+ Odgovori
Rezultati 1 do 3 od 3


 1. #1
  Veteran nevidljiveboje avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  679
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.584
  Pohvaljen 46 puta u 22 postova
  Moć reputacije
  75

  Zagor / Zagor

  Zagor / Zagor  Biografija

  Zagor je stripski junak autora Serđa Bonelija (scenario) i Galijena Ferija (crtež) koji je nastao 1961. godine u Italiji. Na prostorima bivše SFRJ prvi put se pojavio 1968. godine, u stripu pod naslovom „Nasilje u Darkvudu“. Puno ime Zagora je Zagor Te-Nej, što na jeziku Algonkin Indijanaca znači „duh sa sekirom“, što se i samo često koristi kao njegovo ime u stripu. Pravo ime ovog strip heroja je Patrik Vajlding. Prvobitno, Zagoru je bilo nadenuto ime Ajaks, ali se Boneli predomislio kad je čuo da postoji deterdžent istog imena. Strip edicija „Veseli četvrtak“ izdavač je serijala „Zagor“ za Srbiju.

  Radnja stripa se dešava u Darkvudskoj šumi u Severnoj Americi. Zagor je predstavljen kao lik atletske građe sa prepoznatljivim kostimom čiji je osnovni deo crvena majica sa žutim krugom u sredini, u kojem je nacrtana slika orla raširenih krila. Njegov verni pomoćnik i saputnik u brojnim avanturama je simpatični debeli Meksikanac Čiko. Tu su još i Tonka, poglavica Mohavka i Zagorov krvni brat, Dok Lester, indijanski vrač Mnogooki itd. Jedan od njegovih legendarnih neprijatelja je ludi naučnik po imenu Helingen.

  Lik

  Zagorovo pravo ime je Patrik Vajlding (eng. Patrick Wilding), a rođen je u kolibi kod Klir Votera (Darkvud). Roditelju su mu se zvali Beti i Majk Vajlding i bili su irskog porekla. Kada je bio dečak, roditelje su mu ubili Indijanci Abenake koje je predvodio belac Solomon Kinski. Zagora je spasao otac bacivši ga u reku pre nego što je zajedno sa njegovom majkom nastradao u zapaljenoj kući koju su zapalili Indijanci. Nakon toga ga iz reke spašava lutalica Fici, čovek koji je bio bogati trgovac u Bostonu i koji se toga odrekao da bi došao da živi u divljini. Fici ga je naučio da rukuje kamenom sekirom. Tokom odrastanja, Patrik traži Solomona Kinskog da mu se osveti zbog smrti svojih roditelja. Jednog dana saznaje gde se on nalazi i sprema osvetu. Dolazi u selo Indijanaca Abenaka kojima je Kinski bio neka vrsta poglavice i ubija nekoliko Indijanaca iz zasede. Nakon toga Indijance hvata panika i većina napušta selo, dok manji broj ostaje uz Kinskog. Nakon toga ulazi u selo i ubija ostatak Indijanaca i bori se sa Kinskim i savlada ga. Tada mu Kinski govori da je njegov otac bio bivši vojni oficir koji je izvršio zločin nad indijancima i da je to razlog zašto su ubili njegove roditelje. Patrik ne može da veruje, ali kada vidi članak u novinama da je njegov otac proglašen krivim za taj zločin, pada na kolena i očajava. Tada Kinski uzima pištolj i nišani u Patrika. U tom trenutku se pojavljuje Fici i pogađa Kinskog sekirom i ubija ga. Ipak i Kinski je stigao da puca i pogađa Ficija, koji nakon nekoliko trenutaka umire na Patrikovim rukama.

  Posle tih događaja, Patrik odlazi razočaran, tužan i tada donosi odluku: „Ubuduće ću raditi samo na miru! Pokušaću izmiriti Indijance i belce, uneti više razumevanja za njih. Pomagaću onima koje ocenim pravednima, bez razmišljanja o tome ko kojoj rasi pripada“. Tako je počeo svoj put borbe protiv nepravde. Jednog dana je naišao na grupu Indijanaca koji su napali grupu glumaca sa kočijama. Savladao ih je i ubio njihovog poglavicu. Glumci koje je spasao bili su porodica Saliven koji će kasnije postati njegovi veliki prijatelji. Tokom upoznavanja sa njima, ispričao im je svoju tužnu priču i oni mu prave crveni kostim sa orlom na grudima, a Patrik daje sebi ime „Duh sa sekirom“ (indijanski naziv Za-gor Te-Nej).

  Kasnije tokom skupa indijanskih poglavica Darkvuda pojavljuje se u plamenom krugu na jednom proplanku. Indijanci videvši to pomisliše da je to duh i da ga je Manitu poslao. Tada Zagor govori: „Izbacite strah iz srca sinovi Manitua! Veliki Duh me nije poslao na zemlju da bih vas kaznio, nego da bih vam pokazao pravi put, kako bih vam ukazao na mudre odluke. Za-gor Te-Nej je moje ime, a ova sekira je moj znak! Ne zaboravite to“. Sve poglavice su prihvatile Zagora za svog zaštitnika, osim jednog koje se zvao Oga-Ito i koji je mrzeo belce. On Zagora izaziva na dvoboj u kojem ga Zagor pobeđuje i ubija.

  Zagorovi autori

  Scenaristi stripa su bili Đanluiđi Boneli, Mauro Bozeli, Dijego Kajeli, Decio Kancio, Đorđo Kazanova, Alfredo Kasteli, Mauricio Kolombo, Otavio de Angelis, Tito Farači, Stefano Marcorati, Ćeare Molonćeli, Luiđi Minjako, Frančesko Moreti, Dijego Palouči, Đorđo Pelicari, Mirko Perniola, Đorđo Pecin, Stefano Priarone, Renato Kvierolo, Ticijano Sklavi, Aldo Sicilijano, Bepi Vinja, Vitorio Sosi, Antonio Zamberleti, Moreno Buratini, Ade Kapone, Galijeno Feri, Serđo Boneli (pod pseudonimom Gvido Nolita), Alesandro Ruso, Danijele Nikolaj, Jakopo Rauh, Marčelo Tonineli i Pjerpaolo Pelo.

  Zagorovi crtači

  Crtači stripa s bili Galijeno Feri, Stefano Andreuči, Franko Binjoti, Gaetano i Gasparo Kasare, Alesandro Kjarola, Franko Deveskovi, Rafaele Dela Monika, Franko Donateli, Mauricio Doti, Frančesko Gamba, Mauro Laurenti, Karlo Marčelo, Mikele Pepe, Masimilijano Peše i Marko Toričeli.

  Sposobnosti i oružja
  Iznimno rukovanje sjekirom i kretanje lijanama

  Omiljena uzrečica
  Darkwoodskih mi bubnjeva! Hiljadu mi skalpova!


  Izvor: Wikipedia

 2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora nevidljiveboje:


 3. #2
  Veteran nevidljiveboje avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  679
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.584
  Pohvaljen 46 puta u 22 postova
  Moć reputacije
  75
  Zagorovi Prijatelji

  Ovo je kompletan popis i opis glavnih Zagorovih prijatelja,
  te kompletna lista epizoda u kojima se pojavljuju ti prijatelji.
  Cijela stranica je ograničena samo na doba Zlatne Serije,
  te se noviji prijatelji i epizode ne spominju.


  ČIKO

  On je mali trbušasti meksikanac koji prati Zagora kroz sve njegove avanuture, a u rijetko kojoj ne zapomaže da je umoran i gladan. Čiko kao i svaki Meksikanac ima užasno dugačko ime
  "Filipe Kajatano Lopez Martinez i Gonzales..." na koje se ponosi jer se u njemu navodno kriju imena njegovih plemenith i slavnih predaka. Čikovo ime se po potrebi zna još mnogo produžiti.

  Simpatični trbonja kako ga zna Zagor iz milja nazvati, je Zagorova suprotnost. On nije čovjek od akcije i velika je kukavica. Naš Čiko je veliki nespretnjaković i sve bi učinio da može samo jesti i spavati, a posebno jesti. Mnogo puta samog Zagora dovodi u nezgodne situacije, ali on mu to oprašta jer zna da je Čiko Chico Ciko Cico nepopravljiv i nezamjenjljiv.


