.com stavila je Džokera na trideseto mesto svojih 100 najboljih fiktivnih likova. TV Guide je Romerovu interpretaciju Džokera iz 60-ih godina stavio na listu 60 najgadnijih zlikovaca svih vremena.

  Džoker se kao Betmenov protivnik pojavljivao u velikom nizu medijskih adaptacija priča o Mračnom vitezu, uključujući i televizijsku seriju iz 60-ih, u sklopu koje ga je tumačio Cezar Romero, te u dvema filmskim adaptacijama - Batman (1989.), gde ga je tumačio Džek Nikolson, i The Dark Knight (2008.), gde ga je tumačio Hit Ledžer. Ledžer je za svoju ulogu Džokera posthumno nagrađen Oskarom za najbolju sporednu ulogu. Među glumcima koji su mu pozajmljivali glas u adaptacijama su Brent Spiner, Majkl Emerson i Mark Hamil, čija interpretacija Džokera ostaje kritički najhvaljenija.

  Zlatno doba

  U svojih prvih desetak pojavljivanja, počevši sa stripom Betmen #1 (1940.), Džoker je bio homicidni manijak bizarnog izgleda, modeliranog prema džoker karti. Džoker je trebao biti ubijen u svom drugom nastupu, nakon što je proboden u srce, u stripu Betmen #1. Finger je želeo ubiti Džokera, smatrajući da bi ponavljanje zlikovaca imalo obrnuti učinak, ali je Vitni Elsvort, tadašnji urednik, sugerisao da se Džoker poštedi, što se i dogodilo. Brzo je nacrtana još jedna slika, koja prikazuje kako je Džoker živ, te je naknadno ubačena u strip. Džoker se, nakon toga, pojavio u ukupno 9 od 12 prvh Betmenovih izdanja. Naslovnica stripa Detective Comics #69 iz 1942., znana još i kao "Double Guns" (a koja prikazuje Džokera kako se pojavljuje kao duh iz lampe s dva uperena pištolja u Betmena i Robina), smatra se jednom od najboljih naslovnica iz Zlatnog doba. Ironično, to je jedina slika koja Džokera prikazuje s tradicionalnim pištoljima. Robinson je rekao da su svi obični kriminalci tog doba koristili pištolje, dok su oni hteli da Džoker bude domišljatiji kako bi bio adekvatan protivnik za Betmena.

  Srebrno doba

  Džoker je bio jedan od malobrojnih popularnih zlikovaca koji se redovno pojavljivao u stripovima o Betmenu tokom prelaza iz Zlatnog u Srebrno doba. Uspon CCA-ja tokom 50-ih godina doveo je do zabrane prenaglašenog nasilja u stripovima što je Džokera pretvorilo u blesavog lopova i prevaranta, bez svih homicidnih elemenata koji su ga krasili u ranijim inkarnacijama. Godine 1951., Finger je u stripu Detective Comics #168 napisao genezu Džokera u kojoj priča kako je Džoker ranije bio kriminalac poznat kao Red Hud, a njegove deformacije pripisuje upadanju u rezervoar s hemijskim otpadom. Džokerova pojavljivanja proredila su se sredinom 60-ih, kada je Džulius Švarc preuzeo uredničku ulogu 1964. godine, tako da se Džoker tokom te decenije uglavnom nije pojavljivao. Ovakva, blesava verzija lika poslužila je kao temelj za interpretaciju lika u seriji Betmen iz 1966. godine. Kako je camp stil serije bio izrazito popularan, Švarc je dobio upute da i stripovi budu pravljeni u takvom tonu, no kada je serija završena 1968. godine, Švarcu je omogućena veća urednička sloboda. Srebrno doba definisalo je neke od Džokerovih osnovnih odlika, poput cveta koji prska kiselinu, lažnih pištolja i blesavih zločina.