  BAT BATTERTON


  Bat je najnesposobniji detektiv na svijetu. Ko zna kako on rješava svoje slučajeve kad ne sretne Zagora i Čika. Obućen je u karirano odijelo poput Sherlocka Holmesa i pravi je stručnjak u prerušavanju: Sakrije se u prepariranog krokodila sa upaljenom lulom u ustima. Preruši se u mumiju ali ne skine kapu. Preobuće se u kineza ali se ofarba u krivu boju. Preobuće se u konobara pa ubrusom briše nos...

  Također je i kukavica i ljenčina poput Čika. Jednom je Čiko po pustinji nosio ogromnu bačvu u kojoj je mislio da je voda, a unutra je bio Bat Batterton kojem se nije dalo hodat. Bat je još jedan smiješan lik ovog stripa.
  Pojavljuje se u epizodama:
  Kuća užasa
  Žive mumije
  Čovjek u crnom
  Bratić Simon
  Sura stijena
  Meklaudov karavan
  Kandraksova mumija
  Kobna noć
  Požar u Norfloku
  Zlatni pečat
  Zagor protiv Vonga
  Magične oči
  Moćni Kandaraks
  Sablasti iz tvrđave
  Gospodar vremena
  Kameni ubica
  Rečna avet
  Plava kraljica
  Kapetanova tajna


  TREMPI

  Trempi je više Čikov, nego Zagorov prijatelj. Također voli puno jesti i puno ljenčariti. Vješto smišlja tisuću i jednu smicalicu kako bi prevario nekoga te došao do hrane.
  Naš jadni Čiko uvijek ima baksuznu sreću da naleti na Trempija kada je gladan, a to je uvijek. Tada Čiko pokušava imitirati Trempijeve prevare, ali to uvijek završi tako da ga ganja cijelo selo u namjeri da ga nauči pameti.
  Katkad Trempi uzme Čika za svog pomoćnika u prevari, i tada zbog Čikovog baksuzluka i nesmotrenosti, obadvoje dobiju batine, ili ih barem ganjaju.
  Trempi svakako predstavlja kao i Čiko i Bat Batterton smiješnu stranu stripa Zagor, i pojavljuje se dosta često u Zagoru, najčešće na početku priče, prije avanture, dok Čiko čeka Zagora gladan u nekom selu.
  Za njega uvijek možemo očekivati da će se ponovno pojaviti na početku neke epizode, te da ćemo se dobro nasmijati i njemu i Čiku.
  Prvi puta ga susrećemo na početku prve priče s Helingenom: Tajna jezera Iri, a nadalje se pojavljuje u epizodama:
  Ubica iz mraka
  Mrtva Priroda
  Bomba profesora Veribada
  Igra pet strela
  Stara vetrenjača
  Žuta sjekira
  Čovjek u crnom
  Skrovište šakala
  Zagorova odiseja
  Sloboda ili smrt
  Gnjev Osaga
  Vanatina zamka
  Naivčine iz Elkinsa
  Put u nepoznato
  Velika protuva
  Rendal mutant
  Tajna mlina
  Pljačkaši đavolje doline
  Rečna avet


  MANETOLA

  Manetola je lik nastao po uzoru na slavnoga Oscelu, koji je predvodio Seminole protiv bijelaca u Floridskim močvarama. On je ponosit, mladi poglavica Seminola koji se opire otimanju zemlje indijanaca. Naravno, sudbina mu je već unaprijed određena. Manetola zna da njegova borba nema nade, ali on unatoč tome ne odustaje od svoje borbe.
  Zagor i Čiko Manetolu prvi puta susreću u prastarom Lunov Magnus Stripu: "Pukovnikova podvala" koji ima skoro 200 stranica stripa o Zagoru.
  Još da priča nije mrvicu dosadna...
  Kasnije se još pojavljuje u nastavcima:
  Sloboda ili smrt
  Taoci
  Do posljednjeg daha


  GROF OD LAPALETTE

  Lapalette je propali grof, i da nebi propao još i više nego treba, posvetio se umjetnosti krađe. Stručnjak je kad treba otvoriti neki sef, ili izvesti neku ludu smicalicu u stilu Sir Olivera iz Alan Forda. On je još jedan nevaljalac koji bi sa Zagorom možda trebao biti neprijatelj, ali su igrom slučaja ipak prijatelji.
  Zagor i Čiko ga prvi puta sreću u odličnoj priči od dva nastavka: Akt nasilja, Odlučujući udarac,
  kada su završili u Chicagu.
  Drugi put ga sreću u nastavcima "Zagonetna formula", "Blindirana soba".


  DIGGING BILL

  Još jedan smiješni lik. On vječno, kad god ga Zagor i Čiko sretnu, traga za nekim blagom koje najčešće ne postoji, ili je do njega praktički nemoguće doći. I tada upadaju u lude avanture.
  Uvijek je ubućen u crno starinsko odijelo i na glavi ima neki čudan šešir.
  Pojavljuje se u:
  Morske hijene
  Plava zvijezda
  Tajanstveno krsterenje
  Na dnu okeana
  Zlato Inka
  Kapetan zmija
  Prokleto blago (oriđiđi broj 200)
  Meklaudov karavan
  Kandraksova mumija
  Kobna noć
  Lovci na blago
  Zmajevo grotlo
  Vatreni bikovi
  Kožno lice
  Kamen ubica


  TONKA

  Tonka je poglavica Mohava. Jedan od rijetkih indijanaca koji će baš uvijek biti na Zagorovoj strani i uvjek će vjerovati u njega. On je jedan od likova koji je jako prirastao uz srce obožavatelja Zagora, samo što mu se izgled i frizura ponekad previše razlikuju.
  Sudjelovao je u velikim odličnim Zagorovim borbama i avanturama:
  Protiv čeličnog čovjeka, Helingena, Samuraja, Tropskog odreda, Riba ubica...

  Pojavljuje se u:
  Turnir u Darkvudu
  Put do smaragda
  Stari sat
  Indijanski cirkus
  Povratak u Darkvud
  Osinje gnjezdo
  Blještavi trag
  Stižu samuraji
  Sjekira i sablja
  Zagor Te-nej
  Odred straha
  Operacija veliki skok
  Zatočeni Zagor
  Smrtonosne ribe
  Svemirska braća
  Teror šeste planete
  Svemirska tamnica
  Paklena jazbina
  Troglava aždaja
  Helingenov povratak
  Divovi dobra i zla
  Zver iz Valoka


  SKITNICA FICI

  Skitnica Fici je jedan od važnijih likova u Zagorovom životu, jer ga je on spasio iz rijeke nakon smrti njegovih roditelja. Dok je Zagor bio mladić, zajedno su lutali šumama i tražili ubicu Zagorovog oca.
  Pojavljuje se u:
  Zagor priča
  Gospodar Darkvuda


  GUTRUM

  Gutrum je kralj vikinga koji voli piti puno vina i uživati u životu.

  Prvi puta ga srećemo u nastavcima:
  Izazov kitolovcima
  Okršaj sa vikinzima
  Piratski brod
  Drugi puta ga susrećemo u odličnoj avanturi kada Zagor i Čiko s njima putuju u obećanu zemlju, gdje ih dočekuju razna čuda i užasne stvari:
  Kobna avantura
  Đinovski kraken
  Posljednji viking


  DRANKI DAK


  On je otkačeni Darkvudski poštar koji svaki put kad donosi pismo, mora Čiku pripremiti neku neslanu šalu.
  Pojavljuje se u:
  Gvozdena pesnica
  Sultanova ruka
  Neočekivana posjeta
  Stižu samuraji
  Ostrvo magle
  Zagor Te-nej
  Operacija veliki skok
  Pećina čudovišta
  Nevidljivi čovjek
  Plamena lobanja
  Bledoliki otpadnik
  Tajna na mapi
  Koliba smrti
  Demoni ludila


  KAPETAN FISHLEG

  On je kapetan broda kitolovca "Golden Baby" s ćijom su posadom Zagor i Čiko prošli kroz brojne avanture: Sa Hellingenom, sa vikinzima, gusarima... Zajedno su bili s tim brodom posvuda, pa ćak i na sjevernom polu. khm.. rekli smo da nećemo pominjati epizode poslije Zlatne Serije. (Da me se nebi krivo shvatilo, za Ludens i način na koji oni danas postupaju s izdavanjem Zagora, dajem čistu desetku. Mislim da bolje ne može... A extra Zagor je pravi užitak za oči. Sretan sam kaj današnji klinci imaju priliku čitati te stare najbolje epizode koje smo mi nešto stariji nekoć gutali u Zlatnoj Seriji).Nego, kad smo već spomenuli sjeverni pol iz epizode "Nestali istraživač + još tri nastavka", jeste li primjetili da je Zarkof, član posade "Golden Baby", poginuo u ZS 299."Kapetan zmija" (ili u broju prije, nisam siguran), a u "Nestalom istraživaču" je opet živ?
  Kapetan Fishleg se pojavljuje u:
  Čelična neman
  Izazov kitolovcima
  Okršaj sa vikinzima
  Piratski brod
  Tajanstveno krsterenje
  Na dnu okeana
  Zlato Inka
  Kapetan zmija
  Naivčine iz Elkinsa
  Požar u Norfloku
  Zlatni pečat
  Zagor protiv Vonga
  Nestali istraživač
  Prolaz na sjeverozapad... ups.


  FAKIR RAMATH

  On je jedan od mornara na brodu kapetana Fishlega. On je fakir i ima sumorne običaje da spava na čavlima, meditira obješen naopačke... a i ima paranormalne moći poput beztjelesnog duha, telepatije... Njegove moći su pomogle Zagoru u mnogim avanturama.
  Pojavljuje se skoro u svim epizodama gdje se pojavljuje i kapetan Fishleg
  + "Jeti" i "Tajna sedam moći".


  TRAPER DOCK

  Traperi su prijatelji koji se često pojavljuju u pričama o Zagoru, a među njima najčešće susrećemo Doca Lestera. On zauzima posebno mjesto u Zagorovu svijetu. Više puta se pojavljuje u posljednji tren da puškom skine nekog negativca koji se taman sprema pucati u Zagora koji ništa ne sluti.
  Pojavljuje se u:
  Idol Vijandota
  Blještavi trag
  Izazov
  Došljaci sa Aljaske
  Zagorov ponos
  Kraj tiranina
  Mađioničar Saliven
  Zagorova pravda
  Pečina čudovišta
  Vatreno oko
  Gavranova pera
  Nevidljivi osvetnik
  Ratnik Pekot
  Konačni obračun
  Koliba smrti
  Odložena osveta
  Fatalna žena


  TRAPER ROCHAS

  Rochas je isto tako traper. On voli piti, i dosta često je znao biti pijan, osim kada situacija nije bila ozbiljna. Na skupu trapera koji se održava jednom godišnje, Zagor i Rochas se obavezno natječu tko će koga dalje odbaciti udarcom šakom u glavu. Naravno, Rochas uvijek izgubi.
  On također sudjeluje u mnogim Zagorovim avanturama.
  Pojavljuje se u:
  Idol Vijandota
  Blještavi trag
  Došljaci sa Aljaske
  Zagorov ponos
  Kraj tiranina
  Mađioničar Saliven
  Zagorova pravda
  Pečina čudovišta
  Vatreno oko
  Gavranova pera
  Nevidljivi osvetnik
  Ratnik Pekot
  Konačni obračun
  Odložena osveta


  MNOGOOKI

  On je jedan od najsimpatičnijih Zagorovih indijanskih prijatelja. Ime je dobio jer nosi naočale.
  Prvi puta se pojavljuje u prvom Zagoru objavljenom u nas: "Nasilje u Darkvudu" u kojoj Zagoru spašava život i istodobno osvaja srca čitatelja zahvaljujući svojoj karakternoj osobini: ironiji.

  Mnogooki je službeno vrač Mohava, no on svoje zanimanje obavlja uz određenu dozu skeptičnosti. Ne odbacuje magiju crvenokožaca, ali ne ustručava se po potrebi upotrijebiti ni medicinu bijelaca. Možda najbolja fora je bila kad je zatražio od Zagora da mu donese sat-budilicu da bi se bolje mogao orjentirati koje je doba dana.
  Dobro zna kako Zagor nije besmrtan duh, ali ostaje u igri. Dapaće, više puta pomaže gospodaru Darkvuda da upotrijebi bolje trikove pri pojavljivanjima na indijanskim skupovima.
  Tako Zagor nekada sam, a nekad uz pomoč Mnogookog iskače iz vatre, izranja iz vode, pada iz zraka, iz dima...
  Pojavljuje se u:
  Nasilje u Darkvudu
  Demoni u rijeci
  Zimska zmija
  Otrovna strela
  Zagorov trik


  JIMI GITARA

  Jimi Gitara je jedan od rijetkih likova koji katkad ima povlasticu da napravi budalu od Zagora i Čika. Naravno, on to radi tako simpatično da se na kraju svi slatko smiju.
  On je mladić koji uokolo veselo putuje sa gitarom i pjeva. On je i lopov koji iznenada vadi pištolj koji krije u gitari...
  U početku su on i Zagor zapravo više bili neprijatelji nego prijatelji, ali kasnije je Jimi Gitara prešao na stranu zakona i postao "pošten", a pištolj u gitari mu služi samo za samoobranu. A on i Zagor su postali zaista veliki prijatelji.

  Pojavljuje se u:
  Sultanova ruka
  Crni šeik
  Džimi Gitara
  Džimi Gitara se vraća
  Crvena orhideja
  Kožno lice


  SULLIVANOVI

  Oni su otac i dva starija sina, tri cirkuska artista, žonglera, akrobata, glumca, mađioničara, iluzionista, jednom riječju: Sullivanovi.

  Oni imaju, kao i skitnica Fici, važnu ulogu u Zagorovom životu, jer nakon što je Fici poginuo, Zagor ih je spasio od indijanaca, a oni su od njega, običnog mladića, stvorili Zagora: Skrojili su mu majicu, nazvali ga "Duh sa sjekirom" i iscenirali su Zagorovo prvo pojavljivanje na skupu poglavica.
  U jednoj od posljednjih avantura s njima, pridružio im se u skupinu i dotični bokser Roki Torp, protiv koga se Zagor morao boksati da bi ih izvukao iz dugova.
  Pojavljuju se u:
  Gospodar Darkvuda
  Mađioničar Saliven
  Zagorova pravda
  Zagor izazivač
  Meč stoljeća
  Kožno lice


  BARON IKAROVO PERO

  Baron Ikarovo Pero je lik koji po mnogočemu podsjeća na Grunfa iz Alan Forda.
  Skoro uvijek je u nekom odijelu s maskom, koje slići na avijatičarsko.

  On je neuspjeli ćaknuti izumitelj, a životni san mu je da izumi napravu s kojom će uspješno letjeti bez da završi u nekom kokošinjcu. Tako smo u susretanju s njim mogli vidjeti: šporet preobražen u neku vrst helikoptera, balon, neku vrst aviona-letjelice, i na kraju UFO by Tisiano Sclavi.
  Pojavljuje se u:
  Bratić Simon
  Sura stena
  Ikarovo pero
  Smrtonosni zrak
  Tvrdokrilac
  Obračun
  Invazija Arkonijana
  Na granici stvarnog
  Divovi dobra i zla


  GOING-GOING

  Going-going je rijetka životinja koja se par puta pojavila u starijim pričama.
  On je svejed i jede sve odreda: meso, drvo, metal... Tako nebi bilo prvi put da Zagoru i Čiku pojede alat, revolver ili nešto treće. Mada po opisu djeluje opasno, on je potpuno miroljubljiv i bezopasan. Čiko je jedina osoba koja ga ne podnosi.
  Pojavljuje se nakratko da nešto proždere ili iživcira Čika u:
  Suludi strelac
  Crna močvara
  Zagor Te-nej


  PUKOVNIK PERI

  On je pukovnik tvrđave Pit.
  Zagor je prijatelj sa mnogim pukovnicima i kapetanima, ali pukovnik Peri je posebno prirastao srcu Zagoru i čitateljima zbog toga jer je sudjelovao u mnogim zanimljivim i misterioznim avaturama:
  Protiv Tropskog odreda i nekoliko puta protiv Helingena, a priče sa Hellingenom spadaju u najbolje.
  Pojavljuje se u:
  Zagor Te-nej
  Odred straha
  Operacija veliki skok
  Zatočeni Zagor
  Ikarovo pero
  Smrtonosni zrak
  Svemirka tamnica
  Invazija Arkonijana
  Na granici stvarnog
  Helingenov povratak
  Divovi dobra i zla


  SATKO

  Satko je Zagorov dvostruki prijatelj. On je mladi ratnik Cherokee i istodobno odvjetnik.Među bijelim licima je studirao i diplomirao pravo. Dakle, on je indijanski odvjetnik, i to vrlo dobar.
  Prvi puta se pojavljuje u staroj priči Satko, koju je bila Zlatna Serije preskočila..