  Džokerovo prvo pravo pojavljivanje u svojstvu Earth-One lika je stvar interpretacije, pošto nikada nije napravljena jasna distinkcija između trenutka kada se Earth-Two Džoker iz Zlatog doba prestao pojavljivati i trenutka kada je predstavljen Džoker iz Srebrnog doba. DC danas navodi kako je strip Betmen #85 najranije pojavljivanje Earth-One Jokera. Stripovi Betmen #97 (februar 1956.) i World's Finest Comics #88 (maj 1957.) danas se smatraju prvim pojavljivanjima Džokera iz Srebrnog doba stripa.

  Bronzano doba

  Godine 1973., nakon četvorogodišnjeg odsustva, Džoker je "oživljen" i temeljito prerađen od strane autora Denisa O'nila i crtača Nil Adamsa. Počevši sa stripom Betmen #251, koji donosi priču "The Joker's Five-Way Revenge", Džoker je ponovo prikazan kao homicidni manijak koji ubija ljude bez zadrške i istinski uživa u borbi umova s Betmenom. Ova je priča započela trend u kojem je Džoker, više-manje, postao glavni lik. O'Nil je rekao sledeće: "[Želeo sam] jednostavno vratiti sve na početak. Otišao sam u DC-jevu biblioteku i pročitao neke od ranijih priča. Pokušao sam pronaći smisao kojem su Finger i Kejn težili." O'Nilov serijal takođe je uveo koncept Džokerove pravne neuračunjivosti, koja je dovela do toga da je 1974. godine poslan u Arkam Azil (tada Bolnica Arkam), a ne u zatvor. Adams je, takođe, izmijenio fizički izgled lika tako što je Džokera učinio višim i mršavijim s izduženijom vilicom.

  Godine 1975., Džoker je postao zvezda vlastitog stripa, The Joker, u kojem su prikazivani njegovi okršaji s drugim superzlikovcima i superherojima. The Joker #1 napisao je O'Nil. Kako je CCA zahtevao da svi zlikovci budu kažnjeni, svaka priča završila je Džokerovim uhićenjem. Kako je takva politika ograničila broj priča što su se mogle ispričati, serijal je završio nakon samo 9 izdanja.

  Pisac Stiv Englhart i crtač Maršal Rodžers zaslužni su, u sklopu stripova Detective Comics #471-476 (avgust 1977. - april 1978.), kultnog serijala koji će uticati na Bartonov film i animiranu seriju iz 90-ih, za produbljivanje težine Džokerove manije. Primera radi, u priči "The Laughing Fish", Džoker unakazi ribe svojim karakterističnim kezom, nakon čega podnosi zahtev da na njima dobije savezni žig, samo da bi počeo ubijati službenike koji su mu pokušali objasniti kako ostvarivanje žiga na prirodnim resursima zakonski nije moguće. Rodžers je takođe nastavio uređivati Adamsov dizajn te je Džokeru dodao fedoru i vetrovku. Govoreći o svom Džokeru, Englhart je rekao sledeće: "On je bio taj jako ludi, zastrašujući lik. Zaista sam se hteo vratiti ideji Betmena koji se u tri ujutro, pod punim mesecom i s nekoliko raspršenih oblaka, bori protiv nenormalnih ubica.