  Poslije je još pojavljuje u:
  Poglavica žute kose
  Timber Bil
  Zagorova zamka
  Kožno lice


  INŽINJER ROBSON

  Kad god Zagor i Čiko sretnu inžinjera Robsona, on ili gradi prugu pa ima problema, ili se vozi u svom vlaku i opet ima problema.
  Tako jednom indijanci sprječavaju napadima radove na pruzi, treći put mu nestane lokomotiva u tunelu (ah ta divna vremena), a četvrti put ih Robson samo poveze vlakom i oni opet dožive nevolje.
  Pojavljuje se i ima probleme u:
  Sjene
  Čelična kuća
  Bijela maska
  Povratak Supermajka
  Sablasni voz
  Provala
  Lanac saučesnika
  Voz smrti
  Osveta Crne ruke


  AKOTO

  Akoto se nije toliko puno pojavljivao u Zagoru, ali je utjecao na ishod događaja u ćak dvije važne avanture sa Helingenom, i ostao je vrlo upečatljiv. Na kraju se ćak žrtvovao za Zagora, samo da bi Zagor živio.
  Pojavljuje se u:
  Svemirka tamnica
  Fanta Čiko
  Demoni ludila
  Invazija Arkonijana
  Na granici stvarnog
  Helingenov povratak
  Divovi dobra i zla


  *preuzeto sa sajta zlatnaserija.com koji više ne postoji

 4. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora nevidljiveboje:


 5. #3
  Veteran nevidljiveboje avatar
  Datum registracije
  23.12.2012
  Postovi
  679
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.584
  Pohvaljen 46 puta u 22 postova
  Moć reputacije
  75
  Zagorovi neprijatelji

  BANDA "CRNI VUKOVI"

  Oni su bili obična banda otpadnika koji su radili prljave poslove za onoga tko više plati.

  Pojavljuju se u Prvom Zagoru objavljenom u nas: Nasilje u Darkvudu


  KLARK

  Imao je svoju veliku bandu i bio je tako smion da je čak grad u kojem se skrivao sa bandom nazvao "Klark City".

  Pojavljuje se u drugom Zagoru objavljenom u nas: Klark siti


  PRIŠILA I MAJORDOM DAVID

  Njih dvoje se pojavljuju u jednom od prvih horror Zagora: Kuća užasa

  Prišila je bila mrtva vještica koja je noću činila čuda u kući, a David je bio "nevini" majordom.


  KRUK

  On je bio običan nadmeni zapovjednik koji je Zagoru i indijancima u epizodi: "Specijalna misija" radio nevolje.


  HELINGEN

  On je nesumnjivo največi Zagorov neprijatelj, a epizode s njim su zanimljiva naučna fantastika.

  Helingen je ludi naučnik koji je več u ono vrijeme poznavao struju, kompjutere, kamere i slično, a glavna ideja mu je vječno da se osveti Zagoru i da osvoji ili uništi Zemlju, za koju drži da je primitivni i bijedni planet.

  Pojavljeje se i radi probleme u mnogim Zagorima ZS i LMS:
  Tajna jezera Iri
  Igra pet strela
  Čelična neman
  Povratak u Darkvud
  Osinje gnezdo
  Bleštavi trag
  Železno čudovište
  Ikarovo Pero
  Smrtonosni zrak
  Svemirska braća
  Teror šeste planete
  Svemirska tamnica
  Demoni ludila
  Invazija Arkonijana
  Na granici stvarnog
  Helingenov povratak
  Divovi dobra i zla
  +
  Sjene nad Darkwoodom
  Specijalni agent
  Hellingen je živ
  Dvoboj u svemiru


  PROFESOR VERIBED


  On je Zagoru u isto vrijeme i prijatelj i neprijatelj. Točnije, on je poznanik koji uvijek ima neke lude i opasne izume i čije posljednice Zagor kasnije mora rješavati.

  Tako je prvo izumio strašno razornu bombu "Ameliu", pa serum nevidljivosti, pa otrovni plin, ljude žabe, serum za smanjenje ljudi...

  On ili njegovi izumi pojavljuju se u Zlatnoj Seriji:
  Bomba profesora Veribada
  Lavlje srce
  Tajni eksperimenti
  Nevidljivi čovek
  Veribadovo oruje
  Zeleno blato
  Ljudi žabe


  JEDNOOKI DŽEK

  On je prvi "obični" bandit od svih "običnih" koje sam do sad spominjao, a da je značajniji u sagi o Zagoru. Epizode s njim su odlične western priče.

  U Zlatnoj Seriji se pojavljuje u epizodama:
  Blago crvene planine
  Tvrdokrilac
  Jednooooki Džek
  Obračun


  KAPETAN NELSON

  Kapetan broda koji je na silu ukrcao Zagora i Čika na brod "Crvenu vješticu", te su pod prisilom morali putovati preko oceana.

  Pojavljuje se u odličnom 7.broju Lunov Magnus Stripa "Zarobljenici Crvene veštice" koji ima skoro 200 stranica stripa o Zagoru.


  MORSKE HIJENE

  To je bila neka obična banda koja je gasila svjetlo na svjetioniku i pljačkala brodove nakon što bi se oni razbili o hridine.

  Pojavljuju se u istoimenom Zagoru: "Morske hijene".
  U toj epizodi Zagor i Čiko također sreću prvi puta i svoga velikog prijatelja Digging Bila, tragača za zlatom.


  GENERAL BLOU

  On je bio mafija u stilu Al Caponea zbog kojeg je Zagor morao doći sa Čikom čak u Chicago.

  To se događa u dobra dva nastavka ranog Lunov Magnus Stripa: "Akt nasilja" i "Odlučujući udarac".


  JAMES RAJAN (REGAN)

  James Regan je prvi bandit koji se pojavio u sagi o Zagoru. Pojavljuje se u orginalnom prvom broju.
  Kod nas u početku, prvi brojevi nisu izlazili po pravom orginalnom redu. Tako je orginalni prvi broj kod nas malo kasnije objavljen, i kasnije je ponovljen (reprintiran) još 4 puta.

  Regan se dakle pojavljuje u:
  Hiljadu zamki
  Močvara mo-hi-la
  Zasjeda u šumi


  MEK BERI

  On je još jedan od prvih Zagorovih neprijatelja.
  Kao i Regan, pojavljuje se već u prvoj priči.

  Bandit je. Trgovac puškama i vatrenom vodom.

  Pojavljuje se u:
  Hiljadu zamki
  Movčara mo-hi-la
  Uragan nad močvarom
  Zasjeda u šumi


  MARCUS - ČOVJEK KOJI LETI

  On je prvi u dugačkoj seriji neobičnih neprijatelja.
  Bivši je cirkuski artist koji može letjeti pomoću svog plašta,
  zna hipnotizirati i radi nevolje u Darkvudu.

  Leteći manijak
  Čovjek koji leti


  RIĐI MARTIN

  On je još jedan obični bandit iz prvih western Zagora.
  Bio je vođa neke pišljive bandice koja se htjela doćepati zlata iz rijeke.