  Moderno doba

  U godinama nakon završetka serije iz 1966. godine, prodaja stripova o Betmenu postepeno je opadala sve do 1986. godine i Milerovog kultnog stripa The Dark Knight Returns, koji je započeo eru mračnijih priča sa starijim Betmenom koji se vraća iz imovine i s Džokerom koji je fizički snažniji nego u ranijim verzijama, ali potpuno katatoničan bez svog najvećeg protivnika. Tokom kasnih 80-ih, Džoker je imao značajan uticaj na Betmena i ostale likove iz serijala. U seriji "A Death in the Family" (1988. - 1989.) Džoker je ubio Džejsona Toda, drugog Robina, što je bila posledica odluke čitalaca koji su se telefonski odlučili za Todovu smrt. Kultni strip The Killing Joke Alana Mura i Brajana Bolanda iz 1988. godine uvelike je proširio Džokerovu genezu i prikazao ga kao neuspelog komičara koji je postao Red Hud kako bi izdržavao svoju trudnu suprugu. Ova se priča navodi kao jedna od najboljih priča o Betmenu, a imala je i značajan uticaj na kasnije stripove i priče, primera radi, umirovljenje tadašnje Betgrl, Barbare Gordon, nakon što je ostala paralizovana u borbi s Džokerom, kao i na filmove Batman (1989.) i The Dark Knight (2008.). Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth (1989.) Granta Morisona istražuje psihe Džokera, Betmena i ostalih zlikovaca, koji su zarobljeni u istoimenoj ustanovi za psihički poremećene. Upravo su ove priče pomogle u redefinisanju Džokera nakon što je DC započeo New 52 seriju.

  Godine 1999., predstavljena je Harli Kvin, psihijatrijkinja koja se tokom terapije zaljubila u Džokera i završila u vezi (prepunoj zlostavljanja) s njim, postajući tako njegova pomoćnica. Zanimljivo je kako je Harli Kvin premijerno predstavljena u animiranoj seriji, a tek je kasnije predstavljena i u stripovima. Nakon početka nove serije, 2011. godine, Džoker se pojavio u seriji "Death of the Family" (2012.), čiji su autori pisac Skot Snajder i crtač Greg Kapulo, koja analizira međuovisni odnos Betmena i Džokera te dovodi do udaljavanja Betmena od njegove šire obitelji.

  Moći i veštine

  Džoker ne poseduje nikakve inherentne supermoći. Umesto toga, svoje zločine počinjava uz pomoć serije svakodnevnih predmeta pretvorenih u oružje, poput špila igračih karata koje su zapravo oštrice, umetnog cveta na sakou iz kojeg prska korozivnu kiselinu, otrovni plin, ili naprosto vodu, pite punjene cijanidom, eksplozivne cigarete napunjene nitroglicerinom, harpunske puške koje na prvo okidanje ispale zastavicu s tekstom "BANG!!, a na drugo samu zastavicu koja probode žrtvu, te smrtonosan šoker. Njegovo najznačajnije oružje je poznati Džoker otrov, izrazito snažan toksin koji na žrtvama ostavlja Džokerov karakteristični kez uz to što dovodi do nekontrolisanih napada smeha koji rezultiraju paralizom, komom ili smrću. Džokerov je otrov bio njegov zaštitni znak još od prvog pojavljivanja. Džoker je imun na sve poznate otrove kao i na vlastiti plin za smejanje; u stripu Betmen #663, Morison navodi kako je "kao strastveni uživatelj svojih proizvoda, Džoker tokom godina ovisnosti razvio imunitet na otrove".

  Džoker je prikazan kao izrazito inteligentan i velik stručnjak na poljima hemije i inženjerstva, kao i vrstan poznavatelj eksploziva. Još od premijernog pojavljivanja, Džoker je redovno prikazan kako otima komunikacijske signale - uglavnom vesti - kako televizijskih tako i radijskih postava. U jednoj priči, Džoker otima računarnog genija i priznaje kako se lično ne razume u računare, mada su kasniji autori Džokera uglavnom prikazivali kao izrazito informatički pismenog.

  Džokerove veštine tokom fizičkog okršaja varirale su zavisno od autora. U svom prvom nastupu, Džoker je prikazan kao borac ravan Betmenu, gotovo i bolji. Njegova snalažljivost u borbi često je posledica činjenice kako sa sobom često nosi niz brzopoteznih naprava koje u trenutku može iskoristiti (npr. eksplozivne pikule). Drugi su pisci Džokera prikazivali kao fizički slabog, na trenutke toliko slabog da ga se može oboriti jednim udarcem. Ipak, autori su uglavnim bili složni oko činjenice da je Džoker izrazito agilan.


  Izvor: Wikipedia

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Gollum:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 21:58.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1