  Zarobljenici Roksa
  Ratnik Foksa


  KANOXEN


  On je prvi iz serije indijanaca, Zagorovih neprijatelja.

  Hiljadu zamki
  Močvara mo-hi-la
  Slomljeno koplje
  Zasjeda u šumi


  OLAF BOTEGOSKI (ZAGOROV DVOJNIK)

  Sve je jasno. On je Zagorov dvojnik koji je na strani nepravde
  i radi, naravno, pomutnju kad se pojavi.

  Zagonetni dvojnik
  Zagor protiv Zagora
  Pećina mumija
  Dvojnik


  FILIP VORNIK


  On je bio luđak koji je u zabačenom dijelu Amerike organizirao odred Crvenih mundira koji su se ponovno trebali boriti za samostalnost Engleske na Američkim teritorijama.

  Cena života
  Svirepa ceremonija


  SULUDI STRIJELAC

  On je bio pametnjaković koji je osnovao bandu i nazvao se novim Robin Hoooodom. Samo je za razliku od njega, pljačkao da bi uzimao za sebe i svoju bandu, a ne da bi davao siromašnima.

  Pojavljuje se u: "Suludi strijelac"


  MALI SULIVAN

  Još jedan sitni prevarant koji je radio dosta problema Zagoru u prvim epizodama, a i kasnije.

  Kuća užasa
  Razbješnjela zvjer
  Lažni markiz
  Velika urota
  Kobna mreža


  BADI FOKS

  Još jedan u nizu sitni bandit s ludom bandom.
  Nema neku veliku ulogu u sagi o Zagoru, ali ipak sam ga spomenuo.
  I oni u tutto Zagoru su ga bili stavili u rubriku: likovi iz Zagorovog svijeta.
  Koda se iko sjeća te glupe priče, i koda iko zna ko je Badi Foks, i koda je ikoga briga za nekakvog Badi Foksa...

  Grad u opasnost
  Lažni markiz


  VRAČ VABAŠI

  Vrač koji je tjerao svoje pleme na ratovanje, a i kasnije se pojavljivao na kratko da se osveti Zagoru.

  Srebrna Rijeka
  Zelena provalija
  Vrač Vabaši


  TIMBER BIL

  On je tip koji uvijek radi probleme oko sjeće drva. Jednom tjera crnce da rade, drugi put sjeće nedozvoljeno područje.

  Kao lik nije ko zna što posebno, ali priče u kojima se on pojavljuje su više nego dobre:
  Stara vjetrenjaa
  Tajna mlina
  Poglavica žute kose
  Timber Bil
  Zagorova zamka.  MISTER-MISTER

  Pojavljuje se jedino u staroj epizodi Lunov Magnus Stripa "Zagorov gnev".
  Tamo su pametni prevodioci njegovo ime preveli "Čovek-čovek", ali kad ga kasnije spominju on je "Mister-Mister".

  Bio je indijanac, poglavica plemena koji se furao na bijelce. Sagradio si je usred indijanskog sela golemu kolibu, pravu kuću, i dozvolio je da njegovo pleme karta za pare i pije alkohol.


  ČELIČNI ČOVJEK & NA-PAVA

  Sam Flacher naravno nije neranjiv, ali si je napravio oklop koji ga je činio neranjivim, te su ga indijanci slijepo slijedili misleći da je sin manitua. Kasnije se pojavio i kao normalan čovjek bez oklopa.

  Na-Pava je bio poglavica negativac koji je uvijek bio uz Flachera u mutnim planovima.

  Turnir u Darkvudu
  Put do smaragda
  Stari sat


  PJEVAJUĆI DJEDA MRAZOVI

  Preobukli su se u pjevajući band "Djeda mraz" i jedne zime u Lonli Sitiju, uoči Nove godine, su opljačkali banku, pa je Zagor morao za njima. Žičarom.

  Pojavljuju se u priči punoj snijega i zimske atmosfere: Novogodinja noć kalibra 45


  SALOMON KINSKI (KENKI)

  On je zaista prvi Zagorov neprijatelj. Točnije, Zagor se sukobio s njim još dok je bio mlad. On je odogovoran za smrt Zagorovih roditelja.

  Možemo ga vidjeti u epizodi "Zagor priča", u priči koju Zagor priča Čiki, kako je ostao bez roditelja, kako je sreo skitnicu Ficija i krenuo na lutanje s njim, kako je krenuo na put osvete i nakon što je ubio Kenkia, shvatio je da je put osvete prazan krug, jer se i Kenki svetio njegovom ocu.


  PRINC ZIGRFID

  On je bio zao vođa vikinga koji su pokoljenje starih vikinga i skrili su se u neistraženom dijelu oceana.

  Zagor je naišao na njih zajedno sa Čikom (naravno) i posadom kapetana Fishlega kada su tragali za nestalim brodovima u slijedećim epizodama LMS:
  Izazov kitolovcima
  Okršaj sa vikinzima


  MAĐIONIČAR BAT

  Davao je normalne predstave u selu Riverpointu, a u isto vrijeme je odlazio do indijanskih sela i plašio je indijanere svojih trikovima, a oni su mu od straha davali velike sume zlata, koje su za njega pljačkali.

  Gospodar reke
  Gusarski brod


  CAR ORLOVA


  On je izdresirao orlove, i osnovao je bandu ćiji su članovi nosili na glavi masku sa glavom orla. Njegov omiljeni orao je oteo sina poglavice plemena koje je živjelo u blizini, te ga je ucjenjivao da mora donositi zlato.

  Car orlova
  Posljednji let


  MEK KOJ

  On je vođa "legalne" bande koja je bila vlast u selu "Zlatna kapija", i sprovodio je svoj zakon i naplaćivao ogromne poreze i slično.

  Zlatna kapija
  Metalna zvjezda


  LORD NICHOLSON

  Otmjeni engleski lovac koji je proveo dio života loveći po Africi.
  Dosadilo mu je loviti životinje, pa je u dijelu Darkvuda, koji je sličio na Afriku, dovodio ljudske žrtve i lovio ih. Njegov poslijednji lov je bio kada je za žrtvu izabrao Zagora. Tada se lovac pretvorio u pljen.

  Priča sa Lordom Nicholsonom je jedna od onih par koje nisu bile objavljene u nas u doba Zlatne Serije.
  Bila je 1997.objavljena u knjizi sa 7 preskočenih priča, a nekoliko godina kasnije je regularno izašla u extra Zagoru:
  Ljudski grabežljivac
  Lov na ljude


  CRNI ŠEIK

  On je Šeik koji dolazi iz svoje daleke zemlje i nakon što mu je Jimi Gitara ukrao dragulj "Sultanovu ruku", on počinje osvetnički pokolj diljem Darkvuda. Na kraju avanture se ipak kaje i postaje pozitivac.

  Sultanova ruka
  Crni šeik


  ESKIMO

  Eskim koji je osnovao bandu Snježni sokolovi, te je jedne zime pljačkao na tada još nepoznatim skijama. Da bi ga Zagor uhvatio, i sam je morao naučiti skijati. I Čiko je pokušavao...

  Dotični Eskimo se i kasnije pojavljuje kao neranjivi čovjek nakon što je bio ozračen nekom svjetlošču u pećinama.

  Snežni sokolovi
  Bjeli ris
  Neranjivi


  MOLOK

  Prapovijesno čudovište koje je oživio profesor Tablot, u stilu Frankensteina.

  Sablasna noć


  EDDY RUFUS & LISAC


  Eddy Rufus je pisac koji je u New Yorku pisao priče o Zagoru, koje su bile prave bajke. U potrazi za inspiracijom došao je u Darkvud da osobno upozna Zagora i da ga vidi na dijelu. Zagor mu dozvoljava da neko vrijeme živi i boravi s njim i Čikom.

  Pošto je baš u to vrijeme u Darkvudu bilo mirno, Rufus je uz pomoč pomočnika, kojeg je potplatio, "Lisca", počeo izazivati nerede po Darkvudu: zavadili su plemena, posvađali vojsku i trapere, samo da bi on Zagora vidio u akciji.

  Neočekivana poseta
  Idol Vijandota


  BIJELA MASKA

  On je bio tajanstveni lik koji je tjerao indijance da mu za namirnice napadaju željeznicu koju je inžinjer Robson gradio u blizini njihova rezervata.

  Čelična kuća
  Bela maska


  MISTER O'KIF

  Mister O'kifa su Zagor i Čiko sreli kada su bili na jednom od svojih putovanja, na otoku Haitiju.
  O'kif je toliko mrzio crnce, da je svog sina sklonio na sigurno, a okolo je pričao kako su ga oteli crnačke vudu sekte, te ih je zbog toga mogao "legalno" ubijati i tlačiti, kao u potrazi za sinom.

  Oluja nad Haitijem
  Otkrivena obmana


  EGIPČANIN HAMED

  Egipčanin u kolicima koji se pomoću svoje male mafije htio doćepati potonulog blaga prije Zagora, Digging Billa, Kapetana Fishlega i njegove posade.
  Išao je s njima na veliko putovanje brodom, ali se nakraju iskreno pokajao, učinio par dobrih gesta i postao pozitivac.

  Tajanstveno krstarenje
  Na dnu okeana
  Zlato inka
  Kapetan zmija


  KAPETAN ZMIJA

  Vođa bande gusara koja živi na napuštenom otoku negdje u oceanu i pljačka brodove.

  On se pojavljuje isto u ovoj avanturi iznad, od 4 nastavka, u kojoj su tražili blago.
  Točnije samo u zadnjem nastavku: Kapetan zmija


  "BRAČA S RIJEKE"

  Zamaskirana banda koja je stvarala probleme vojsci u Lusiani.

  Karneval
  Zakon viteštva
  Zavjernici


  KOLEKCIONAR

  On je tip koji je zarobljavao indijance, te ih je tjerao da nastupaju u njegovom indijanskom cirkusu.

  Indijanski cirkus  "ČUDOVIŠTE IZ MRAČNOG KANALA"

  Zagor, Čiko i njegovi prijatelji naučnici Majer i Kruger su se uputili riječnim brodom u neistražena močvarna područja i tamo su naišli na čudovite čovjekolikog izgleda...

  Crna močvara
  Podvodno čudovište


  ZIMSKA ZMIJA (WINTER SNAKE)

  On je poglavica plemena Kajova. Ubraja ga se u neprijatelje, iako mu je dan-danas prijatelj.

  Ostaje zapamčen po tome što je kroz 5 odličnih nastavaka naganjao Zagora i članove karavana iz Europe, zato jer su bez razloga iz zabave pucali na članove njegovog plemena i ubili ih.

  Također se pojavljuje i kasnije u priči u kojoj se pojavljuje i Zagorov dvojnik.

  Zimska zmija
  Poruke smrti
  Marš očajnika
  Preživeli
  Posljednja žrtva
  Pećina mumija
  Dvojnik


  SAMURAJI

  Jedan ludi rančer je pozvao samuraje iz Japana da mu pomognu da se riješi kradljivaca koji mu kradu stoku. Nakon obavljenog posla Samuraji počinju raditi nevolje po Darkvudu...

  Stižu samuraji
  Sekira i sablja


  BILI KERBI & BILI BOJ

  Bili Boj je iz čiste zabave pijan ubio dvoje nedužnih indijanaca. Da bi sprječio rat, Zagor je morao dovesti Bili Boja pred sud. No to mu nije bilo lako jer je njegov otac Bili Kerbi bio vrlo bogat i močan čovjek...

  Gnev Osaga
  Trenuci zebnje
  Dan presude


  SUPERMAJK

  On je super i najbolji u svemu. Najbolje boksa, svira, karta, štrika, najbolji je u svim sportovima...
  Jedino što mu je još ostalo je poraziti Zagora da bi sebi i ostalima dokazao da je zaista najbolji.

  Jako je i fizički slićan Zagoru, ali na majici umjesto orla ima slovo M.
  U početku je stvarao velike nevolje Zagoru, ali u novijim pričama su postali prijatelji koji se baš i ne podnose.

  Avanturista
  Izazov
  Sedma runda
  Povratak Supermajka
  Sablasni voz
  Provala
  Lanac saučesnika


  GROF BORIS I KOZACI


  Grof Boris je odbaćen iz svoje domovine Rusije i sa svojom grupom kozaka se sklonio u blizinu Darkvuda i možda bi vječno tamo živio da igrom slučaja nije zarobio Zagora...

  Došljaci sa Aljaske
  Zagorov ponos
  Kraj tiranina


  KANDRAX

  Kandraks je stari druid. Neka vrsta čarobnjaka sa svakakvim moćima.
  Bio je na poseban način munificiran u staklenom sarkofagu, dok ga Zagorov prijatelj Digging Bill nije razbio. Od tada i Kandaraks stvara katkad nevolje Zagoru.

  Meklaudov karavan
  Kandraksova mumija
  Kobna noć
  Magične oči
  Močni Kandaraks
  Sablasti iz tvrđave


  KOLEG I VJEŠTICA DHARMA


  Koleg je u bio prinuđen raditi operacije na nevinim ljudima, kako bi spasio svog brata kojeg je vještica Dharma pretvorila u čovjeka-tigra.

  Lov iznenađenja
  Beli tigar


  DON KIHOT

  On je bio ludak koji si je zamislio da je novi don Kihot.
  Naivnog Čika si je uzeo za Sančo Pansu i krenuo je uokolo raditi dobra djela, te je pritom radio gadne nevolje.

  Tajanstveni jahač
  Plavokosa opasnost


  ODMETNICA BLONDIE

  Ona je običan western bandit, samo što je žena, što je pravi raritet u Zagoru.
  Lijepa plavuša.

  Zagorski ju je morao privesti jer mu je to bio jedini način da oslobodi Čika od zatvora.

  Tajanstveni jahač
  Plavokosa opasnost


  VOLES

  Bankarski službenik koji je radio probleme Zagorovim prijateljima Sulivanovima i svašta je pokušavao, te je prljavo igrao kako bi došao do njihovog plodnog djela rijeke gdje se vadi zlato.

  Mađioničar Saliven
  Zagorova pravda


  ZELENA BILJKA UBICA


  Ona je pala s meteoritom i okolo je ubijala ljude. Naučna fantastika.
  Ded hors taun.

  Ulovljeni lovac
  Zelena opasnost


  GROF SMIRNOF

  Igrom Čikove gluposti, Zagor, Čiko i njihov prijatelj lopov Grof od Lapalete su dobili zadatak da iz neosvojive tvrđave Smirnofove, iznesu van važne dokumente, koje bi koristile državi.

  Zagonetna formula
  Blindirana soba


  KANIF

  Kanif je bio vođa Tropskog odreda koji je u Darkvudu tražio lijek za žutu groznicu. Eksperimentirao je na indijancima kojima je davao zaraženu hranu.

  Zagor Te-nej
  Odred straha
  Operacija veliki skok
  Zatoceni Zagor


  VONG

  U gradu Norfloku, u kineskoj četvrti, došlo je vrijeme da se udabere novi vođa. Bila su samo dvojica kandidata. Onaj uz kojeg je stao Zagor zajedno sa svojim prijateljima Čikom, Bat Batertonom i kapetanom Filshlegom je naravno bio pozitivac.
  Vong je bio negativac.

  Pobjedio bi onaj kome car iz Kine pošalje "Zlatni pećat". Pošto je Vong znao da on neće biti taj, pokušao je na prljave načine doći do Zlatnog pećata...

  Naivčine iz Elkinsa
  Požar u Norfloku
  Zlatni pečat
  Zagor protiv Vonga


  BUČER

  Bučer je bio zapovjednik ogromnog čeličnog broda Distrojera koji je sijao smrt i pljačkao u gradu Big Beju.

  Sedmorica neustrašivih, među kojima su bili i Zagor, Čiko i njihov prijatelj Danijel, su se uhvatili zadatka da potajno dođu pješke do Distrojera i dignu ga u zrak, za to posebno napravljenom bombom na otkucavanje. Savršena priča od pet nastavka:
  Tvrđava na moru
  Sedmorica neustrašivih
  Eksploziv AZ-119
  Izvidnica straha
  Obračun kod Big Beja

  Bučer se i kasnije pojavljuje u specijalnom broju 8 Zlatne Serije "Kožno lice" koji je izašao na novu 1991.godinu.


  KELI (NEVIDLJIVI ČOVJEK)

  Profesor Veribed je izumio serum za nevidljivost.
  Keli je vojnik koji se doćepao seruma i nevidljiv počinje raditi zlodjela.

  Tajni eksperimenti


  CRNA JASKA

  Stara vještica koja je plašila i radila nevolje jednom plemenu koje je živjelo u močvarnom dijelu Darkvuda.

  Carstvo crne Jaske


  ROBOT TITAN

  Divovski robot kojeg je izumio profesor Helingen, najveći Zagorov neprijatelj.

  Željezno čudovište
  Čelična neman
  Na granici stvarnog


  O'KIGAN

  O'kigan je vođa bande koja se pridružuje karavanima koji pokušavaju prječi snježnu planinu Sjera Blanku, a onda ih gore opljačkaju i ostave ih da umru od zime i gladi.
  Sve je to nekako išlo, dok se nisu namjerili na karavan u kojem su se nalazili Zagor i Čiko...

  Put u nepoznato
  Sjera Blanka


  AKRONIJANI

  Akronijani su stanovnici daleke planete Arkon. Mnogo su napredniji tehnološki od nas. Na zemlju ih je pozvao profesor Helingen da mu pomognu u invaziji Zemlje.

  Svemirska braća
  Teror šeste planete
  Svemirska tamnica


  DORN

  Dorn je bogataš koji je nekim dokumentima ucjenjivao Rovenu, djevojku Zagorovog prijatelja Jimija Gitare.

  Jimi Gitara se vraća
  Crvena orhideja


  MEK GOVEN

  Menađer boksera Roki Torpa protiv koga se Zagor morao boksati i pobjediti da bi izvukao iz dugova svoje prijatelje Sulivanove.

  Zagor izazivač
  Meč stolječa


  BAZELIO

  On si je sagradio na vrhu jednog brda "Novi Olimp" kako ga je nazvao, i tražio je čovjeka koji bi bio kao mitološki Herkul iz Grčke legende. Svoje kandidate je podvrgavao okrutnim probama. Tako je i Zagor bio doveden do njega...

  Senka smrti
  Noć užasa


  VAMPIR BARON RAKOSI

  Baron je, ni više ni manje, vampir.
  Zagor protiv Barona
  Noć demona
  Raskrinkani vampir


  HEGEL VON AXEL

  On je alkemičar iz Europe koji je došao blizu Darkvuda kako bi pronašao "Sveti pehar" s pomoću kojeg se može postići vječni život. Uz njega stoje Pekoti kojima u izvor vode ubacuje napitak nakon kojeg ga slušaju.

  Pečina čudovišta
  Klopka za Zagora
  Vatreno oko
  +
  Opsjednuti
  Alhemičareva senka


  HAKARAM

  On je bijelac koji se sveti indijancima što su mu pobili obitelj, tako što im sijeće glave i smanjuje ih, te ih skuplja tako smanjene.

  Ludi Hakaram
  Otrovna strela
  Zagorov trik


  MORD


  Pomoču Knjige vremena Zagor i Čiko dolaze u zemlju bajki gdje žive patuljci, čarobnjaci isl.,
  a gdje vlada zli Mord.

  Plamena lobanja
  Na krilima noći
  Horde zla


  ČOVJEK MUNJA

  Bio je običan mladi lopov koji nije podnosio indijance, sve dok ga nije udario grom blizu Usijane stene. Tada je dobio moć čovjeka-munje, te je mogao paliti oko sebe, bacati predmete, bacati munje jačine groma i manje, te je počeo pljačkati...

  Usijana stena
  Čovek munja


  STIV VOREN

  Jedne zime u Darkvudu pojavio se tajanstveni indijanac Vuk samotnjak kojega je gonio Stiv Voren. Kasnije se uspostavilo da su oni zakleti neprijatelji koji se već dugo ganjaju. Stiv Voren je zbog zlata pobio obitelj Vuka samotnjaka...

  Vuk samotnjak
  Pobeda Vuka samotnjaka


  JACK MOHIKANAC

  Mnogi su se nekoć pitali, gledajući sličice u albumu sa samolepljivim slićicama: ko je ovaj Mohikanac Džek? Ko je ovaj Pub pik? Ko su ovi ljudi iz kamene pustinje? I tako dalje...
  To je bilo nekad davno. Sad svi znaju da su neke epizode nekada preskočene.

  Jack mohikanac se nikad nije pojavio u ZS, no već u trećem broju extra Zagora bio je tu.

  On je bivši novinar koji je bio ogorčen time kako bjelci istrebljuju indijance, te je napustio novinarstvo i pridružio se indijancima, te ih poveo u rat.
  Zapravo konačni cilj mu je bio izvesti napad na tvrđavu u kome će izginuti cijelo pleme, kako bi javnost onda zbog tog maskra obratila pozornost na indijance...

  Jack Mohikanac
  Čisto samoubojstvo


  DEMONSKA MASKA

  On je poglavica-vrač plemena Urona koji im je davao da piju drogirani alkohol i mislio je pokrenuti rat...

  Demonska maska
  Slomljeno koplje
  Bledoliki otpadnik
  +
  Indijanska magija (Zagor 500) -lijepo su to pofarbali... Dobro je što Ferri još crta.. No nisam očekivao takav banalni povratak Demonske maske.


  TKAČ (KROJAČ)

  Tkač, pored koga su uvijek bili dobro izvježbane njine nazvani Ratnici min-ja, je bio vrlo pametan čovjek koji je vrlo zapletenom mrežom ljudi mislio izazvati svjetski rat kako bi on mogao prodavati oružje i zarađivati

  Prva avantura sa Tkačem je vrlo odlična i zapletena avantura od pet nastavaka u kojima su Zagor i Čiko čak bili na robiji neko vrijeme:
  Crna kula
  U kanđama zla
  Velika urota
  Na ivici ponora
  Kua fantoma
  Kad se u novim Zagorima pojavio povratak Tkača koji se sad zove Krojač, ja sam se divio kako dobro crta taj Verni. Na neki način, ko oni stari dobri Zagori. Nešto između Donattelija i Pepe-a.
  Crtež zadovoljavajući za Zagora.
  Ali skroz sam se razočarao kad sam vidio da je Krojač neki obični bradonja...


  PEĆINSKI LJUDI

  Avantura sa pećinskim ljudima je još jedna odlična priča od tri nastavka:
  Paklena jazbina
  Troglava aždaja
  Pećinski ljudi
  u kojoj su Zagor i Čiko sišli u podzemlje Darkvuda kroz otvor koji se otvorio nakon potresa...


  PEKOT

  Avanture sa Pekotom su suvremene western priče by tekstopisac Toninelli. U to doba je pisao jebene Zagore...
  On (Toninelli) je indijanac otpadnik koji svašta radi da bi se doćepao novca: tjera robove indijance da rade u rudniku, prodaje oružje i vatrenu vodu... dila slićke...

  Jednooki Džek
  Obračun
  Vatrena voda
  Ratnik Pekot
  Konačni obračun


  SKAL (RENDAL)


  On je bandit koji ima dva mozga, te može čitati misli i ima mnoge paranormalne moći.

  Rendal mutant
  Velika pljaka
  Zlatna udica


  PARANORMUS

  Čovjek u crnom, Paranormus, se pojavio u Darkvudu i predviđa budućnost. Sve što predvidi se i ostvari: Pomrčina sunca, suša, pomor stoke...
  Sve je to možda moglo nekako proći, da nije predskazao Zagorovu smrt, i da nije pozivao svih da odu iz Darkvuda.

  Utvara u noći
  Veliki čarobnjak


  IDIJANAC "POSJEČENO LICE"

  "Posječeno lice" je vrlo nevažan lik koji je ometao Zagora dok je pokušavao prijeći Ameriku u mjesec dana s bogatašem Bo Vindijamom, koji se kladio u Engleskoj da će prijeći Ameriku u mjesec dana.

  Opklada za strah
  Očajnički krik


  REČNA PATROLA

  Riječna patrola je bila organizacija koja je naplačivala velike sume novca privatnim trgovačkim brodovima za sigurnost (zaštitu) na rijeci.

  Brod koji nebi platio, doživio bi napad ili neku nesreću.
  Bilo je očito da je iza svega Rečna patrola. Da bi to dokazao, Zagor i Čiko su putovali sa svojom posadom, da prođu put bez plaćanja, a da im se ipak ništa ne desi.

  Rečna patrola
  Paklene naprave


  ALHEMIČAR ROBERT GREJ

  Vrlo izuzetan otmjen lik koji se pojavio u Darkvudu. Imao je tisuće trikova. Otrovne noževe u rukavicama koje nije skidao, razne kemikalije, eksplozive...

  Bivši je kemičar vojske kojem je vojska upropastila život, te se vratio da se osveti u velikom stilu...

  Paklena sprava
  Mrtvački ples
  Alhemičareve žrtve


  METLOU

  Metlou je bjelac koji je imao moto: "Protiv indijanaca koji rade zločine, mogu se boriti samo indijanci", te je legalno osnovao indijansku policiju sastavljenu od indijanaca, te je počeo pretjerano ubijati i kažnjavati mlade usijane glave za mele nevažne prijestupe...

  Pleme Sauka
  Zasjeda za Zagora


  ENDIKOT

  Endikot se predstavljao za specijalnog agenta, a bio je zločinac koji je tragao za blagom.

  Pet ljudi je između sebe podjelilo mapu blaga, izrezavši je na pet djelova.
  Da bi se došlo do blaga trebalo je skupiti svih pet djelova.

  Zagor je pokušao skupiti svih pet djelova prije Endikota koji je ubijao za sobom.

  Tajna na mapi
  Koliba smrti


  AKAL I ANGAR

  Dva trgovca koji su prodali indijancima raznu robu zaraženu boginjama, da bi zaradili novac, i tako su prenjeli zarazu na cijelo pleme...

  Dobra, ali jeziva priča od dva nastavka:
  Neumoljivi Zagor
  Dani straha


  VORDEL

  Vordelu je magijskim ritualom jedan vrač napravio kip koji bi sve trpio umjesto njega: stario, oboljevao... a on je postao neranjiv i besmrtan.
  Pritom je ubio dotičnog vrača i svog saputnika istraživača.

  Jednog dana, sin ubijenog saputnika je organizirao ekspediciju u kojoj je bio i Zagor, uz Ćika i Bat Battertona, da otkrije što se desilo s njegovim ocem. Da bi spriječio da doznaju istinu, Vordel im se pridružio, a oni nisu znali kako on izgleda, mada su znali za njega. Ali nisu znali da je neranjiv.

  Gospodar vremena
  Kameni ubica


  STIVEN

  Zagor sa Čikom kreće u potragu za svojim starim prijateljom Mendbrukom i put ga vodi u dolinu iz koje se još nikad niko nije vratio.
  Tamo nailazi na selo koje izgleda poput sela iz srednjeg vijeka. Stanovnici imaju i starinske običaje i vrlo su miroljubljivi. Vrlo miroljubljiv je i Stiven, starješina sela Novi Salem....

  Najbolja varijanta odličnog Ferrijevog crteža:
  Mračna slutnja
  Smrtonosna potraga
  Hagotova moć


  PATULJAK ĐEMPOT

  Đempot je čovjek niskog rasta koji je, kad ga je Zagor prvi puta sreo, bio običan trgovac zabranjenim stvarima. Kasnije ga Zagor ponovno sreće kada organizira veliki osvetnički plan...

  Dani straha
  Klanac bele smrti


  INDIJANAC "CRNA RUKA"

  On je sa svojom bandom, jedne zime pomagao bljedolikim banditima koji su oteli vlak Zagorovog prijatelja inžinjera Robsona, da opljačkaju zlato koje vlak prenosi...

  Voz smrti
  Osveta Crne ruke -kad će extra Zagor doć tu?


  JETI

  Jeti je misteriozno čudovite koje se pojavilo u blizini Darkvuda, u području di su se počele dešavati misteriozne stvari...

  Jeti
  Tajna sedam moći


  ĐES I OGNEN

  Oni su dva odbjegla robijaša koji bježe preko pustinje.

  Prije nego li su zašli u pustinju, sasvim slućajno su sreli koga? Zagora i Čika, te su ih zarobili jer su prepoznali Zagora i znali su da on zna gdje u pustinji ima vode.

  U šakama robijaša
  Lovci na ucene


  ZVIJER IZ VALOKA


  Nakon požara u šumi "Valok", misteriozna zvijer je pobjegla u Darkvud. Ugrizla je Zagorovog prijatelja Tonku, poglavicu Mohava.
  Nakon toga, Tonka se svako malo pretvarao u tu zvijer, i to sve češće i češće...

  Zver iz Valoka
  Tonkino prokletstvo
  Hogalova magija


  PUKOVNIK O'DRAF

  Kada ga je Zagor prvi puta sreo bio je običan mladi pukovnik, koji je bio strašno umišljen i radio je velike gluposti. Zbog Zagora je prognan iz vojske.

  Kasnije se on ponovno vratio sa velikim planom kako da se osveti Zagoru i kako da uništi mir u Darkvudu.

  Ratnik Pekot
  Konačni obračun
  Oteti dečak
  Ugarašev ultimatum
  Odložena osveta


  VAHUMI

  Vahumi je tajanstveni vođa sa maskom i pumom pored sebe. Pojavio se u Darkvudu i pokretao je indijance u rat...

  Opsada tvrave Iri
  Pećina vetrova
  Put osvete


  INDIJANAC "STAKLENO OKO"

  On je uz sebe imao bandu, koja je radila zločine oukolo.

  Jedan trgovac alkoholom "Žuta kosa" je obećao veliku nagradu za onoga tko uhvati Zagora. Mnogi tada kreću u lov na Zagora, pa i banda Staklenog oka.

  Banda Staklenog oka
  Između dve vatre


  INDIJANAC "MRTVAČKA GLAVA"

  Mrtvačka glava je bio vođa indijanaca koji je digao pubunu protiv bjelaca, dok Zagor nije bio u Darkvudu, a vojska je ugušila pobunu u krvi, a Mrtvačka glava je poginuo.

  Mrtvačka glava se odjednom ponovno vratio, niko ne zna kako, i ponovno poziva ljude u rat...

  Mrtvačka glava
  Pobuna


  DIJABLAR

  Dijablar je stari indijanac koji se iznenada pojavio u Darkvudu i predviđa veliku pogubnu poplavu u Darkvudu. Niko mu ne vjeruje i svi ga tjeraju sve dok...

  Zlokobno predskazanje
  Potop u Darkvudu
  Dijablarova sudbina


  LIZA

  Nekad davno, Zagorov prijatelj traper Doc Lester je pobjegao iz Bostona nakon što je optužen za ubojstvo Lizinog starog muža.

  Nakon puno vremena, Liza dolazi u Darkvud, ponovno sa mužem puno starijim od sebe...

  Pretnja nad Blek Riverom
  Povlačenje
  Fatalna žena


  VUK KAPLAN

  Običan banditos koji je ubio Zagorovog prijatelja i Zagor se daje u potragu za njim.

  Vuk Kaplan
  susret generacija
  Lov na vuka


  RIJEČNI DUH

  Na riječnom putničkom brodu Plava kraljica pojavljuje se prikaza Riječnog duha i plaši putnike prijetnjama. Ako tako nastavi, brod će propasti, a s njim i kapetan broda, Clegg.
  Zagor i Čiko Chico se pridružuju detektivima, braći Batterton da otkriju tajnu riječnog duha.

  Rečna avet
  Riječni duh
  Plava kraljica
  Kapetanova tajna


  *preuzeto sa sajta zlatnaserija.com koji više ne postoji

 6. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora nevidljiveboje:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 21:22.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1